Poppenhandjes maken van fimoklei met beelden

Hebt u ook iets gemaakt wat u wel wilt laten zien op deze site, geeft dit dan aan ons door en wij zullen het ook op deze site plaatsen.
Onder de inzenders zullen wij vrijkaarten beschikbaar stellen voor een beurs of tentoonstelling die op dat moment voorhanden is. (Bij een groot aanbod, zullen wij de kaarten verloten)

Bijdrage van Marika Spijkers


Het handje dat ik als voorbeeld gemaakt heb voor dit lesje is van begin handpalm tot vingers ongeveer 4,5 cm groot. Een iets groter formaat dan ik normaal maak, kleiner werd lastig te fotograferen vandaar.
         

De grootte van de handen is altijd afhankelijk van de grootte van het hoofdje. De lengte van een hand is ongeveer gelijk aan de lengte van kin tot halverwege het voorhoofd. Een gezicht is ongeveer 2 handen breed. Dit kan natuurlijk altijd iets afwijken afhankelijk van het soort pop.

Je begint met het maken van 2 rolletjes van gelijke dikte, in dit voorbeeld zijn ze zo'n 6,5 cm lang en 1,5 cm dik (foto 1). Je vormt 1 uiteinde in een soort lepeltje door de klei wat in te drukken met je duim. Laat het naar de 'vingertoppen' wat dunner overlopen (foto 2).
In dit lesje ga ik verder met de rechterhand. Probeer wel steeds aan beide handen tegelijk te werken, want het is moeilijk om later de andere hand hetzelfde te krijgen.

Rol de klei tussen duim en wijsvinger zoals op foto 3 om de pols te vormen. Je hebt nu duidelijk een (grof) model hand en stukje arm. Maak de arm eventueel iets dunner indien nodig. Zorg dat de hand mooi glad is en afgerond, de holle kant wordt de binnenkant van de hand (foto 4).Op foto 5 zie je de bovenzijde van de hand. Nu ga je de vingers insnijden met een mesje. De duim wordt er pas later aangezet. Aangezien dit een rechterhand wordt is het bij de pink (onderaan op de foto) het diepst ingesneden. Kijk naar je eigen hand als voorbeeld. Buig hierna de buitenste 2 vingers wat uit elkaar zodat je meer ruimte krijgt (foto 6). Pak de vingers 1 voor 1 voorzichtig vast en terwijl je de klei verwarmt door de warmte van je handen, rol je ze voorzichtig iets heen en weer tussen je vingers, zodat ze ook aan de binnenzijde mooi rond worden. Waar je moeilijk bij kunt komen kun je met een mirette bijwerken.Als de buitenste vingers rond zijn geboetseerd, ga je over naar de middelste twee. Buig ze voorzichtig uit elkaar en rol ze iets heen en weer tussen je vingers om ze rond te maken (foto 7). Doe dit heel langzaam het is belangrijk dat de klei terwijl je dit doet tegelijk verwarmt wordt door je eigen vingers. Op sommige plaatsen kun je moeilijk bij met je vingers, gebruik daar de mirette weer voor om de klei glad te smeren (foto 8).Door het modelleren zijn de vingers meestal wat langer geworden, snijdt ze nu op de juiste lengte af (foto 9). Maak de vingertoppen weer mooi rond (foto 10).De vingers zouden er nu ongeveer zo uit moeten zien als op foto 11. We gaan nu eerst verder aan de binnenkant van de hand. Maak de holling nog iets duidelijker door met de duim de klei lichtjes in te drukken en richting pols te wrijven (foto 12).Duw de klei bij het polsje iets in zoals op foto 13 zodat je duidelijk verschil ziet waar de handpalm begint (foto 14).Nu ga je de duim maken. Maak een rolletje klei dat onder breder is dan boven, een soort kegel model. Snijdt het bredere deel een stukje in (foto 15). Trek de 2 helften verder uit elkaar en plaats dit op de hand zoals te zien op foto 16.

Met dank aan Marika Spijkers

Kijk voor maken hoofdje van klei hier

Voor deel 2 kijk hier!

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 


Poppenhandjes maken van fimoklei met beelden

Reactie schrijven

Commentaren: 0