Gezondheid

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Gezondheid

Gorilla's die helende planten eten kunnen helpen bij zoektocht nieuwe medicijnen (wo, 11 sep 2024)
Gorilla's die zelf geneeskrachtige planten zoeken in het regenwoud kunnen mensen mogelijk helpen nieuwe medicijnen te ontdekken. Bijvoorbeeld in de grotendeels onbekende regenwouden in Centraal-Afrika. Dat stellen onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.
>> meer lezen

EU doneert komende dagen ruim half miljoen mpoxvaccins aan Centraal-Afrika (Thu, 05 Sep 2024)
De Europese Unie doneert de komende dagen in totaal meer dan 566.000 mpoxvaccins aan landen in Centraal-Afrika. Het zijn de eerste leveringen die Brussel aan de regio doet.
>> meer lezen

Nederlanders zijn afgelopen jaren minder tevreden over hun seksleven (Mon, 02 Sep 2024)
Nederlanders zijn de afgelopen jaren minder tevreden geworden over hun seksleven. Dat blijkt uit de Monitor Seksuele Gezondheid die kenniscentrum Rutgers iedere vijf jaar uitvoert. De groep Nederlanders die tevreden is over het eigen seksleven is gedaald naar ongeveer 56 procent.
>> meer lezen

Synthetische drug aangetroffen in Delft die honderd keer sterker is dan heroïne (Fri, 30 Aug 2024)
De zeer gevaarlijke synthetische drugs nitazenen zijn voor het eerst aangetroffen in Nederland. De pillen werden gevonden in een pakket in een postsorteerbedrijf in Delft. Dat bevestigt de politie na een bericht van Nieuwsuur.
>> meer lezen

NU+ | Ontvangers over misvattingen orgaandonatie: 'Verslaafde krijgt geen lever' (Thu, 29 Aug 2024)
Sinds de nieuwe wet uit 2020 rond orgaandonatie is het donorregister steeds vollediger. Maar er is nog veel onwetendheid rond het onderwerp, zien NUjij'ers Vandana Doekhie en Roy Mommertz. Zij kregen een donororgaan. Ze vertellen hoe dat is en welke misvattingen erover heersen.
>> meer lezen

Condoomgebruik onder Europese 15-jarigen is sterk afgenomen: 'Zorgelijk niveau' (Thu, 29 Aug 2024)
Het condoomgebruik onder vijftienjarigen in Europa is sterk afgenomen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt van onbeschermde seks op een "zorgelijk hoog niveau".
>> meer lezen

Donorregister steeds vollediger, maar groep die geen toestemming geeft groeit (Wed, 28 Aug 2024)
Sinds de invoering van de nieuwe donorwet in 2020 hebben 10,6 miljoen volwassenen hun keuze voor orgaandonatie kenbaar gemaakt in het donorregister. Uit nieuwe cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat de groep die geen toestemming geeft voor orgaandonatie groeit.
>> meer lezen

Richtlijn voor pijnbestrijding bij plaatsen van spiraal wordt toch herzien (Sun, 25 Aug 2024)
De richtlijn voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal wordt toch herzien, meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zondag. Na veel kritiek op het besluit om de pijnbestrijding niet aan te passen, wordt de richtlijn nu toch opnieuw bekeken.
>> meer lezen

Zeven landen begonnen met eerste test 'revolutionair' vaccin tegen longkanker (Fri, 23 Aug 2024)
In zeven landen zijn testen begonnen met een vaccin om de meest voorkomende vorm van longkanker te bestrijden. Het vaccin is mede gebaseerd op de coronaprik. Deskundigen spreken van een "revolutionaire doorbraak" die duizenden longkankerpatiënten kan redden.
>> meer lezen

Artsen zien vaker medische problemen na gebruik diabetesmedicijnen bij afvallen (Fri, 23 Aug 2024)
Steeds vaker kloppen mensen bij een arts aan met medische problemen na gebruik van diabetesmedicijnen zoals Ozempic. Wetenschappers schrikken van het aantal keren dat het middel zonder voorschrift van een arts is gebruikt als afslankmiddel.
>> meer lezen

NU+ | Wereldwijd berichten over mpox, maar de échte zorgen liggen in Afrika (Wed, 21 Aug 2024)
De WHO die een internationale noodtoestand uitroept en besmettingen van Centraal-Afrika tot Zweden en Pakistan: de afgelopen week zijn wereldwijd zorgelijke berichten over mpox (voorheen bekend als apenpokken) verschenen. Maar de zorgen zijn toch echt voor delen van Afrika.
>> meer lezen

Deens biotechbedrijf verhoogt productie van mpox-vaccins (Sat, 17 Aug 2024)
Het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic is van plan om de productie van vaccins tegen mpox te verhogen. Het bedrijf wil er in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor zorgen dat het vaccin in elk land beschikbaar is.
>> meer lezen

WHO bestempelt apenpokkenuitbraak in Afrika tot internationale noodsituatie (Wed, 14 Aug 2024)
De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak van apenpokken of mpox in meerdere Afrikaanse landen bestempeld als een internationale noodsituatie. Dat meldt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag op X.
>> meer lezen

NU+ | Jullie vragen over knokkelkoorts: 'Meeste mensen merken er niets van' (Wed, 14 Aug 2024)
Er is dit jaar een recordaantal gevallen van dengue, ook wel knokkelkoorts, vastgesteld bij Nederlanders. Volgens alarmcentrale Eurocross zou de aanwezigheid van de tijgermug in ons land in de toekomst kunnen zorgen voor nog meer besmettingen. Viroloog Marion Koopmans beantwoordt de beste en meestgestelde lezersvragen over knokkelkoorts.
>> meer lezen

NUcheckt | Geen sterfgevallen door vervuilde drug 3-MMC in Groningen bekend (Wed, 14 Aug 2024)
NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar geruchten over vervuilde 3-MMC-drugs in Groningen. Daardoor zouden zelfs gebruikers zijn overleden. Maar bij de politie zijn geen sterfgevallen bekend.
>> meer lezen

NU+ | Zij kregen de diagnose borstkanker: 'Zag onderzoek alleen als formaliteit' (Sun, 11 Aug 2024)
NU.nl-lezers Marina en Roline kregen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ze stapten de onderzoeksbus nietsvermoedend binnen, maar kregen kort daarna te horen dat de uitslag niet goed was. "Ik dacht dat mij dit niet zou overkomen."
>> meer lezen

Speeksel is geschikter dan bloed in onderzoek naar luchtweginfectie bij kinderen (Thu, 08 Aug 2024)
Een meting in speeksel toont veel beter de ernst van terugkerende luchtweginfecties bij kinderen aan dan de standaard bloedmetingen. Volgens onderzoekers van het Radboudumc kan dat niet alleen helpen bij de behandeling, maar is een speekselmeting voor kinderen ook veel prettiger.
>> meer lezen

Inwoners Boxtel en omgeving moeten nog dagen water koken wegens bacterie (Thu, 08 Aug 2024)
Inwoners van Boxtel en omgeving moeten nog zeker enkele dagen het kraanwater koken voordat ze het nuttigen. Dat laat Brabant Water donderdag weten. Het drinkwaterbedrijf is er nog niet in geslaagd de oorzaak van de besmetting aan te pakken.
>> meer lezen

Veel minder kinkhoest gemeld, maar epidemie volgens RIVM nog niet voorbij (Wed, 07 Aug 2024)
Het aantal kinkhoestmeldingen is flink gedaald. Toch doet het RIVM nog geen uitspraak of er een einde is aan de epidemie, zegt het overheidsinstituut tegen NU.nl. Door 'nameldingen' kunnen de cijfers namelijk nog oplopen.
>> meer lezen

Oproep | Werd er tijdens het bevolkingsonderzoek bij jou borstkanker ontdekt? (Wed, 07 Aug 2024)
Vrouwen worden vanaf hun vijftigste opgeroepen om een mammografie te laten maken zodat borstkanker kan worden opgespoord. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is preventief, maar voor veel vrouwen toch spannend. Werd er bij jou tijdens het onderzoek borstkanker ontdekt? Deel je verhaal met ons.
>> meer lezen

Polio was toch al uitgeroeid? Dit is de zeer besmettelijke ziekte die in Gaza heerst (Thu, 01 Aug 2024)
Polio is terug in Gaza. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldde maandag zelfs dat er een polio-epidemie is uitgebroken. Maar wat is polio? Was die ziekte niet al wereldwijd uitgeroeid? En kan zo'n uitbraak ook in Nederland voorkomen?
>> meer lezen

Coronavirus stabiliseert: aantal virusdeeltjes daalt voor het eerst sinds mei (Wed, 31 Jul 2024)
Het coronavirus lijkt over zijn piek heen. Dat concludeert het RIVM woensdag op basis van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Daarin zijn vorige week minder virusdeeltjes gevonden dan de week ervoor.
>> meer lezen

NU+ | Natte sokken voor een koel hoofd: dit zijn jullie tips tegen plaknachten (Tue, 30 Jul 2024)
De temperatuur loopt weer flink op vandaag, en er komen meer warme dagen aan. Vooral in de zuidelijke provincies moeten mensen ook rekening houden met warme nachten. Op ons reactieplatform NUjij deelden lezers tips om tijdens plaknachten het hoofd koel te houden.
>> meer lezen

NU+ | Af en toe een pilletje xtc: hoe slecht is dat voor je? (Sat, 27 Jul 2024)
Een zorgeloze stemming en energiek gevoel: op festivals en feesten nemen sommige mensen regelmatig xtc (MDMA). NU.nl-lezers vertellen op NUjij dat ze ook weleens een pilletje nemen. Zij vragen zich af: hoe slecht is af en toe een xtc-pilletje voor je?
>> meer lezen

NU+ | Bang voor zeeschuim vol pfas? 'Duidelijk komkommertijd' (Fri, 26 Jul 2024)
Zeeschuim bevat pfas. Blijf er daarom uit de buurt, adviseert de overheid op Zwemwater.nl. We vroegen Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie, hoe bang we moeten zijn voor de witte vlokken op het strand.
>> meer lezen

Eerste alzheimermedicijn niet op Europese markt wegens zorgen om bijwerkingen (Fri, 26 Jul 2024)
Het medicijn lecanemab wordt niet toegelaten op de Europese markt als geneesmiddel tegen alzheimer. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) vindt de voordelen van het geneesmiddel niet opwegen tegen de bijwerkingen. Het medicijn werd vorig jaar wel goedgekeurd in de Verenigde Staten.
>> meer lezen

Basishygiëne bij verloskundigenpraktijken niet altijd op orde (Thu, 25 Jul 2024)
De basishygiëne bij verloskundigenpraktijken is niet altijd op orde, constateert toezichthouder IGJ in een rapport. Volgens de inspectie is verbetering nodig in de handhygiëne, persoonlijke hygiëne en het schoonmaken van hulpmiddelen.
>> meer lezen

Bijna 40 miljoen mensen leven met hiv, toename in Oost-Europa en Afrika (Mon, 22 Jul 2024)
Bijna 40 miljoen mensen leven met hiv. In de meeste delen van de wereld neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Maar in Oost-Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika blijft het aantal infecties toenemen, blijkt maandag uit cijfers van de VN.
>> meer lezen

Diemen gaat condooms uitdelen om toename soa's onder jongeren tegen te gaan (Fri, 19 Jul 2024)
De gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners, meldt persbureau ANP. De condooms worden in 2025 en 2026 uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.
>> meer lezen

Smeerpaal is in opmars: al meer dan driehonderd punten met zonnebrandcrème (Thu, 18 Jul 2024)
De zonnebrandpaal is in opmars. Op steeds meer locaties in Nederland staan automaten waarbij mensen gratis zonnebrandcrème kunnen 'tappen'. Er staan nu driehonderd van deze palen langs de kust, op festivals, in recreatiegebieden en in stadsparken.
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0