Les poppenhoofdje maken van fimo Klei deel 1

Dit lesje is geschikt voor beginners. Hieronder volgt de beschrijving voor het zelf maken van een fantasiehoofdje van fimo klei. Het hoofdje wordt ongeveer 4,5 cm lang. Met dank aan Marika Spijkers.De basis van het hoofdje is van aluminiumfolie. Knip een stuk folie af van 30 x 30 cm. Pak de punten bij elkaar en vorm het in een soort parachute. Schuif dit een stukje over de top van de boetseerstandaard en houdt de punten met 1 hand bij elkaar, dit wordt het halsje (foto 1). Met de andere hand begin je de folie in model te duwen (foto 2). Vorm er een ovaalvormig model hoofdje van.
Druk de folie goed stevig aan (foto 3).


Nu neem je een flink stuk fimo en ga je dit even goed doorkneden zodat het soepel wordt. Je maakt hier een platte plak van en gaat hiermee de aluminiumfolie bol bekleden. Niet te dik maar ook niet zo dun dat de folie er doorheen komt. Zorg dat de voorkant mooi glad is. (foto 4).

Voor dit hoofdje heb ik zwarte glasoogjes gebruikt van 8 mm doorsnee. Knip met een tang de draadjes van de achterkant.
De ogen komen net iets boven het midden van het hoofdje.
Maak eerst met behulp van een coctailprikker een hulplijntje zodat de ogen op 1 lijn komen. De afstand tussen twee ogen is 1 tot 1 1/2 oog (foto 5).

Als de ogen op 1 lijn zitten duw je ze met je duimen dieper in de klei tot er een lichte bolling overblijft.

Nu maak je twee rolletjes van fimo voor de bovenste oogleden. Druk ze iets plat en plaats ze een stukje over het oog zoals op foto 6.


Druk de naden goed aan, werk veel met je vingers want door de warmte van je vingers wordt de klei makkelijker te bewerken. Gebruik de mirette om de naden weg te wrijven, je smeert de klei naar boven uit en naar de zijkanten, altijd van het oog af (foto 7). Als de naad overloopt in de rest ga je met een vochtige vinger over het ooglid om het glad te polijsten (foto 8). Doe nu het andere ooglid op dezelfde manier.

Voor de onderoogleden maak je dunnere rolletjes, druk deze plat en plaats ze onder tegen het oog aan zoals op foto 9.


Werk de naad weg m.b.v. de mirette naar beneden toe, polijst onder de ogen de boel weer mooi glad (foto 10). Probeer de binnenrand van de oogleden niet te raken. Mocht dit toch gebeuren dan kun je voorzichtig met een coctailprikker de rand bijwerken.

Vorm een plak zoals op foto 11 en plaats dit op het voorhoofd. De punt komt tussen de ogen, de rest van de plak vorm je om de ogen heen (foto 12). Druk de fimo goed aan zodat er geen lucht onder blijft zitten.


Vorm nog een zelfde soort plak als op foto 11 om de onderkant van het gezicht meer model te geven. Breng deze plak aan zoals op foto 13, houdt een stukje rond de ogen vrij anders heb je geen ruimte om de naden uit te wrijven.

Druk de naden aan zodat ze goed aansluiten. Ga nu voorzichtig met de mirette de naden over laten lopen door ze iets uit te wrijven. Niet te hard duwen gewoon heel lichtjes met korte bewegingen de naad als het ware dichtsmeren. De naden onder de kin, boven op het hoofd en aan de zijkanten van het gezicht, kun je het makkelijkst gewoon met je duim uitsmeren. Het zou er nu ongeveer uit moeten zien zoals op foto 14.

Het ziet er nog wat grof uit, het belangrijkste is dat de opgezette delen een geheel zijn met de rest. Ga nu met een vochtige vinger over de naden om het weer glad te maken (foto 15). Voorzichtig bij de ogen, niet te hard duwen dus.


Druk de klei aan de zijkanten van het hoofdje wat schuin omhoog om een kaaklijn te maken, zoals op foto 16.

Boetseer nu een pegelvorm voor de neus (foto 17). Voor de grootte even op het hoofdje passen, de onderkant van de neus komt op ongeveer de helft van het onderste gedeelte van het gezicht. Ik gebruik vaak een iets groter stuk, teveel is makkelijker weg te halen dan er een stuk aan te zetten.

Druk het pegeltje vast op het gezicht met de punt tussen de ogen (foto 18).
Bekijk het hoofdje aan alle kanten om te zien of de "neus" recht zit.

Wordt vervolgd zie hier! 

Voor poppenhandjes kunt u hier kijken!

 

Voor meer hobby artikelen kijk hier!

Les poppenhoofdje maken van fimo Klei deel 1

Reactie schrijven

Commentaren: 0