Handjes maken van klei deel 2

Hier het vervolg op Poppenhandjes maken van Fimoklei met beelden. Voor deel 1 kunt u hier kijken!

Bent u ook creatief bezig geweest en wilt u dat ook op deze site plaatsen, geeft dit dan aan ons door en wij zullen het op de site zetten. Voor de leukste inzenders hebben wij twee vrijkaarten beschikbaar voor een evenement dat in de komende periode gaat plaatsvinden.

Bijdrage van Marika SpijkersDruk de duim goed vast, wrijf de naden aan alle kanten mooi egaal uit met je vingers en met de mirette (foto 17-18). Is de duim iets te dik of te lang, dan haal je er eventueel een stukje vanaf en vorm je het daarna weer in model.


De nagels kun je op verschillende manieren maken. Je kunt de lijntjes erin tekenen met een mesje of ander scherp gereedschap maar je kunt ook een dik limonaderietje schuin afsnijden en dit gebruiken om nageltjes in de vingers te drukken.

Voor dit lesje heb ik een gutsje gebruikt, die worden normaal gebruikt om hout e.d. te bewerken en 'uit te gutsen'. Maar ze zijn ook heel handig (als je ze omdraait) om een nagelafdruk te maken op de vingers (foto 19). Werk de nagels hierna bij met een scherp gereedschap (foto 20).


Vergeet ook niet de lijntjes te verbinden bij de vingertoppen zodat de nagels er bovenop lijken te liggen (foto 21). Dit is een heel secuur werkje. Nu gaan we verder met de binnenkant van de hand. Je kunt het zo gedetailleerd maken als je zelf wilt, ligt er ook aan wat voor houding de pop zal hebben en of de handpalmen te zien zijn of niet, anders kun je het iets simpeler houden. Om meer vorm aan de handpalm te geven leg je een C-vormig plakje op de handpalm en een extra plakje bij de aanzet van de duim zoals op foto 22. Maak deze plakjes niet al te dik.


Druk de plakjes goed aan en wrijf nu voorzichtig met een mirette de naden vast, (foto 23) laat de welvingen egaal overlopen. Als alle naden glad zijn weggewerkt (foto 24), ga je de handpalm wat gladder/egaler maken door er met een iets vochtige vinger overheen te wrijven.


Nu kun je wat meer details aanbrengen zoals lijntjes in de handpalm, dit kun je met een mirette doen (foto 25). Kijk eens naar je eigen hand hoe de lijntjes lopen. Vervolgens ga je met een mini-mirette of coctailprikker lijntjes tekenen bij de aanzet van de vingers (foto 26).


Daarna ga je lijntjes tekenen op de binnenkant van de vingers, kijk weer goed naar je eigen hand waar deze lijntjes zitten (foto 27). De binnenkant van de hand is nu klaar. We draaien hem om en gaan verder met de bovenkant. Het is afhankelijk van het soort handje dat je wilt maken hoe je nu verder gaat. Wil je hele gladde sierlijke handjes dan kun je beter geen al te grove knokkels maken. Een paar lijntjes tekenen waar de knokkels zitten is vaak al een leuk effect. Wil je wat meer 'doorleefde' handen dan ga je op de volgende manier verder... Leg kleine plakjes fimo op ongeveer de helft van iedere vinger en een plakje een stukje onder de nagel. Ook leg je plakjes op de knokkels van de hand (foto 28).


Ga met een mirette deze plakjes nu voorzichtig uitsmeren zodat je geen naden meer ziet (foto 29-30), vergeet ook de binnenkant van de vingers niet. Probeer wel het model vast te houden dus niet te wijd uitsmeren, want dan lijkt het meer op een gezwel dan knokkel. ;-) Het is een geduldig en secuur werkje.


Het is nu allemaal nog vrij grof en je ziet de strepen van de mirette nog vrij duidelijk. Ga nu met een vochtige vinger voorzichtig de vingers wat gladder 'polijsten', zonder de knokkels weer helemaal weg te wrijven (foto 31). Tussen de knokkels van de hand trek je nu lijnen met de mirette over de hand richting de arm, om de pezen die daar lopen wat te accentueren (foto 32). Wrijf er nog een keer overheen zodat de lijnen wat natuurlijker ogen.

Met dank aan Marika Spijkers 

Voor deel 1klik hier!

 

Voor het slot kunt u hier kijken!

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

Handjes maken van klei deel 2

Reactie schrijven

Commentaren: 0