Economie

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Economie

Ook personeel van regionale treinen staakt volgende week (vr, 03 feb 2023)
Treinpersoneel in het streekvervoer sluit zich aan bij de eerder aangekondigde staking in het regionaal vervoer die volgende week zal plaatsvinden. Dat laat vakbond FNV vrijdag weten. De staking zal vijf dagen duren.
>> meer lezen

Wat kun je doen aan het geluid van warmtepompen? (Fri, 03 Feb 2023)
De verkoop van warmtepompen neemt een hoge vlucht. Maar hoe zit het met het geluid dat die dingen produceren en kan je daar iets aan doen?
>> meer lezen

Rusland vermindert productie van brandstof niet, ondanks olieboycot (Fri, 03 Feb 2023)
Rusland ziet geen reden om de productie van diesel en kerosine te verminderen als reactie op het Europese importverbod, melden Russische persbureaus. Het importverbod gaat zondag in.
>> meer lezen

De Bijenkorf stopt met Duitse en Franse webshops (Fri, 03 Feb 2023)
De Bijenkorf stopt met de Franse en Duitse webshops. Door stijgende kosten heeft het Nederlandse warenhuis besloten zich te richten op de Nederlandse en Vlaamse markt. Het verdwijnen van de webshops zal ten koste gaan van een aantal banen in Nederland, laat het bedrijf weten.
>> meer lezen

Oproer in Chinese fabrieken raakt Apple flink in de portemonnee (Fri, 03 Feb 2023)
De protesten in een iPhone-fabriek in China hebben Apple veel geld gekost. Door de oproer zijn in de laatste drie maanden van vorig jaar minder iPhones gemaakt. Daardoor kon het techbedrijf minder toestellen verkopen en daalde de totale omzet met 5,5 procent.
>> meer lezen

Amazon brak records, maar zet toch stevig verlies in de boeken (Fri, 03 Feb 2023)
Amazon deed het vorig jaar minder goed dan verwacht. De omzet steeg met 9 procent, maar het bedrijf zette een stevig verlies van 2,7 miljard dollar (zo'n 2,47 miljard euro) in de boeken. Toch verwacht de webwinkel niet dat verdere reorganisaties nodig zijn na de grote ontslagronde die het begin dit jaar doorvoerde.
>> meer lezen

Loonsverhogingen begin dit jaar bijna dubbel zo hoog als vorig jaar (Fri, 03 Feb 2023)
De loonsverhogingen die zijn afgesproken in de cao's die afgelopen maand zijn afgesloten, komen gemiddeld uit op 5,5 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN die NU.nl heeft opgevraagd. In januari 2022 bedroeg de gemiddeld afgesproken verhoging 2,5 procent.
>> meer lezen

Turkse inflatie blijft zakken, maar slechts naar 58 procent (Fri, 03 Feb 2023)
De Turkse inflatie zakt langzaam maar zeker, net als in veel West-Europese landen. Maar waar de prijsstijgingen in Nederland onder de 10 procent zijn beland, is de inflatie in Turkije ook in januari nog 57,7 procent op jaarbasis.
>> meer lezen

We vliegen vooral binnen Europa en Spanje is onze favoriete bestemming (Fri, 03 Feb 2023)
Van de dik 61 miljoen passagiers die vorig jaar via de Nederlandse luchthavens reisden, zat drie kwart op een vlucht binnen Europa. Spanje is de meest aangevlogen bestemming, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Die landen waren samen goed voor een kwart, meldt statistiekbureau CBS.
>> meer lezen

Kamer is blij met voorgesteld verbod op doxing, maar wil strengere straffen (Fri, 03 Feb 2023)
De Tweede Kamer is blij met het verbod op doxing dat het kabinet heeft voorgesteld, al mag het van het parlement op sommige punten nog wel wat strenger. Zo wil de Kamer een hogere maximale straf voor het delen van persoonsgegevens om iemand te intimideren.
>> meer lezen

ECB verhoogt opnieuw de rente om inflatie te bestrijden (Thu, 02 Feb 2023)
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt zijn rente voor de vijfde keer in korte tijd. Het gaat om een verhoging van 0,5 procentpunt. De centrale bank heeft ook aangekondigd dat de rente in maart weer met een 0,5 procentpunt zal stijgen.
>> meer lezen

Voormalige milieu-inspecteur gaat aan de slag bij Tata Steel (Thu, 02 Feb 2023)
Een milieu-inspecteur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied werkt sinds 1 januari bij Tata Steel, meldt de Volkskrant donderdag. Ze was bij de omgevingsdienst lid van het team dat toezicht houdt op Tata Steel.
>> meer lezen

Duitsers moeten meer gas besparen, Nederlanders blijven wel zuinig (Fri, 03 Feb 2023)
Duitsers hebben eind januari te weinig gas bespaard, vindt de Duitse energietoezichthouder. Ze bespaarden in de tweede helft van januari maar 8,6 procent op hun gasverbruik ten opzichte van normaal verbruik tussen 2018 en 2021, terwijl het Duitse doel 20 procent besparing is. Nederlanders blijven wel zuinig aan doen met hun gas.
>> meer lezen

Australiërs zetten koning Charles niet op briefje van 5 dollar (Thu, 02 Feb 2023)
Op het nieuwe Australische bankbiljet van 5 dollar komt geen afbeelding van de Britse koning Charles te staan. Dat heeft de Reserve Bank of Australia bekendgemaakt. Nu siert een portret van de overleden koningin Elizabeth nog het biljet.
>> meer lezen

Consument koopt kleding en schoenen weer vooral in de winkel (Thu, 02 Feb 2023)
Consumenten weten de weg naar de kleding- en schoenenwinkels weer te vinden nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven. De ondernemers in de winkelstraat zagen hun omzet afgelopen jaar toenemen. Brancheorganisatie INretail spreekt van een inhaalslag. "De hogere bestedingen hebben ook te maken met een lichte stijging van de gemiddelde verkoopprijs", zegt een woordvoerder.
>> meer lezen

Britse rente omhoog naar hoogste niveau in veertien jaar (Thu, 02 Feb 2023)
De Bank of England heeft zijn rentetarief donderdag verhoogd naar 4 procent, het hoogste niveau in veertien jaar. Doel van deze nieuwe renteverhoging is om de inflatie in het Verenigd Koninkrijk te bestrijden.
>> meer lezen

Twitter wil geld zien van externe apps (Thu, 02 Feb 2023)
Externe Twitter-apps krijgen vanaf volgende week alleen nog tegen betaling toegang tot het sociale netwerk. Twitter heeft meerdere van die apps, zoals Tweetbot, Twitterrific en Fenix, al weken geblokkeerd.
>> meer lezen

Volgens Shell-topman heeft geluk ervoor gezorgd dat gascrisis niet groter is (Thu, 02 Feb 2023)
De gascrisis waar Europa sinds de oorlog in Oekraïne in verzeild is geraakt, had nog veel groter kunnen zijn. We hebben in 2022 nog geluk gehad, zei de nieuwe Shell-topman Wael Sawan bij de presentatie van de jaarcijfers van het energieconcern. Shell draaide een recordwinst, mede dankzij die gascrisis.
>> meer lezen

Duitse handel bereikte vorig jaar hoogtepunt: ruim 1,5 biljoen euro aan export (Thu, 02 Feb 2023)
De totale export van goederen uit Duitsland steeg vorig jaar naar een recordhoogte van ruim 1,5 biljoen euro, 14 procent meer dan in 2021. En dat terwijl de vraag vanuit de Verenigde Staten en China aan het einde van het jaar afnam.
>> meer lezen

Vuilnis stapelt zich op in Utrecht, stakingen uitgebreid naar rest van het land (Thu, 02 Feb 2023)
Nu de vuilniszakken zich opstapelen in de straten van Utrecht, hebben collega's van gemeentediensten elders in het land ook besloten de komende weken het werk neer te leggen. Werknemers gaan staken in de regio's Den Haag, Betuwe, Drechtsteden en Emmen. Dat heeft vakbond FNV donderdag bekendgemaakt.
>> meer lezen

Facebook passeert grens van twee miljard gebruikers (Thu, 02 Feb 2023)
Een kwart van de wereldbevolking maakt iedere dag gebruik van Facebook, heeft moederbedrijf Meta donderdag bekendgemaakt. Nooit eerder zaten zo veel mensen op het sociale netwerk. De kwartaalcijfers van het socialemediabedrijf waren beter dan verwacht door gestegen advertentie-inkomsten.
>> meer lezen

Sligro ziet verkopen stijgen door einde coronamaatregelen en hogere prijzen (Thu, 02 Feb 2023)
Groothandel Sligro heeft afgelopen jaar meer verkocht. Dat was vooral te danken aan het verdwijnen van de coronamaatregelen en de gestegen prijzen als gevolg van de hoge inflatie. De omzet steeg met bijna 31 procent tot 2,5 miljard euro.
>> meer lezen

Shell boekt recordwinst van bijna 40 miljard dollar door hoge olie- en gasprijzen (Thu, 02 Feb 2023)
Shell heeft in 2022 een recordwinst van 39,9 miljard dollar (36,3 miljard euro) geboekt. Het bedrijf profiteerde vorig jaar van de hogere olie- en gasprijzen.
>> meer lezen

Winst ING daalt met een kwart door oorlog in Oekraïne (Thu, 02 Feb 2023)
De winst van ING is vorig jaar met 23 procent gedaald naar 3,7 miljard euro. Dat kwam mede door de oorlog in Oekraïne, meldt de bank. ING boerde wel goed met de hogere rentes aan het einde van het jaar, waardoor de bank meer verdiende met kredietverlening.
>> meer lezen

Recordaantal zorgwisselaars: CZ en ASR in trek, Zilveren Kruis verliest juist (Thu, 02 Feb 2023)
Bijna anderhalf miljoen mensen stapten rond de jaarwisseling over naar een andere zorgverzekeraar. Meer dan ooit, vanwege stijgende premies en een hoge inflatie. CZ en ASR kregen er de meeste klanten bij. Zilveren Kruis verloor juist veel verzekerden, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl.
>> meer lezen

NU+ | 17 miljard of minder? 'Klimaatdoelen tegengewerkt door fossiele subsidie' (Thu, 02 Feb 2023)
Nederland subsidieert het gebruik van fossiele brandstoffen elk jaar met miljarden euro's. Om hoeveel geld het precies gaat, hangt af van wie je het vraagt. Activisten noemen vaak een getal van ruim 17 miljard euro, terwijl het kabinet het houdt op ruim 4 miljard. Hoe je het ook berekent, de miljardensteun is volgens experts niet in lijn met de klimaatdoelen.
>> meer lezen

Grote ING-storing na halve dag voorbij: klanten kunnen weer inloggen (Thu, 02 Feb 2023)
De grote storing die ING woensdag trof, is rond middernacht opgelost. Klanten kunnen weer bankieren via de app en inloggen op Mijn ING.
>> meer lezen

Amerikaanse centrale bank verhoogt rente opnieuw in strijd tegen inflatie (Wed, 01 Feb 2023)
De Amerikaanse centrale bankenkoepel Federal Reserve (Fed) heeft woensdag de Amerikaanse rente met 0,25 procentpunt verhoogd. Het is de vijfde keer in iets meer dan een jaar tijd dat dat gebeurt.
>> meer lezen

Nieuwe auto's waren weer in trek in januari (Wed, 01 Feb 2023)
In januari werden 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC.
>> meer lezen

Samsung kondigt S23 Ultra met 200 megapixelcamerasensor aan (Wed, 01 Feb 2023)
Samsung heeft zijn nieuwe toptelefoons voor 2023 aangekondigd. Het gaat om drie toestellen: de Galaxy S23, Galaxy S23+ en Galaxy S23 Ultra. De toestellen zijn minder vernieuwend dan de S22-serie. Het opvallendst is de 200 megapixelsensor in de camera van de S23 Ultra.
>> meer lezen

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0