Gezondheid

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen. 
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

NU - Gezondheid

Ook voorjaarsvakantie zorgde voor lawine aan knieblessures tijdens wintersport (vr, 31 mrt 2023)
Orthopedisch chirurgen hebben het sinds de voorjaarsvakantie drukker dan ooit met het repareren van knieblessures. Die worden nog altijd veroorzaakt doordat Nederlanders tijdens de coronajaren minder actief waren. Knieartsen pleiten ervoor mensen meer bewust te maken van de risico's. Veel blessures kunnen voorkomen worden met een betere voorbereiding.
>> meer lezen

Erkenning voor vrouwen die na keizersnede klachten houden stapje dichterbij (Wed, 29 Mar 2023)
Voor het eerst zijn de klachten van vrouwen na een bevalling met keizersnede beschreven in een ziektebeeld. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hopen dat dit bijdraagt aan een betere behandeling van de aandoening.
>> meer lezen

NU+ | Cijfers over geestelijke gezondheid jongeren vertellen zelden hele verhaal (Tue, 28 Mar 2023)
Stress, eenzaamheid en suïcidale gedachten: onderzoek na onderzoek stipt de kwetsbare mentale gezondheid van jongvolwassenen aan. Maar hoewel het goed is dat die regelmatig aandacht krijgt, moeten we ons niet blindstaren op nieuwe statistieken, stellen experts.
>> meer lezen

NU+ | Een diagnose stellen via sociale media: 'Je leest wat je wil lezen' (Thu, 30 Mar 2023)
Hoewel lange tijd werd gedacht dat meer openheid over mentale gezondheid alleen maar goed zou zijn, lijkt dat nu ook een keerzijde te hebben. Op sociale media gaan filmpjes rond waarin jonge mensen elkaar aan de hand van korte uitlegvideo's diagnosticeren met bijvoorbeeld een depressie of een burn-out. Hoe kwalijk is deze ontwikkeling?
>> meer lezen

Steeds meer jongvolwassenen maken een einde aan hun leven: 'Zorgelijke trend' (Sun, 26 Mar 2023)
In februari hebben opnieuw meer jongvolwassenen tot dertig jaar een einde aan hun leven gemaakt dan in dezelfde maand een jaar eerder. "We zien een toenemende trend die niet afvlakt of daalt. Dat is zorgelijk", zegt een woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie tegen NU.nl.
>> meer lezen

NU+ | Waarom mannen met eetstoornis nog vaak over het hoofd worden gezien (Tue, 28 Mar 2023)
Sinds de coronacrisis komt het steeds vaker voor dat mensen op latere leeftijd een eetprobleem ontwikkelen. Net als vrouwen kunnen ook mannen lijden aan een eetstoornis. Toch is daar minder over bekend en wordt deze stoornis bij mannen nog vaak over het hoofd gezien. Twee experts leggen uit hoe dat komt.
>> meer lezen

Lezersvraag | Van anorexia en ARFID tot pica: dit zijn alle eetstoornissen (Sun, 26 Mar 2023)
Dit weekend schreef NU.nl dat eetstoornissen bij mannen vaak over het hoofd worden gezien. Maar dat geldt ook voor minder bekende eetstoornissen, bijvoorbeeld omdat die te weinig media-aandacht krijgen. Daarom hebben we de verschillende eetstoornissen op een rijtje gezet.
>> meer lezen

NU+ | De zomertijd is begonnen: dit kun je doen tegen slaapgebrek (Sun, 26 Mar 2023)
Twee keer per jaar wordt de klok verzet. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag ook weer. Hoewel veel mensen zeggen daar niet veel van te merken, heeft het wel gevolgen voor je biologische klok. We vroegen experts wat dat betekent en wat je kunt doen om een gebrek aan goede slaap te voorkomen.
>> meer lezen

NU+ | Week van de Lentekriebels: hoe geef je je kind seksuele voorlichting? (Fri, 24 Mar 2023)
Er is ophef ontstaan over de Week van de Lentekriebels, de themaweek waarin basisschoolleerlingen les krijgen over relaties en seksualiteit. Zo gaat op Twitter een verhaal rond over jonge kinderen die les krijgen over orale seks en masturberen. Wat is er aan de hand? En hoe (en wanneer) doe je dat dan wel: je kinderen uitleggen wat seks is?
>> meer lezen

NU+ | Mogen we niks meer zeggen? 'Foute grappen hebben nu wèl gevolgen' (Sat, 18 Mar 2023)
Bij Jack van Gelder in bad komen liggen? Dat was een grapje, zei de sportjournalist. Een anekdote over een kaars in een vagina? Komische overdrijving, volgens presentator Johan Derksen. Wanneer ben je grappig en wanneer overschrijd je een grens? Humoronderzoeker Madelijn Strick: "Je mag nog steeds alles zeggen, maar mensen zeggen nu ook iets terug."
>> meer lezen

Meer ziekenhuizen gebruiken duurzame roes in plaats van schadelijk narcosegas (Tue, 14 Mar 2023)
Narcosegassen worden steeds minder gebruikt in de Nederlandse ziekenhuizen. In plaats van het bekende narcosekapje krijgen patiënten vaker een duurzamer roesje via het infuus. Op die manier willen ziekenhuizen hun broeikasuitstoot naar beneden schroeven.
>> meer lezen

Seksuele geaardheid maakt vanaf volgend jaar niet meer uit bij bloeddonatie (Mon, 13 Mar 2023)
Het maakt vanaf begin volgend jaar niet meer uit of je hetero of homo bent als je bloed wil doneren. Bloedbank Sanquin gaat iedereen een identieke vragenlijst over seksueel gedrag voorleggen. Dat moet nog wel goedgekeurd worden door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid), maar die is enthousiast.
>> meer lezen

NU+ | Ons lichaam snakt naar zon: zo hou je het vol tot de eerste echte lentedag (Mon, 13 Mar 2023)
Het regent en het is koud, maar de lente staat voor de deur. Wie het weerbericht volgt, hoort al wekenlang hetzelfde: we zijn er bijna, hou vol. Gaat die eerste echte zonnige lentedag ons inderdaad verlossen van winterse neerslachtigheid?
>> meer lezen

NU+ | Waarom vrouwen pas laat horen dat ze ADHD hebben (Thu, 09 Mar 2023)
Bij volwassen vrouwen is de laatste jaren sprake van een inhaalslag als het gaat om het aantal diagnoses van ADHD. Hoe dat kan, vroegen we aan twee experts. "Kinderen die naar buiten toe lastig gedrag vertonen, worden nou eenmaal eerder opgemerkt."
>> meer lezen

Lezersvraag | Met realistische TikTok-filters je ideale zelf laten zien: is dat erg? (Wed, 08 Mar 2023)
TikTok kwam onlangs met het nieuwe 'Bold Glamour'-filter, waarmee je jezelf op een wel erg realistische manier mooier kunt maken. Naar aanleiding van lezersvragen vroegen we experts naar de gevolgen van het gebruik van deze filters voor ons zelfbeeld.
>> meer lezen

NU+ | Halve wereldbevolking te zwaar in 2035: draagt bodypositivity hieraan bij? (Tue, 07 Mar 2023)
Als er geen maatregelen worden genomen, heeft meer dan de helft van de wereldbevolking over twaalf jaar te maken met overgewicht of obesitas. Is de bodypositivitybeweging een belangrijke oorzaak van al die extra kilo's?
>> meer lezen

Bijna tienduizend jongvolwassenen haalden zaterdag zonder afspraak HPV-prik (Mon, 06 Mar 2023)
Bijna tienduizend jongvolwassenen hebben zaterdag op HPV Awareness Day een prik tegen het humaan papillomavirus (HPV) laten zetten, meldt het RIVM maandag. Jongeren van 19 tot 27 jaar konden zonder afspraak binnenlopen bij een GGD-locatie voor een gratis vaccinatie tegen HPV.
>> meer lezen

RIVM al best tevreden over opkomst voor HPV-prik: 'Stuk minder nepnieuws' (Thu, 02 Mar 2023)
Van de ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen die een afspraak voor een HPV-vaccinatie mogen maken, hebben inmiddels ruim 160.000 dat gedaan. Het RIVM ziet dat er meer vertrouwen en minder nepnieuws is rond de prik tegen onder andere baarmoederhalskanker en noemt het resultaat tot nu toe "best mooi". Maar de ruim een miljoen andere genodigden moeten niet te lang wachten met het halen van de prik.
>> meer lezen

NU+ | Zo keer je heelhuids terug van wintersport en voorkom je een knieblessure (Wed, 01 Mar 2023)
Veel Nederlanders keren met knieletsel terug van wintersport. Hoe kan dat? En valt er iets aan te doen? "Na een lange autorit nog snel een afdaling pakken is niet slim."
>> meer lezen

Dagelijkse wandeling kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen (Wed, 01 Mar 2023)
Een korte dagelijkse wandeling kan al een zeer gunstig effect hebben op je gezondheid. Volgens onderzoekers van de University of Cambridge kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen worden door dagelijks een minuut of elf te bewegen.
>> meer lezen

We zakken op wintersport massaal door de knieën na inactieve coronajaren (Mon, 27 Feb 2023)
Steeds meer Nederlanders keren terug van wintersport met serieus knieletsel. Na twee coronajaren met weinig inspanning is het risico op blessures erg groot. Specialisten waarschuwen dat ook ervaren wintersporters er verstandig aan doen de inspanning weer rustig op te bouwen.
>> meer lezen

Te weinig plek in Ronald McDonald Huizen als kinderhartchirurgiecentra sluiten (Sun, 26 Feb 2023)
De logeerhuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds in Groningen en Rotterdam zijn waarschijnlijk te klein als alleen de centra voor kinderhartchirurgie in die twee steden openblijven. Als meer ouders rond een operatie dicht bij hun zieke kind willen slapen, moeten de huizen uitgebreid worden.
>> meer lezen

Tijdelijk zwemverbod: pil moet zaadcellen straks in slaap sussen (Thu, 16 Feb 2023)
Amerikaanse wetenschappers werken aan een pil die mannen tijdelijk onvruchtbaar maakt. Het middel is recentelijk getest op muizen en laat veelbelovende resultaten zien, blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
>> meer lezen

Wat als je grote teen scheef staat? 'Kies schoenen zonder stiksels of naden' (Wed, 15 Feb 2023)
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: mijn grote teen staat scheef. Moet ik op den duur worden geopereerd? Orthopedisch chirurg Wieneke Metsaars: "Een scheve grote teen heeft niks te maken met lopen op hakken."
>> meer lezen

Zo schadelijk is een lijntje coke: 'Ophef terecht, maar alcohol is ook slecht' (Thu, 16 Feb 2023)
De zanger van de Haagse popgroep Goldband snoof een paar weken geleden een lijntje cocaïne op het podium, wat voor ophef zorgde. Hoe schadelijk is coke, onder andere in vergelijking met alcohol? We vragen het Tom Bart, senior preventiedeskundige bij verslavingsexpertisecentrum Jellinek.
>> meer lezen

Is veroudering straks terug te draaien? (Wed, 15 Feb 2023)
Onderzoekers in het Amerikaanse Boston zijn erin geslaagd oude en blinde muizen hun gezichtsvermogen terug te geven. Uit het onderzoek blijkt dat cellen gereset kunnen worden. Ook bij mensen kan veroudering al worden teruggedraaid.
>> meer lezen

Zij-, rug- of buikslaper: wat vinden experts de beste slaaphouding? (Wed, 15 Feb 2023)
Waar de een graag zijn kussen knuffelt, ontspant de ander het beste door op zijn rug in slaap te vallen. Ieders positie verschilt, maar wat is eigenlijk de beste houding om in slaap te vallen?
>> meer lezen

RS-virus weer op z'n retour: 'Gelukkig geen kinderen naar buitenland door drukte' (Tue, 21 Feb 2023)
Het einde van de RS-epidemie is in zicht. "De piek is echt achter de rug", zegt kinderarts Karóly Illy tegen NU.nl. In december lagen de intensivecare-afdelingen voor kinderen nog vol en was de situatie "nijpend". Ook zit er een veelbelovend middel tegen het virus aan te komen.
>> meer lezen

Zo kan het prikkelbaredarmsyndroom ontstaan: 'Kan na flinke buikgriep of infectie' (Wed, 08 Feb 2023)
Dagelijks buikpijn, problemen met de stoelgang en een opgeblazen gevoel: in Nederland heeft 1 op de 25 mensen het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Wat is een prikkelbare darm en wat kun je eraan doen?
>> meer lezen

Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid (Wed, 08 Feb 2023)
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een deskundige. Deze week: Zijn huisdieren nou wel of niet gezond voor je? Professor 'dierzaamheid' Pim Martens: "Mensen met een huisdier hebben een aanzienlijk grotere kans om een hartaanval te overleven dan mensen zonder huisdier."
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0