Gezondheid

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Gezondheid

Als schaamte je seksleven beheerst: 'In uitspreken van ongemak zit de groei' (wo, 01 feb 2023)
Seks is een ontspannen bezigheid die de intimiteit met jezelf of je (seks)partner versterkt. En lekker is. Tenminste: als je in contact staat met je eigen seksualiteit. Wanneer schaamte het plezier in bed vermindert, wordt het tijd dat je aan de bel trekt.
>> meer lezen

Al 1.100 nieuwe stamceldonoren na oproep van ongeneeslijke zieke PSV-perschef (Fri, 03 Feb 2023)
Bij Stichting Matchis, de stamceldonorbank van Nederland, hebben zich sinds donderdagmiddag al 1.100 nieuwe stamceldonoren gemeld. De nieuwe aanmeldingen zijn volgens de stichting direct het gevolg van een oproep van de ongeneeslijk zieke perschef van PSV, Thijs Slegers.
>> meer lezen

Ibuprofen bij tankstation en bouwmarkt: handig of gevaarlijk? (Wed, 01 Feb 2023)
Diclofenac, ibuprofen en hooikoortspillen: drie zelfzorgmedicijnen die door een wetswijziging mogelijk vrij verkrijgbaar worden bij alle supermarkten, tankstations en bouwmarkten. Handig, maar is het wel verantwoord? Nee, zeggen artsen en apothekers.
>> meer lezen

Een dip of depressie: hoe herken je die en welke rol speelt onze samenleving? (Wed, 01 Feb 2023)
De mentale gezondheid van veel mensen staat onder druk, meldt de overheid. Er is steeds meer aandacht voor het mentale welzijn en praten over hoe je je voelt is normaler geworden. Maar hoe herken je een dip of depressie?
>> meer lezen

Eczeem is niet te genezen: 'Wel zijn er dingen die klachten kunnen verminderen' (Wed, 01 Feb 2023)
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb last van droge en jeukende plekken: is het eczeem? En heeft het iets met de winter te maken? Dermatoloog Noor van Oosten: "In de winter is de lucht niet alleen kouder, maar ook droger dan in de zomer. Eczeem speelt dan eerder op."
>> meer lezen

Iets meer mensen kregen kanker in 2022: huidkanker nam toe, darmkanker af (Fri, 03 Feb 2023)
In het afgelopen jaar is bij ongeveer 124.000 mensen in Nederland kanker vastgesteld. Dat zijn er zo'n 1.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal huidkankerdiagnoses blijft stijgen, terwijl het aantal darmkankerdiagnoses juist weer aan het dalen is na een tijdelijke stijging door corona.
>> meer lezen

Medicijnen afstemmen op DNA blijkt 30 procent aan bijwerkingen te schelen (Fri, 03 Feb 2023)
Patiënten bij wie medicatie is afgestemd op hun DNA hebben 30 procent minder last van ernstige bijwerkingen. Dat meldt een internationaal team van wetenschappers onder leiding van het Leidse ziekenhuis LUMC vrijdag.
>> meer lezen

Voor het eerst in bijna een jaar tijd meerdere weken geen oversterfte (Fri, 03 Feb 2023)
In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt statistiekbureau CBS vrijdag op basis van voorlopige cijfers. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken achter elkaar geen oversterfte werd geregistreerd.
>> meer lezen

Operatie aan versleten meniscus is volgens onderzoekers meestal zinloos (Wed, 01 Feb 2023)
Operaties aan een versleten meniscus zijn in veruit de meeste gevallen zinloos. Voor alle groepen patiënten is fysiotherapie nuttiger dan zo'n operatie. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen na onderzoek.
>> meer lezen

Keuzevrijheid zwangere vrouwen in gedrang door problemen in verloskundesector (Fri, 03 Feb 2023)
Bevallen waar en hoe je wil is in veel gevallen niet meer vanzelfsprekend. Het tekort aan verpleegkundigen houdt aan het takenpakket van verloskundigen blijft groeien. "De keuzevrijheid van zwangere vrouwen komt daarmee in het gedrang", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) tegen NU.nl.
>> meer lezen

Dit kun je doen tegen spataderen: 'Tegenwoordig kunnen ze worden dichtgebrand' (Wed, 25 Jan 2023)
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb spataderen, valt daar iets aan te doen? Huisarts Tamara de Weijer: "Mensen die staand werken, hebben een grotere kans op spataderen."
>> meer lezen

Boosten voedingssupplementen je weerstand of kan je ze beter links laten liggen? (Wed, 25 Jan 2023)
Met de r in de maand gaan we massaal aan de voedingssupplementen. Maar heb je al die pillen wel nodig voor een optimale weerstand?
>> meer lezen

Wat gebeurt er als je meerdere virussen tegelijk krijgt? (Wed, 25 Jan 2023)
Het winterseizoen is in volle gang en verschillende luchtwegvirussen gaan rond. Wat gebeurt er als je meerdere van zulke virussen tegelijkertijd krijgt, zoals corona en griep?
>> meer lezen

Zo verloopt orgaandonatie (Thu, 26 Jan 2023)
Vorig jaar waren er in Nederland meer mensen die bij overlijden organen doneerden dan ooit. Door de toename kunnen steeds meer organen getransplanteerd worden. NUjij-lezers vroegen vervolgens: hoe verloopt een orgaandonatie eigenlijk? Wij zochten het uit.
>> meer lezen

Nog nooit zoveel orgaandonors in Nederland als in 2022 (Mon, 23 Jan 2023)
285 mensen stonden vorig jaar bij overlijden hun organen af. Dat is volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) het grootste aantal ooit.
>> meer lezen

Corona heeft kankerzorg veel goeds gebracht: 'Was een ongewilde proeftuin' (Mon, 23 Jan 2023)
De coronapandemie heeft de Nederlandse kankerzorg veel goede dingen gebracht. Dat zegt onderzoeker Sabine Siesling van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tegen NU.nl. "Het was een ongewilde proeftuin."
>> meer lezen

Toch doorstart voor failliete medicijnfabriek InnoGenerics uit Leiden (Fri, 20 Jan 2023)
De onlangs failliet verklaarde medicijnenfabriek InnoGenerics kan toch een doorstart maken. Dat meldt de curator die is aangesteld om het faillissement te begeleiden. De vrees bestond dat Nederland voor zijn medicijnen te afhankelijk zou worden van het buitenland.
>> meer lezen

Amerikaanse vrouwen bevallen eerder dan Nederlandse vrouwen (Thu, 19 Jan 2023)
Amerikaanse vrouwen bevallen gemiddeld eerder dan Engelse en Nederlandse vrouwen. Zo bevalt 44 procent van de Nederlandse en 40 procent van de Engelse vrouwen na veertig weken zwangerschap of meer. In de VS geldt dat voor slechts 23 procent van de vrouwen.
>> meer lezen

Ook al gestopt met je goede voornemens? Probeer het eens in de zomer (Wed, 18 Jan 2023)
Elk jaar weer start zo'n 80 procent van de Nederlanders het nieuwe jaar met goede voornemens. De meesten geven er na een paar weken alweer de brui aan. Niet voor niets staat de tweede vrijdag van januari bekend als quitters day. Voor iedereen die z'n voornemens voor 2023 alweer heeft opgegeven, is er hoop. Twee experts leggen uit waarom goede voornemens volhouden makkelijker is in de zomer.
>> meer lezen

Dit is het verschil tussen een infectie en een virus (Mon, 23 Jan 2023)
Dit artikel voldeed niet aan de kwaliteitseisen van NU.nl. Het bevatte verschillende feitelijke onjuistheden. Daarom hebben we besloten het artikel in te trekken.
>> meer lezen

Griep en verkoudheid heersen nog steeds: welke middeltjes hebben echt effect? (Wed, 18 Jan 2023)
De afgelopen weken nam het aantal mensen met griep (influenza) toe, meldt het RIVM. Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus en het rinovirus. Middeltjes tegen verkoudheid en griep zijn al een tijdlang niet aan te slepen. Maar welke middeltjes hebben nou echt effect?
>> meer lezen

Hoe vaak moet je je tandenborstel verwisselen en waarom? (Wed, 18 Jan 2023)
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week is dat: welke tandenborstel is het best voor je tandvlees? Tandarts Richard Kohsiek: "Vervang je tandenborstel regelmatig. Er blijft veel troep tussen de haren en bij de haaraanzet zitten."
>> meer lezen

Nederland wil bewuster eten: diëtisten kunnen vraag naar advies nauwelijks aan (Wed, 18 Jan 2023)
Nederlanders zijn zich steeds bewuster van hun eetpatroon en het effect van voedsel op hun gezondheid. Dat blijkt uit de groeiende vraag naar diëtisten. De 4.500 specialisten in Nederland op dit gebied kunnen de vraag nauwelijks meer aan.
>> meer lezen

Meer longkanker in wijken met lage inkomens, vooral door rookgedrag bewoners (Tue, 17 Jan 2023)
In Nederlandse wijken en gemeenten waar mensen relatief weinig te besteden hebben, komt longkanker vaker voor dan in rijkere gebieden. Dit komt volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vooral door verschillen in rookgedrag.
>> meer lezen

Verdeeldheid over 'doorbraak' in strijd tegen alzheimer: 'Het is spectaculair' (Tue, 17 Jan 2023)
Zes minuten per dag intensief sporten kan alzheimer mogelijk met tien jaar vertragen. Door nieuw bloedonderzoek kunnen we de ziekte mogelijk veel sneller opsporen. En in de Verenigde Staten is zelfs een veelbelovend alzheimermedicijn goedgekeurd. De hoopvolle berichten over de strijd tegen alzheimer volgen elkaar in rap tempo op. Is het einde van de ziekte nabij?
>> meer lezen

Apotheken hadden vorig jaar grootste aantal medicijntekorten ooit (Sat, 14 Jan 2023)
Nooit eerder was er zo vaak een medicijntekort in apotheken als in 2022. Vorig jaar was 1.514 keer een medicijn voor minstens twee weken niet verkrijgbaar. Dat zegt Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, zaterdagavond in het tv-programma Kassa.
>> meer lezen

Het koude water in op Landelijke DipDag: is dat gezond? (Wed, 11 Jan 2023)
Wie het nieuwe jaar nog fris wil inluiden, kan meedoen aan de Landelijke DipDag, die vrijdag 13 januari voor het eerst plaatsvindt. De dag is bedoeld als stimulans om met ervaren 'dippers' koud natuurwater in te gaan. Wat doet koud water met je? "Voor sommigen is een tiental seconden koud douchen genoeg."
>> meer lezen

Dit is waarom white noise kan helpen tegen piekeren (Wed, 11 Jan 2023)
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: helpt witte ruis of white noise tegen piekeren? Psycholoog en onderzoeker Myrthe Faber: "Witte ruis is een brij van geluid. Daardoor past het brein zich na een tijdje aan."
>> meer lezen

Is slapen met sokken aan ongezond? (Wed, 11 Jan 2023)
Slapen met sokken aan: daarover zijn de meningen verdeeld. Zo zou het ongezond zijn, omdat het de bloedtoevoer naar de voeten zou afknellen. Aan de andere kant zou het juist helpen om sneller in slaap te vallen. Hoe zit het precies?
>> meer lezen

Dit zijn de verschillende soorten hoofdpijn (en zo ga je ermee om) (Thu, 12 Jan 2023)
Pijn achter je ogen, druk bij de slapen of een tranend oog: er zijn maar weinig kwalen zo vervelend als hoofdpijn. Hoe herken je welke soort hoofdpijn je hebt? En bovenal: hoe kun je ermee omgaan?
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0