Wereldberoemde toverhazelaars in bloei, tot eind februari

Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

Hamamelisfeesten betoveren in Arboretum Kalmthout ✅ 

 

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14 uur deelnemen aan een rondleiding.


Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest.

 

 

De bloemen van de toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt.
  Copyright: Arboretum Kalmthout


Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

 

Ontdek de zoete wereld van de toverhazelaars

 

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamamelis collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein.

 

Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden goed zichtbaar opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 140 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

 

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia 'Jelena' is een cultivar genoemd naar Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.

 

Bezoekers kunnen de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout op eigen gelegenheid ontdekken of aansluiten bij een rondleiding met een gids, dagelijks om 14 uur of op een tijdstip naar keuze via reservatie.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

Zo beleef je de Hamamelisfeesten:

 

1. Door het volgen van een uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via pijlen en een routeplan. Meer weten? De toverhazelaars vertellen hun verhalen zélf, dat kunnen de bezoekers onderweg in de tuin ontdekken.

 

2. Door aan te sluiten bij een rondleiding om 14 uur. De arboretumgidsen staan elke dag van de Hamamelisfeesten klaar om bezoekers te ontvangen. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder.

 

Tickets voor de rondleiding zijn vooraf online te koop, of aan de balie te verkrijgen (€ 3 / € 2 met jaarkaart of museumpas). De plaatsen zijn beperkt.

 

3. Door een privérondleiding te boeken op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten. De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin zijn van toepassing, en vanaf 15 personen geldt een voordelig groepstarief. De bijdrage voor de gids bedraagt € 55 per rondleiding.

 

“De mooiste toverhazelaartakken uit de tuinen en terrassen van Arboretum Kalmthout gaan in competitie tijdens Miss Hamamelis-verkiezing op zondag 29 januari 2023.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

Miss Hamamelis 2023

Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan op zondag 29 januari 2023 meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2023’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in verschillende categorieën, van de mooiste tot de best geurende, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs.

 

 > Takjes inleveren aan de balie op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari tijdens de openingsuren of op zondag 29 januari tot 10.30 uur. Prijsuitreiking op zondag 29 januari 2023 om 15 uur.

Planten én Hamamelis-gin te koop

 

Arboretum Kalmthout biedt tijdens de Hamamelisfeesten in het eigen plantencentrum een brede selectie toverhazelaars aan van tientallen variëteiten die je doorgaans niet in tuincentra aantreft. Ook voor advies over toverhazelaars kunnen bezoekers er terecht. Het plantencentrum is vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur.

 

De Hamamelisfeesten éxtra feestelijk maken? Dat doet Arboretum Kalmthout met een eigen gelimiteerde Arboretum Gin van Hamamelis. Deze unieke en ambachtelijke gin –gestookt door Sterkstokers- won in 2022 nog een zilveren medaille op de London Spirits Competition in het Verenigd Koninkrijk. De geurige bloempjes van de toverhazelaar werden met de hand geplukt uit de arboretumtuin. De opbrengst van de Arboretum Gin gaat integraal naar de 1 hectare tuinuitbreiding, die midden juni 2023 opent voor het publiek. Arboretum Gin is online en in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout te koop.

 

 Arboretum Gin met Hamamelis is een uitgesproken botanische gin op basis van 8 kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen, waaronder dus ook toverhazelaar.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

www.hetarboretumgroeit.be

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

 

 

5 januari tot en met 26 februari 2023, elke dag van 10 tot 17 uur

 

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

T +32 (0)3 666 67 41

E info@arboretumkalmthout.be

 

Toegangsprijzen tuin

volwassenen € 9 (-12 jaar gratis, 12>17 jaar € 7, +65 jaar € 8) | online tickets met € 1 korting

jaarkaart- en museumpashouders, RHS-leden gratis | UiTPAS met kansentarief en andere kortingen aan de kassa

 

Ticket-webshop

 

webshop.arboretumkalmthout.be

 

 

 

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              

Wereldberoemde toverhazelaars in bloei, tot eind februari

Reactie schrijven

Commentaren: 0