Gezondheid

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Gezondheid

Parijs verspreidt 300.000 condooms in olympisch dorp (di, 19 mrt 2024)
In het olympisch dorp voor de Spelen van Parijs worden komende zomer 300.000 condooms uitgedeeld voor de atleten. Drie jaar geleden gebeurde dit niet. In Tokio mochten de atleten vanwege de coronamaatregelen geen fysiek contact met elkaar hebben.
>> meer lezen

Britse wetenschappers ontwikkelen slimme beha voor vrouwen met borstkanker (Mon, 18 Mar 2024)
Britse wetenschappers werken aan een slimme beha die bij borstkankerpatiënten kan monitoren of een tumor groeit of terugkeert. De uitvinding kan de overlevingskans vergroten, meldt The Guardian.
>> meer lezen

Eerste berken al in bloei door warme februari en maart, met pollen tot gevolg (Sun, 17 Mar 2024)
Door de uitzonderlijk hoge temperaturen in februari en maart staan de eerste berken al in bloei. De bomen zorgen voor pollen, waar mensen met hooikoorts volgens Nature Today de komende dagen al flink last van kunnen krijgen.
>> meer lezen

Duitse grensstaat beboet ruim 2.000 mensen die vaccin tegen mazelen weigeren (Sat, 16 Mar 2024)
In de Duitse grensstaat Noordrijn-Westfalen zijn vorig jaar 2.096 boetes uitgedeeld aan mensen die weigerden zichzelf of hun kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen. De ziekte lijkt in Duitsland bezig aan een opmars.
>> meer lezen

In 100 woorden | Wat zijn mazelen en kinkhoest, de ziektes die nu opspelen? (Fri, 15 Mar 2024)
Een recente uitbraak van de mazelen in Eindhoven en een toename in het aantal kinkhoestbesmettingen- en doden baren het RIVM zorgen. Maar wat zijn de mazelen en kinkhoest eigenlijk?
>> meer lezen

Mazelenpatiënten Eindhoven zijn flink ziek, maar niet in gevaar (Thu, 14 Mar 2024)
De uitbraak van mazelen in Eindhoven heeft ervoor gezorgd dat sommige mensen flink ziek zijn geworden. Maar veel patiënten zijn inmiddels hersteld en niemand verkeert in levensgevaar. Dat laat een arts van GGD Brabant-Zuidoost weten.
>> meer lezen

Uitbraak mazelen in regio Eindhoven: veertien kinderen en volwassene besmet (Thu, 14 Mar 2024)
In Eindhoven en de directe omgeving is een uitbraak van mazelen gaande, meldt de GGD. Zeker veertien kinderen en één volwassene zijn besmet. Volgens de gezondheidsdienst waren ze allemaal ongevaccineerd.
>> meer lezen

Ei van hobbykip mogelijk niet veilig, verstandig om af te wisselen met gekocht ei (Wed, 13 Mar 2024)
Pas op met het eten van eieren van hobbykippen. Dat advies geeft voedselwaakhond NVWA, omdat die eieren een te hoge concentratie pfas kunnen bevatten. De NVWA raadt aan het eten van hobbykippeneieren af te wisselen met eieren uit de supermarkt.
>> meer lezen

Vier zorgverzekeraars komen afspraken niet na en moeten snel verbeteren (Wed, 13 Mar 2024)
Grote zorgverzekeraars komen hun zorgplicht niet goed na, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit. De zorgwaakhond verwacht van de verzekeraars dat ze de komende maanden verbeteringen doorvoeren om bijvoorbeeld wachtlijsten in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) terug te dringen.
>> meer lezen

Bevolkingsonderzoek werpt vruchten af: darmkanker veel vaker ontdekt (Tue, 12 Mar 2024)
Darmkanker wordt dankzij bevolkingsonderzoek steeds vaker in een vroeg stadium opgespoord. Daardoor hoeft er steeds minder vaak een ingrijpende behandeling te worden toegepast en daalt het aantal nieuwe darmkankergevallen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
>> meer lezen

Oproep | Ging je ooit naar de huisarts voor mentale klachten? Deel je verhaal (Tue, 12 Mar 2024)
Ben jij wel eens naar de dokter gegaan voor psychische problemen? En wat was voor jou het moment dat de klachten ernstig genoeg waren? NU.nl is benieuwd naar jouw verhaal.
>> meer lezen

Oproep | Ben je ooit naar de huisarts gegaan voor mentale klachten? Deel je verhaal (Tue, 12 Mar 2024)
Ben jij wel eens naar de dokter gegaan voor psychische problemen? En wat was voor jou het moment dat de klachten ernstig genoeg waren? NU.nl is benieuwd naar jouw verhaal.
>> meer lezen

NU+ | Lezers over Internationale Vrouwendag: 'Er is werk aan de winkel' (Fri, 08 Mar 2024)
Vrijdag wordt er op Internationale Vrouwendag extra stilgestaan bij de emancipatie en positie van vrouwen. Wij vroegen of jullie hier vandaag stil bij staan. Een greep uit de opvallendste reacties.
>> meer lezen

NU+ | Q-koortspatiënten willen excuses: wat is deze ziekte en is het gevaarlijk? (Fri, 08 Mar 2024)
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vraagt de overheid vrijdag excuses te maken aan Q-koortspatiënten. Veel patiënten kampen vijftien jaar na de epidemie in 2009 nog altijd met klachten. Wat is het voor ziekte en is het gevaarlijk voor mensen?
>> meer lezen

NU+ | Waarom BMI niet alles zegt over je gezondheid (Wed, 06 Mar 2024)
Als we willen weten of we een gezond lichaamsgewicht hebben, kijken we vaak naar onze BMI. NU.nl-lezers vroegen zich af hoe nuttig dat is. Je BMI geeft wel een goede indicatie, maar zegt niet alles over je gezondheid, vertellen experts aan NU.nl.
>> meer lezen

Frankrijk officieel eerste land dat recht op abortus vastlegt in grondwet (Mon, 04 Mar 2024)
Frankrijk heeft als eerste land ter wereld het recht op abortus vastgelegd in de grondwet. Het Franse parlement stemde maandag tijdens een speciale zitting in met het wetsvoorstel.
>> meer lezen

NU+ | Nederland wordt steeds obeser, hoe is het tij te keren? (Mon, 04 Mar 2024)
Steeds meer Nederlanders hebben overgewicht. Vorig jaar was ruim de helft van de inwoners boven de twintig te zwaar. Eerder is een Nationaal Preventieakkoord opgesteld, maar dit lijkt niet te helpen. Wat werkt wél? NU.nl sprak met drie hoogleraren.
>> meer lezen

ANWB ziet dit seizoen 10 procent meer wintersporters met letsel en pech (Mon, 04 Mar 2024)
De alarmcentrale van de ANWB heeft in december, januari en februari ruim elfduizend hulpvragen van Nederlandse wintersporters gekregen. Dat zijn er zo'n 10 procent meer dan in het voorgaande wintersportseizoen.
>> meer lezen

Aantal Nederlanders met overgewicht blijft stijgen, helft 20-plussers is te zwaar (Mon, 04 Mar 2024)
Het aantal Nederlanders met overgewicht blijft toenemen. In 2023 had 51 procent van alle landgenoten boven de twintig jaar een zekere mate van overgewicht. In de jaren tachtig lag dit aantal nog op 33 procent.
>> meer lezen

In 100 woorden | Wat is het verschil tussen geslacht en gender? (Sat, 02 Mar 2024)
Op Nederlandse basisscholen is het komende week de Week van de Lentekriebels. Naar aanleiding van ons artikel daarover vroegen lezers op NUjij wat het verschil is tussen geslacht en gender. Dat leggen we hier kort uit.
>> meer lezen

NU+ | NU.nl-lezers met endometriose: 'Mijn kinderwens ging door het putje' (Fri, 01 Mar 2024)
Deze maand start een onderzoek naar het effect van het geneesmiddel esketamine op vrouwen die veel pijn hebben door endometriose. We vroegen jullie om mee te praten over jullie ervaringen met deze chronische aandoening. Een greep uit de opvallendste reacties.
>> meer lezen

Pijn door endometriose wellicht verminderd door medicijn esketamine (Fri, 01 Mar 2024)
In Delft en Leiden start deze maand een onderzoek naar het effect van esketamine op de pijn van vrouwen die endometriose hebben. 56 vrouwen met die aandoening doen mee aan het onderzoek.
>> meer lezen

Vrouwen hebben op lange termijn meer profijt van sporten dan mannen (Wed, 28 Feb 2024)
Vrouwen die sporten ervaren daar op de lange termijn meer gezondheidsvoordelen van dan mannen. Zo verkleint de kans op overlijden aan bepaalde oorzaken voor vrouwen met 24 procent, terwijl die bij actieve mannen met slechts 15 procent daalt.
>> meer lezen

Minister roept producenten antibiotica op zich te melden vanwege groot tekort (Tue, 27 Feb 2024)
Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept Nederlandse antibioticaproducenten op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Er is namelijk een groot tekort aan antibiotica, vooral voor baby's en kinderen. Toegang tot nieuwe antibiotica kan de nood verlichten.
>> meer lezen

Biden vertelt Witte Huis-personeel dat goede seks geheim van goed huwelijk is (Mon, 26 Feb 2024)
De sleutel tot het lange huwelijk tussen Joe en Jill Biden is "goede seks". Dat zou de Amerikaanse president tegen medewerkers van het Witte Huis hebben gezegd. De uitspraak staat in een nieuw boek over de first lady.
>> meer lezen

NU+ | Wat zijn de bijwerkingen? Vijf vragen over het vaccin tegen RS-virus (Sun, 25 Feb 2024)
De Gezondheidsraad kwam woensdag met het advies om alle baby's met een vaccinatie te beschermen tegen het RS-virus. Wat is het voor virus? Hoe werkt de vaccinatie en wat zijn de bijwerkingen?
>> meer lezen

Geen plakelektroden maar 'Bambi Belt' bij premature baby's: minder pijn en stress (Thu, 22 Feb 2024)
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven test een nieuwe methode om te vroeg geboren baby's te monitoren. De kinderen krijgen een draadloze band om hun middel ter vervanging van elektroden die op hun lichaam werden geplakt.
>> meer lezen

Uniek screeningssysteem moet Nederland behoeden voor schimmeluitbraak (Tue, 20 Feb 2024)
Nederland krijgt een wereldwijd uniek screeningssysteem voor schimmelinfecties. Er wordt voornamelijk gevreesd voor een uitbraak van de zogenoemde Candida auris. Door het systeem kan snel worden gereageerd als schimmels zich verspreiden.
>> meer lezen

In 100 woorden | Kunnen volwassenen ook het RS-virus oplopen? (Fri, 16 Feb 2024)
De Gezondheidsraad adviseert het kabinet alle baby's te laten vaccineren tegen het RS-virus. Daarmee kan een ernstig ziekteverloop bij kleintjes voorkomen worden. NU.nl-lezers vroegen zich af of volwassenen ook last kunnen krijgen van het virus. Dat zit zo.
>> meer lezen

NU+ | Ons immuunsysteem is tijdens corona andere virussen 'vergeten' (Sat, 10 Feb 2024)
Meer longontstekingen, een griepepidemie, meer kinkhoest en buikgriep: we snotteren en hoesten erop los. Omdat het de tijd van het jaar is of ook door corona, vroegen lezers op ons reactieplatform NUjij. Ons immuunsysteem blijkt weer kennis te moeten maken met virussen.
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0