Economie

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Economie

Nederlanders tanken steeds meer benzine, dieselgebruik wel gedaald (za, 02 mrt 2024)
Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z berekend. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten.
>> meer lezen

Bedrijf achter ChatGPT is het oneens met Elon Musk, die rechtszaak aanspande (Sat, 02 Mar 2024)
OpenAI, de maker van ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk, die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.
>> meer lezen

Schiphol hield rapport over krimp luchthaven tegen onder druk van KLM (Sat, 02 Mar 2024)
KLM heeft Schiphol dwingend verzocht om een rapport over de krimp van de luchthaven niet te publiceren, bevestigen bronnen na berichtgeving van de Volkskrant. De resultaten van het onderzoek zouden namelijk grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van KLM.
>> meer lezen

Advocaten die streden tegen miljardenbonus Elon Musk willen nu zelf megabedrag (Sat, 02 Mar 2024)
Het team van advocaten dat streed tegen een beloningspakket van ruim 50 miljard euro voor Tesla-topman Elon Musk eist nu zelf miljarden. De betrokken advocatenkantoren erkennen dat het bedrag - ruim 5,5 miljard euro - "ongekend" hoog is.
>> meer lezen

Kwetsbare ouderen dreigen onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen (Sat, 02 Mar 2024)
Het aantal thuiswonende ouderen dat intensieve zorg nodig heeft zal de komende 25 jaar bijna verdubbelen. Maar door een gebrek aan zorgpersoneel én een naderend tekort aan verpleeghuisplekken dreigt een groeiende groep kwetsbaren onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen.
>> meer lezen

Welke gevolgen heeft de Europese natuurherstelwet voor Nederland? (Sat, 02 Mar 2024)
Nederland heeft een flinke klus te klaren nu het Europees Parlement de omstreden Europese natuurherstelwet heeft aangenomen. Het is duidelijk dat EU-landen veel meer moeten doen om de natuur te beschermen.
>> meer lezen

Kale ananassen en ovale yoghurtbakken dragen steentje bij aan verduurzaming (Sat, 02 Mar 2024)
Bedrijven nemen originele maatregelen om hun CO2-uitstoot te verlagen. Zo worden ananassen uit Ecuador tegenwoordig gekortwiekt voordat ze de oversteek naar de schappen van Albert Heijn maken. Dat lijkt verwaarloosbaar voor de totale CO2-uitstoot, maar experts zijn positief.
>> meer lezen

Komende jaren valt de stroom vaker uit door onderhoud aan elektriciteitsnet (Fri, 01 Mar 2024)
Huishoudens moeten de komende jaren vaker rekening houden met tijdelijke uitval van stroom. Dit komt onder meer door grootschalige uitbreiding van het elektriciteitsnet, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.
>> meer lezen

Veel meer mensen dan anders hebben vandaag meteen belastingaangifte gedaan (Fri, 01 Mar 2024)
Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart belastingaangifte doet, is dit jaar aanzienlijk groter dan anders. De Belastingdienst kreeg in de loop van de ochtend al meer dan 180.000 aangiften binnen.
>> meer lezen

TU Delft kreeg afgelopen jaren geld van industrie voor onderzoek naar olie en gas (Fri, 01 Mar 2024)
De Technische Universiteit Delft heeft de afgelopen jaren geld gekregen van bedrijven uit de fossiele industrie, ook om onderzoek te doen naar olie- en gaswinning. Dat blijkt uit documenten opgevraagd door NU.nl. "De meerwaarde voor de maatschappij en die voor de industrie worden door elkaar gehaald."
>> meer lezen

Urenco gaat uraniumfabriek in Almelo fors uitbreiden (Fri, 01 Mar 2024)
Uraniumverrijker Urenco gaat de productie in Almelo met 15 procent uitbreiden. Eind volgende maand begint de bouw van een nieuwe fabriekshal, een tweede hal volgt snel. Het bedrijf heeft onlangs ook een nieuwe bergplaats in Almelo gebouwd voor radioactief afval.
>> meer lezen

Loonstijging zwakt af: mensen vaker gecompenseerd voor koopkrachtverlies (Fri, 01 Mar 2024)
De gemiddelde loonstijging is in de eerste twee maanden van dit jaar afgezwakt tot 6,1 procent. Daarmee zet de dalende trend door. De lonen gingen afgelopen jaar nog met 7,1 procent omhoog, de grootste stijging in zeker veertig jaar.
>> meer lezen

DUO discrimineerde uitwonende student met migratieachtergrond (Fri, 01 Mar 2024)
Door het antifraudebeleid van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn studenten met een migratieachtergrond extra gecontroleerd op fraude met hun uitwonende beurs. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau PwC in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
>> meer lezen

Oproep | Welke vragen heb jij over de belastingaangifte? (Fri, 01 Mar 2024)
Sinds vandaag kun je weer belastingaangifte doen. De Belastingdienst kreeg in de loop van de ochtend al meer dan 180.000 aangiften binnen, een aanzienlijk groter aantal dan in andere jaren. Wat wil jij weten over belastingaangifte doen? Stel hier al je vragen.
>> meer lezen

Consumentenbond start massaclaim tegen Facebook en Instagram (Fri, 01 Mar 2024)
De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting starten namens ruim 250.000 Nederlanders een massaclaim tegen Facebook en Instagram. In de zaak wordt voor iedere Facebook-gebruiker een schadevergoeding van opgeteld tot 1.250 euro geëist.
>> meer lezen

Ryanair moet definitief vluchten schrappen door trage levering nieuwe Boeings (Fri, 01 Mar 2024)
Budgetmaatschappij Ryanair zet het mes in het vluchtschema van komende zomer. Het bedrijf krijgt minder Boeings geleverd dan gepland en moet daardoor een aantal vluchten annuleren.
>> meer lezen

Thuiswerkers veroorzaken terugkomst van lege kantoren op vastgoedmarkt (Fri, 01 Mar 2024)
Het aantal leegstaande kantoren nam in 2023 voor het eerst sinds jaren weer toe. Dat komt vooral doordat mensen vaker blijven thuiswerken, staat in het nieuwste rapport van vastgoedadviseur Colliers.
>> meer lezen

Rijke landen stoten laagste niveau CO2 uit in vijftig jaar (Fri, 01 Mar 2024)
De rijke landen hebben het afgelopen jaar met het opwekken van hun energie de laagste CO2-uitstoot in vijftig jaar gehad, blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Met zwakkere economieën gaat het minder voortvarend.
>> meer lezen

Topdrukte bij belastingaangifte aanstaande, DigiD verwacht nu geen storing (Fri, 01 Mar 2024)
De Belastingdienst heeft in de afgelopen weken 9,2 miljoen Nederlanders, onder wie 1,9 miljoen ondernemers, gevraagd om in maart of april belastingaangifte te doen. Dat zijn er 400.000 meer dan vorig jaar. Vooral vandaag wordt topdrukte verwacht.
>> meer lezen

Ook Vattenfall lanceert dynamisch contract met schommelende prijzen (Fri, 01 Mar 2024)
Na enkele kleinere energieleveranciers en Eneco start ook Vattenfall met een dynamisch energiecontract. Hierbij schommelen prijzen per uur en kunnen klanten besparen door de elektrische auto op te laden of de wasmachine aan te zetten als de prijs laag is.
>> meer lezen

Dagelijks leven werd 2,8 procent duurder in februari (Fri, 01 Mar 2024)
Het dagelijks leven is in februari 2,8 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt statistiekbureau CBS bij een eerste raming. In januari liep de inflatie nog op tot 3,2 procent.
>> meer lezen

Duitse fabrikant mag vliegende taxi's op stroom produceren (Fri, 01 Mar 2024)
Volocopter heeft van de Duitse luchtvaartautoriteit goedkeuring gekregen om zijn eerste serie vliegende taxi's te produceren. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal", al mag er vooralsnog niet worden gevlogen met de luchttaxi's.
>> meer lezen

Funderingsprobleem: 425.000 gebouwen verzakken, 12 miljard euro nodig (Fri, 01 Mar 2024)
Nederland kampt met een groot funderingsprobleem, blijkt uit een advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). 425.000 gebouwen verzakken nu al of binnen tien jaar.
>> meer lezen

Amsterdamse student had toch geen recht op toeslag tijdens energiecrisis (Fri, 01 Mar 2024)
De gemeente Amsterdam heeft studenten niet gediscrimineerd bij het toekennen van energietoeslag. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Een student van wie de aanvraag was afgewezen in 2022 was naar de rechter gestapt.
>> meer lezen

Al een jaar recordtemperaturen in oceanen: 'Tekenen dat opwarming versnelt' (Fri, 01 Mar 2024)
De lente is vrijdag begonnen, maar in de Atlantische Oceaan lijkt het al bijna zomer te zijn. Wereldwijd breken de oceaantemperaturen al een jaar lang alle records. Wetenschappers maken zich zorgen: is dit het nieuwe normaal?
>> meer lezen

Vicevoorzitter LUMC stapt op na fraude met Europese subsidies (Thu, 29 Feb 2024)
Vicevoorzitter Pancras Hogendoorn van het LUMC is opgestapt. Hogendoorn was in november al gestopt met werken, omdat hij van subsidiefraude zou hebben geweten, maar niet heeft ingegrepen.
>> meer lezen

Chemours zet eerste stap en betaalt schoonmaak van vervuilde moestuinen (Thu, 29 Feb 2024)
Chemours betaalt de schoonmaak van vervuilde moestuinen vlak bij het chemiebedrijf. Het is de eerste concrete stap sinds het bedrijf aansprakelijk is gesteld voor de schade die tussen 1984 en 1998 is aangericht met de uitstoot van pfas.
>> meer lezen

Kansspelautoriteit legt hoogste boete ooit op aan gokbedrijf (Thu, 29 Feb 2024)
Gokbedrijf Gammix Limited, bekend van de websites rantcasino.com en betoriginal.com, heeft een boete van 19,7 miljoen euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder is het de hoogste boete ooit.
>> meer lezen

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0