Economie

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Economie

Sri Lanka hoopt op betere tijden na miljardenlening van IMF (ma, 20 mrt 2023)
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag een lening van 3 miljard dollar (ongeveer 2,7 miljard euro) voor Sri Lanka goedgekeurd. Met het geld hoopt het Aziatische land uit de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid te komen.
>> meer lezen

Woensdag meer duidelijkheid over nieuwe cao voor streekvervoer (Tue, 21 Mar 2023)
De stakingen in het streekvervoer zijn voor een aantal dagen opgeschort. Twee verkenners proberen de cao-onderhandelingen weer op gang te krijgen. Woensdag moet er meer duidelijkheid komen.
>> meer lezen

Amazon dunt personeelsbestand toch wel verder uit (Mon, 20 Mar 2023)
Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9.000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern. Begin dit jaar verdwenen er al 18.000 banen. De banen verdwijnen onder meer bij streamingdienst Twitch.
>> meer lezen

Erg warme zomer leidt tot recordoogst voor Nederlandse wijnboeren (Mon, 20 Mar 2023)
Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.
>> meer lezen

Noord-Ierse unionisten stemmen woensdag tegen nieuwe Brexit-deal (Mon, 20 Mar 2023)
De Noord-Ierse unionistische partij DUP gaat woensdag tegen de nieuwe Brexit-deal stemmen. Het is voor het eerst dat de Noord-Ieren zich hierover uitspreken. Vanwege de handelsregels die na de Brexit zijn opgesteld, ligt de partij al tijden dwars bij de formatie van een nieuwe Noord-Ierse regering.
>> meer lezen

Bitcoinkoers stijgt verder door bankenonrust: 70 procent erbij sinds begin dit jaar (Mon, 20 Mar 2023)
De koers van de bitcoin is maandagochtend tot boven de 28.500 dollar (zo'n 26.700 euro) gestegen. Het is de hoogste koers sinds juni vorig jaar. De digitale munt profiteert volgens analisten van de onrust in de bankenwereld, waardoor beleggers op zoek gaan naar andere investeringen.
>> meer lezen

Gasprijs daalt tot onder de 40 euro (Mon, 20 Mar 2023)
De prijs van gas is op de Europese handelsmarkt is tot onder de 40 euro per megawattuur gezakt. Dat is de laagste prijs sinds augustus 2021.
>> meer lezen

Nootjesfabrikant, bakkers en Jumbo betaalden miljoenen aan raceteam Van Eerd (Mon, 20 Mar 2023)
Leveranciers van groente en fruit, bakkerijen en ook een nootjesfabrikant betaalden gezamenlijk 3,8 miljoen euro sponsorgeld aan het raceteam van mede-eigenaar en voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. Dat schrijft het FD op basis van het jaarverslag van het bedrijf.
>> meer lezen

Voormalige ING-topman kan aan de bak met overname Credit Suisse (Mon, 20 Mar 2023)
Voormalig ING-topman Ralph Hamers, die sinds 2020 aan het roer staat bij het Zwitserse UBS, kan flink aan de bak. Zijn bank neemt het door problemen geteisterde Credit Suisse over. Reorganiseren is onvermijdelijk.
>> meer lezen

De overheid vindt het niet fijn, maar we gaan steeds vaker aan de slag als zzp'er (Mon, 20 Mar 2023)
Het aantal zzp'ers in ons land is sinds het begin van de coronacrisis flink toegenomen. Een betere balans tussen werk en privé, minder werkdruk en hogere tarieven hebben ervoor gezorgd dat er momenteel ruim 1,24 miljoen zelfstandigen zijn, tegenover 1 miljoen vlak voor corona. En daar is de overheid niet zo blij mee.
>> meer lezen

'Nucleaire optie' van Macron maakt Franse pensioenonrust alleen maar groter (Mon, 20 Mar 2023)
Demonstraties en stakingen horen bij Frankrijk als stokbrood en camembert. Dit keer verzetten de Fransen zich tegen een verhoging van de pensioenleeftijd. Ondanks grote tegenstand drukte de regering Macron het pensioenplan toch door. De regering krijgt daarom vandaag te maken met twee moties van wantrouwen.
>> meer lezen

Centrale banken willen rust herstellen en bieden banken extra leningen aan (Mon, 20 Mar 2023)
De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve en vier andere centrale banken bieden banken de komende tijd extra mogelijkheden om geld te lenen. Zo hebben de bedrijven voldoende geld als hun klanten meer willen opnemen in economisch onzekere tijden.
>> meer lezen

Kledingmerk Scotch & Soda vraagt faillissement aan voor Nederlands deel (Mon, 20 Mar 2023)
Het Nederlandse kledingmerk Scotch & Soda heeft een faillissement aangevraagd voor de activiteiten in ons land. De curator gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar. Voorlopig blijven de 32 Nederlandse winkels nog gewoon open.
>> meer lezen

Scholen én ouders hebben te weinig oog voor online kinderlokken (Mon, 20 Mar 2023)
Al sinds jaar en dag waarschuwen ouders hun kinderen om bij het buitenspelen niet met vreemde mensen mee te gaan. Veel ouders zijn zich er niet van bewust dat online hetzelfde risico bestaat. En scholen besteden daar lang niet altijd aandacht aan.
>> meer lezen

Eerlijke Geldwijzer geeft klimaatplannen financiële sector een dikke onvoldoende (Mon, 20 Mar 2023)
Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen doen te weinig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarom geeft Eerlijke Geldwijzer al deze financiële instellingen een onvoldoende voor hun klimaatplannen. Ze moeten volgens het keurmerk duidelijkere doelen stellen en die ook al snel nastreven.
>> meer lezen

UBS neemt Credit Suisse over voor 3 miljard euro, krijgt steun van centrale bank (Mon, 20 Mar 2023)
De Zwitserse bank UBS heeft Credit Suisse overgenomen. De bank van de Nederlandse topman Ralph Hamers legt zo'n 3 miljard euro neer voor de noodlijdende branchegenoot. De Zwitserse centrale bank (SNB) bevestigde de deal zondagavond.
>> meer lezen

Zwitserland overweegt nationalisatie Credit Suisse als UBS-deal niet doorgaat (Sun, 19 Mar 2023)
De Zwitserse regering overweegt een volledige of gedeeltelijke nationalisatie van de noodlijdende bank Credit Suisse. Nationalisatie is volgens de Zwitsers het enige alternatief naast een overname door UBS, de grootste bank van Zwitserland.
>> meer lezen

Noodlijdend Credit Suisse wijst bod van UBS af (Sun, 19 Mar 2023)
De Zwitserse bank UBS, de grootste van het land, heeft 1 miljard dollar (930 miljoen euro) over voor de overname van de noodlijdende bank Credit Suisse. Dat meldt zakenkrant Financial Times. Credit Suisse zou dit bod te laag vinden en wijst het af, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
>> meer lezen

Jongeren dromen niet van vast contract: 'Ze kunnen toch geen hypotheek krijgen' (Sun, 19 Mar 2023)
Het aantal openstaande vacatures is in Nederland momenteel enorm en dat blijft voorlopig zo. "Jonge mensen zijn op zoek naar werk dat in hun schema past."
>> meer lezen

Zwitserse noodmaatregelen moeten snelle overname Credit Suisse mogelijk maken (Mon, 20 Mar 2023)
De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.
>> meer lezen

Consument draait op voor hogere loonkosten (Sun, 19 Mar 2023)
De stijging van de lonen jaagt de inflatie in Nederland aan. Veel bedrijven berekenen de hogere loonkosten namelijk door aan de consument. Dit betekent dat bepaalde producten en diensten duurder worden. "De hogere lonen hebben steeds meer impact op de prijsstijgingen. Dat staat als een paal boven water", zegt econoom Hugo Erken van RaboResearch.
>> meer lezen

Graandeal Oekraïne en Rusland verlengd, maar met welke termijn is onduidelijk (Sat, 18 Mar 2023)
De graandeal tussen Oekraïne en Rusland, die vandaag zou aflopen, is op de valreep verlengd. Het gaat om een verlenging van 120 dagen, zegt de Oekraïense minister Oleksandr Kubrakov (Infrastructuur) zaterdag. Het Kremlin spreekt over een andere termijn.
>> meer lezen

Graandeal Oekraïne en Rusland verloopt vandaag, nog geen zicht op verlenging (Sat, 18 Mar 2023)
De graandeal tussen Rusland en Oekraïne verloopt vandaag. De twee landen zijn het vooralsnog niet eens geworden over de duur van een eventuele verlenging. Het akkoord zorgt ervoor dat graan uit Oekraïne weer verhandeld kan worden.
>> meer lezen

Musk maakt deel van Twitter-algoritme openbaar: 'Moet aanbevelingen verbeteren' (Sat, 18 Mar 2023)
Twitter gaat het algoritme waarmee het zijn gebruikers tweets aanbeveelt openbaar maken. De code die daarvoor wordt gebruikt, wordt op 31 maart "open source", twitterde eigenaar Elon Musk vrijdag.
>> meer lezen

Hoe je via je hypotheek en spaargeld merkt dat ECB de rente verhoogt (Sat, 18 Mar 2023)
Een van de belangrijkste rentetarieven is donderdag weer verhoogd door de Europese Centrale Bank (ECB). Die hogere rente moet de inflatie afremmen, maar werkt nog op veel meer manieren door in de economie en jouw portemonnee. Hoe treft de hogere rente je huis, spaargeld, beleggingen en pensioen?
>> meer lezen

Zwitserse bank UBS zou geplaagde concurrent Credit Suisse willen overnemen (Sat, 18 Mar 2023)
De Zwitserse bank UBS voert gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname van de geplaagde bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de gesprekken.
>> meer lezen

Omstreden miljonair Sanderink geschorst als topman Strukton en Oranjewoud (Sat, 18 Mar 2023)
Gerard Sanderink is per direct geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud. Sanderink kan geen beslissingen meer nemen namens de genoemde ondernemingen, schrijven ze in een verklaring.
>> meer lezen

Vliegvelden krijgen CO2-plafonds opgelegd als 'stok achter de deur' (Fri, 17 Mar 2023)
Het kabinet gaat luchthavens CO2-plafonds opleggen. Dat moet garanderen dat de vliegvelden hun uitstoot terugbrengen. Dat meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer.
>> meer lezen

Ontslagronde bij chemiebedrijf Dow kost 127 banen in Nederland (Fri, 17 Mar 2023)
Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow schrapt wereldwijd tweeduizend banen. Bij de Nederlandse vestigingen in Terneuzen, Dordrecht en Delfzijl verliezen daardoor 127 medewerkers hun baan.
>> meer lezen

Gemeente Deventer zet drones in voor toezicht en controle (Fri, 17 Mar 2023)
De gemeente Deventer gaat overtredingen van bijvoorbeeld het bestemmingsplan opsporen met drones. Zo kan ze controleren of inwoners zich aan de regels houden op lastig bereikbare plekken als daken.
>> meer lezen

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0