Gezondheid

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Gezondheid

Patiënten wachten gemiddeld langer op nieuwe medicijnen dan vorig jaar (wo, 12 jun 2024)
Nederlandse patiënten moeten steeds langer wachten totdat ze nieuwe medicijnen kunnen gebruiken. Dat komt mede doordat de overheid met fabrikanten over de prijzen onderhandelt. Soms vertraagt dat het proces "onnodig", stelt de Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
>> meer lezen

Europese gezondheidsdienst waarschuwt dat gonorroe resistent wordt (Mon, 10 Jun 2024)
De Europese gezondheidsdienst ECDC waarschuwt dat antibiotica niet goed meer werken tegen sommige vormen van de geslachtsziekte gonorroe. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, wordt namelijk resistent. Het ECDC noemt dat een "zorgwekkende ontwikkeling".
>> meer lezen

NU+ | Zij hebben een partner die mentaal worstelt: 'Je raakt samen geïsoleerd' (Sat, 08 Jun 2024)
Niet tot je partner kunnen doordringen of haar niet alleen thuis durven te laten. NU.nl-lezers Jasmijn en Emiel hebben een partner met psychische klachten. Omdat het de Week van de Mentale Gezondheid is, vroeg een lezer ons om deze ervaringen te delen.
>> meer lezen

Nieuw Antwerps ziekenhuis zet alle radiologen op non-actief na foute diagnoses (Fri, 07 Jun 2024)
Het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix zet tijdelijk al zijn zeven radiologen op non-actief. Uit onderzoek van het ziekenhuis blijkt dat meerdere patiënten een incomplete of verkeerde diagnose hebben gekregen.
>> meer lezen

Nick Cannon verzekert zijn testikels voor 10 miljoen dollar (Fri, 07 Jun 2024)
Nick Cannon gaat extra beschermend om met zijn ballen. De Amerikaanse acteur en presentator, die twaalf kinderen verwekte bij zes verschillende vrouwen, heeft ze naar eigen zeggen voor 10 miljoen dollar (ruim 9,25 miljoen euro) laten verzekeren.
>> meer lezen

NU+ | Leven met Gilles de la Tourette: 'Moest mezelf altijd inhouden' (Fri, 07 Jun 2024)
Je hoofd schudden, je lippen en neus optrekken of gillen: het zijn tics waar NU.nl-lezers Maikel, Noesjka en Roben last van hebben. Ze hebben het syndroom van Gilles de la Tourette. Omdat het vandaag Europese Tourettedag is, gingen we met ze in gesprek.
>> meer lezen

Schimmelinfecties steeds moeilijker te behandelen, Gezondheidsraad wil actie (Thu, 06 Jun 2024)
Ziekmakende schimmels raken steeds meer bestand tegen medicijnen. Hierdoor wordt het lastiger om schimmelinfecties te behandelen. De Gezondheidsraad noemt dit een "ernstige bedreiging voor de volksgezondheid" en vindt dat de overheid moet ingrijpen.
>> meer lezen

PTSS-behandeling met MDMA is volgens staatscommissie effectief en veilig (Thu, 06 Jun 2024)
De overheid moet medische behandelingen met MDMA tegen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zo snel mogelijk beschikbaar maken. Dat concludeert de staatscommissie die de drug heeft onderzocht. Wel vindt de commissie het onverstandig om MDMA van de harddrugslijst te halen.
>> meer lezen

Voor het eerst is een mens aan subtype vogelgriep H5N2 overleden (Thu, 06 Jun 2024)
Een man in Mexico is overleden aan een subtype van de vogelgriep, bevestigt gezondheidsorganisatie WHO. Hij was besmet geraakt met het influenzavirus A subtype H5N2. Deze patiënt is voor zover bekend de eerste mens die aan deze vorm van vogelgriep is bezweken.
>> meer lezen

Belangrijke oorzaak chronische darmziekten ontdekt: 'Opwindende ontdekking' (Wed, 05 Jun 2024)
Wetenschappers hebben een belangrijke oorzaak ontdekt van chronische ziekten die ontstekingen in de darmen veroorzaken. Ze werken momenteel aan een aanpassing van een bestaand medicijn, wat mogelijk een oplossing biedt voor patiënten. De onderzoekers spreken van een "opwindende ontdekking".
>> meer lezen

Oproep | Heb jij een partner met psychische klachten? Deel je verhaal met ons (Wed, 05 Jun 2024)
Heb jij een partner die psychische klachten heeft? Wij zijn benieuwd hoe dit jullie relatie beïnvloedt en hoe je hiermee omgaat. Omdat het de Week van de Mentale Gezondheid is, komen we voor een artikel graag met je in contact.
>> meer lezen

Jongvolwassenen zijn steeds vaker negatief over hun eigen gezondheid (Tue, 04 Jun 2024)
Jongvolwassen ervaren meer psychische klachten dan voor de coronapandemie, blijkt uit de Landelijke Jeugdmonitor op basis van cijfers van de Gezondheidsenquête. "Het gaat wel", zeggen steeds meer van hen over hun eigen gezondheid.
>> meer lezen

Oproep | Heb jij Gilles de la Tourette? Deel je verhaal met ons (Mon, 03 Jun 2024)
Ben jij een jongvolwassene met het syndroom van Gilles de la Tourette? Omdat het 7 juni Europese Tourettedag is, komen wij voor een artikel graag met je in contact.
>> meer lezen

AI-model kan risico op terugkeer van baarmoederkanker nauwkeurig voorspellen (Mon, 03 Jun 2024)
Onderzoekers hebben een AI-model ontwikkeld dat het risico op de terugkeer van baarmoederkanker nauwkeurig kan voorspellen. Het model kan volgens wetenschappers van het LUMC een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kankerpatiënten.
>> meer lezen

Doorbraak bij kankeronderzoek: voorspellende bloedtest en immuuntherapie (Sun, 02 Jun 2024)
Een Brits onderzoek toont aan dat een bloedtest het risico op de terugkeer van borstkanker kan voorspellen. Andere onderzoeken wijzen uit dat immuuntherapie succesvol ingezet kan worden bij het bestrijden van darm- en huidkanker.
>> meer lezen

Wetenschappers maken speekseltest om prostaatkanker sneller te ontdekken (Sun, 02 Jun 2024)
Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee prostaatkanker in een vroeger stadium kan worden ontdekt. Het gaat om een speekseltest. Deze werkt niet alleen sneller, maar zou ook betrouwbaarder zijn dan het bloedonderzoek dat vaak wordt gedaan.
>> meer lezen

Arts verkocht via Marktplaats recepten voor 'afslankmedicijn' Ozempic (Thu, 30 May 2024)
Een arts van een afvalkliniek heeft via Marktplaats recepten verkocht voor het populaire diabetesmedicijn Ozempic. RTL Nieuws ontdekte de verkoop na onderzoek. Volgens deskundigen heeft de arts gevaarlijk gehandeld.
>> meer lezen

RIVM start landelijk onderzoek naar pfas in eieren van hobbykippen (Thu, 30 May 2024)
De dosis pfas in hobbykipeieren is te hoog in de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM. Het instituut start nu een landelijk onderzoek naar de aanwezigheid van de schadelijke stoffen in eieren.
>> meer lezen

Oproep | Heb jij MS? Deel je verhaal met ons (Sun, 26 May 2024)
Ben jij een jongvolwassene met MS? Omdat het 30 mei Wereld MS Dag is, komen wij voor een artikel graag met je in contact.
>> meer lezen

NU+ | Nederlanders op de Mount Everest: 'Uitgedroogd en verzwakt' (Fri, 24 May 2024)
Nadat de Nepalese vrouw Phunjo Lama donderdag als snelste vrouw ooit de Mount Everest had beklommen, vroegen veel NU.nl-lezers zich af: wat is de impact van zo'n klim op je lichaam? We spraken erover met twee Nederlanders die ook de top hebben bereikt.
>> meer lezen

NU+ | Artsen gefrustreerd door desinformatie op sociale media: 'Kost levens' (Wed, 22 May 2024)
(Huis)artsen zien regelmatig patiënten die in desinformatie op sociale media zijn getuind. Dat leidt ertoe dat mensen advies over medicijnen en behandelingen niet opvolgen, met grote gevolgen voor hun gezondheid. Twee NU.nl-lezers, een cardioloog en een gynaecoloog, delen hun ervaringen.
>> meer lezen

Oproep | Kom je als arts verkeerd geïnformeerde patiënten tegen? Deel je verhaal (Tue, 21 May 2024)
Veel artsen zien dat patiënten medische desinformatie op sociale media geloven. Dat blijkt uit een enquête van artsenfederatie KNMG en de NOS. Ben jij (huis)arts en herken je dit? Neem dan contact met ons op.
>> meer lezen

NU+ | Zij hebben de ziekte van Lyme: 'Ik leefde als een tachtigjarige' (Mon, 20 May 2024)
Werken, sporten of met vrienden afspreken: voor NU.nl-lezers Arjen, Jasmijn en Jostijn was dat net zoals voor anderen vanzelfsprekend. Totdat ze de ziekte van Lyme kregen. Omdat het deze maand Lyme-awareness-maand is delen ze hun verhaal.
>> meer lezen

NU+ | Nee, zonnebrandcrème veroorzaakt geen huidkanker (integendeel) (Thu, 16 May 2024)
NU.nl checkt regelmatig berichten op hun betrouwbaarheid. NUjij-lezers vroegen zich af of het klopt dat je door het insmeren van zonnebrandcrème kanker kan krijgen. Zit hier een kern van waarheid in? Nee, zo blijkt bij navraag: die bewering is onzin.
>> meer lezen

Steeds minder mazelenbesmettingen: afgelopen weken maar vijf meldingen (Wed, 15 May 2024)
Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met het virus.
>> meer lezen

NU+ | Ook twee volwassenen overleden aan kinkhoest, maar dat blijft zeldzaam (Thu, 09 May 2024)
Het aantal kinkhoestmeldingen loopt op: niet alleen in Europa, maar ook in Nederland. Zo waren er dit jaar al vijf sterfgevallen. Bij twee daarvan ging het om volwassenen. Moeten zij extra maatregelen nemen, of is de ziekte vooral gevaarlijk voor kinderen?
>> meer lezen

NU+ | Kun je als volwassene ook kinkhoest krijgen? (Thu, 02 May 2024)
In de eerste vier maanden van dit jaar zijn al 7.187 besmettingen met kinkhoest gemeld. Dat is het hoogste aantal in tien jaar. Onze lezers vroegen zich af: kun je als volwassene ook kinkhoest krijgen? En wat gebeurt er dan?
>> meer lezen

In 100 woorden | Zonnebrand van vorig jaar over? Die kun je beter weggooien (Thu, 02 May 2024)
Nu de temperaturen flink oplopen, is het tijd om je weer in te smeren met zonnebrandcrème. Maar hoelang is zonnebrand eigenlijk houdbaar?
>> meer lezen

Bijna 7.200 kinkhoestgevallen in Nederland, grootste aantal in zeker tien jaar (Wed, 01 May 2024)
Volgens nieuwe cijfers van het RIVM zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7.187 besmettingen met kinkhoest gemeld. In 2014 werden voor het laatst meer besmettingen in een jaar gemeld.
>> meer lezen

Overheid heeft slecht zicht op blootstelling Nederlanders aan chemische stoffen (Thu, 25 Apr 2024)
De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen in Nederland worden blootgesteld. Dat wordt "niet gemeten, maar geschat", ziet de Gezondheidsraad. Het adviesorgaan vindt dat de overheid regelmatig moet meten hoeveel chemische stoffen mensen hebben binnengekregen.
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0