Maken kinderhoofdje van fimoklei laatste deel.

Kijk hier voor les 1  zie Deel 1 !

Voor deel 2 klik hier!

Met dank aan Marika Spijkers.

 Druk de plak fimo en de naden goed aan zodat er geen lucht meer onder zit. Gebruik de mirette of boetseerspatel om de naden glad te wrijven (foto 37). Als alle naden zijn weggewerkt ga je weer met een vochtige vinger over de klei wrijven totdat je een mooi glad resultaat krijgt. Op foto 38 zie je hoe het eruit ziet als 1 kant van het gezicht gedaan is. Op foto 39 zijn beide kanten van het gezicht glad gemaakt. Als je de wangen te dik vind of niet helemaal gelijk , dan kun je het teveel naar achteren toe wegwrijven.

 Bekijk het hoofdje aan alle kanten. Let op de kaaklijn of het mooi doorloopt, of alles wel mooi glad is. Het achterhoofd loopt vaak iets af, dit kun je verhelpen door er een extra plakje klei op aan te brengen zoals ik gedaan heb op foto 40, vergelijk het zijaanzicht maar eens met foto 24 op pagina 2.

Nu is het tijd voor de oren. Puntoren vind ik altijd het leukst staan bij fantasiefiguren. Je rolt 2 bolletjes van fimo. Druk deze plat en vorm er driehoekjes van. Nu haal je 1 punt eraf (foto 41) en dat gedeelte druk je tegen het hoofd (foto 42). De plaatsing van het oor is net achter de wangen, dit is meestal net iets voorbij het midden.Druk het oor goed vast. Werk met de mirette de naad aan de voorkant van het oor weg (foto 43). Doe dit ook aan de achterkant, boven en onderkant van het oor, zodat het goed vast komt te zitten (foto 44).

Het oor is nu vaak nog wat te groot. Trek een hulplijntje op het oor om het model en grootte van het oor vast te stellen (foto 45). Haal de overtollige klei weg met bijvoorbeeld een mesje.

 Maak de randen van de oren mooi rond met je vingers, wrijf de naden glad met een vochtige vinger. Boetseer de bovenkant van het oor in een punt, maak aan de onderkant een oorlel (foto 46). Duw de punt van de mirette in de klei en hol het iets uit voor de gehoorgang. Geef de oorschelp meer vorm door er wat lijntjes in aan te brengen (foto 47). Bekijk beide oren goed of ze gelijk zijn.

 

Werk het halsje netjes af door er een reepje fimo omheen te leggen en dit vast te boetseren. Snijdt het halsje op ongeveer 1 tot anderhalve cm recht af.

 Bekijk het hoofdje nog een laatste keer aan alle kanten (foto 48, 49, 50). Het hoofdje is nu klaar om gebakken te worden. Warm de oven een kwartier voor op 120-130 graden. Gebruik altijd een oventhermometer om te zien of de oven niet te heet wordt anders gaat de fimo verkleuren. Plaats het hoofdje in het midden van de oven en bak het zo'n 30 minuten lang. Laat het hoofdje afkoelen voordat je het uit de oven haalt, fimo is namelijk pas helemaal uitgehard na het afkoelen.

 

Je kunt vrij eenvoudig een standaardje maken voor in de oven. Neem een plankje en sla hier een flinke spijker doorheen. Omwikkel het plankje met aluminiumfolie en zet het hoofdje op de spijker. Zo krijg je nergens afdrukken op het hoofdje van de ovenplaat.

Het hoofdje op foto 51 is net gebakken, als je goed kijkt zie je dat de klei mat is geworden. 

 Het hoofdje kan nu gekleurd en beschilderd worden. Eerst heb ik het hoofdje wat meer kleur gegeven met verdunde bruine patina. Dit breng je aan met een penseel en wrijf je er weer direct vanaf met een doekje, zo blijft er een dun laagje achter wat het hoofdje een net iets warmere kleur geeft. Nu breng je met een doekje wat poederrouge aan op de wangen, Met een (niet te scherp want dat krast) potlood teken je alvast een hulplijntje voor de wenkbrauwen (foto 52). 

 

Breng nu met een heel dun penseeltje wat witte acrylverf aan in de ooghoeken, laat dit even drogen, soms zijn meerdere laagjes nodig om het zwart te dekken. Krab nu met een coctailprikker het teveel aan verf weg. Laat het oogwit in de ooghoeken rondlopen. Zodat het zwarte deel van het oog dat overblijft rond lijkt (foto 53). Je zou voor de iris nog een andere kleur aan kunnen brengen met een stipje zwart in het midden voor de pupil. Maar de zwarte glasogen met alleen oogwit vind ik ook al een leuk effect geven en is voor de beginnende poppenmaker makkelijker.

 

Meng een mooie kleur acrylverf voor de lippen. De kleur van de lippen op foto 53 heb ik gemaakt door wat rood en bruin door elkaar te mengen. Na het drogen heb ik de lippen afgelakt met een matlak op waterbasis. Je zou voor een wat meer natuurlijke kleur lippen ook rouge aan kunnen brengen met een penseel en/of doekje i.p.v. verf.

 

Gebruik een heel dun penseeltje om een lijntje op het bovenste ooglid aan te brengen (foto 54), ik heb hiervoor zwarte acrylverf gebruikt. De ogen gaan daardoor veel meer spreken. Met ditzelfde penseeltje schilder je ook de wenkbrauwen. Gebruik korte dunne streepjes en werk van binnen naar buiten. Dit is een heel secuur werkje, vooral om de andere kant hetzelfde te krijgen, zorg er daarom ook voor dat de potloodlijnen de juiste wenkbrauwlijn aangeven dan hoef je daar maar overheen te schilderen (foto 54). Ik heb de ogen extra glans gegeven door ze te behandelen met fimo glanslak.

 Als laatste krijgt de pop een pruikje. Hier kan van alles voor gebruikt worden. Mohair, krulletjes, mini pruikjes, langharig pluche stof etc etc. Voor deze pop heb ik boa gebruikt. Het zijn kleine veertje die op een koord zitten genaaid, het is in veel kleuren verkrijgbaar.

 

Je hebt meestal zo'n 25 cm nodig voor een hoofdje van 4,5 cm groot. De boa wordt op het hoofd gelijmd. Ik gebruik hier een lijmpistool voor. Je begint in de nek, brengt steeds wat lijm aan en drukt het koord erin vast, zo werk je in een spiraal om het hoofdje heen tot je op de kruin uitkomt waar je het laatste stukje vastzet. 

 

Op de foto's zie je wat de kleur met het uiterlijk van de pop kan doen. Op de rechter foto heb ik de kleur van de lippen aangepast aan de haarkleur.

 

Voor meer info zie Marika’s Dolls

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Maken kinderhoofdje van fimoklei laatste deel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0