Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

Wilt u weten wanneer de data van de Hamamelisfeesten ✅ zijn? De grootste collectie toverhazelaars van Europa staan nu in bloei.

Van 9 januari tot en met 28 februari 2021, 10-17 uur, Kalmthout

 

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa.

 

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.

 

Voor data 2023 kijk hier!


Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een gloednieuw naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld zodat je er niet naar moet zoeken. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 180 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!


Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

Copyright: Arboretum Kalmthout

 

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia 'Jelena' is een Hamamelis cultivar genoemd naar haar ontdekker Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.

  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

 

Beleef de Hamamelisfeesten op 3 manieren

 

1. Volg de uitgestippelde Hamamelisroute en lees tijdens je wandeling de boeiende, persoonlijke verhalen van onze gidsen over hun favoriete toverhazelaar.

 

2. Download de gratis audiotour via de ErfgoedApp op je smartphone en scan de symbolen op de routebordjes in de arboretumtuin. Terwijl je verder wandelt, beluister je de extra informatie over de toverhazelaars en de collectie van Arboretum Kalmthout.

 

3. Boek een privérondleiding met een gids: voor jezelf, je gezin en/of je knuffelcontact (max. 3 volwassenen + 1 gids, kinderen onder 12 jaar zijn niet meegeteld). Je hebt de keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten. Een gids boeken kan tot drie dagen voor datum.

 

Miss Hamamelis 2021 – virtuele editie

 

Tot vóór coronatijd werd jaarlijks een ‘Miss Hamamelis’ verkozen. Wie de mooiste of best geurende toverhazelaartak uit eigen tuin presenteerde, werd door een professionele jury beloond met de titel van Miss Hamamelis.

 

In 2021 zal er voor het eerst een virtuele editie van de Miss Hamamelisverkiezing doorgaan. Deelnemers hoeven dan geen tak van hun eigen toverhazelaar meer af te knippen en mee te brengen, maar kunnen eenvoudig een foto delen op Instagram, Facebook of Twitter met #misshamamelis2021. Eind februari kiest de jury een winnaar, die het gouden label ‘Miss Hamamelis 2021’ zal ontvangen om aan de plant in zijn tuin te hangen.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

 

Hamamelisfeesten 2021

9 januari tot en met 28 februari, elke dag van 10 tot 17 uur

 

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

T +32 (0)3 666 67 41

E info@arboretumkalmthout.be

 

Toegangsprijzen tuin

volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5

jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis

 

COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

 

 

Plantencentrum en cadeau- & boekenshop

Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten. Tijdens de Hamamelisfeesten is er in het plantencentrum een uitgebreide keuze aan toverhazelaars. Planten zijn te koop in pot of met kluit.

 

Website

www.arboretumkalmthout.be

 

www.hamamelis.be

 

Bereikbaarheid

Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.

De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.

Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.

 

Meer info

Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              

Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

Reactie schrijven

Commentaren: 0