Vervolg op poppenhoofdje van fimoklei (deel 2)

In deze les gaan we weer verder met het maken van het poppenhoofdje.
Voor les 1 zie Deel 1 Nu ga je de naden weer over laten lopen met behulp van de mirette. Je begint bij het gedeelte tussen de ogen, dit wrijf je naar boven toe glad. Daarna ga je de zijkanten uitwrijven (foto 19). Maak meer model in de neus door over de neusbrug naar beneden richting punt van de neus te wrijven. Doe dit ook met de zijkanten. Polijst de neus aan alle kanten glad met een vochtige vinger. Dit kan lastig zijn omdat sommige stukjes moeilijk bereikbaar zijn, gebruik je pink in dat geval of een boetseerpenseel.

 

Door het naar beneden toe wrijven zal de neus wat langer geworden zijn, bepaal de lengte van de neus en haal de overbodige klei weg met de mirette zoals op foto 20.

 

Vorm met duim en wijsvinger de neus verder in model (foto 21).Gebruik een cocktailprikker om de neusgaten te maken. Met een draaiende beweging en door naar opzij te bewegen, maak je de neusvleugels (foto 22).

Je kunt de punt van de neus nog wat bijwerken indien nodig. Bekijk het hoofdje ook regelmatig van de zijkant om een beter beeld te krijgen (foto 23 + 24).Nu ga je de mond maken, je begint met de bovenlip. Maak een rolletje en druk dit wat platter. Plaats het onder de neus zoals op foto 25. Druk het goed vast en werk met de mirette de naden weg, probeer het echt uit te smeren zodat de klei geleidelijk overloopt anders wordt het heel onnatuurlijk (foto 26). Onder de neus de naad heel voorzichtig naar boven uitwrijven, werk het om de neus heen en in de neusgaten (foto 27).Zijn de naden goed weggewerkt dan ga je nu de bovenlip gladder maken door er overheen te wrijven met een vochtige vinger (foto 28). Nu maak je met de mirette een "gootje" in de bovenlip (foto 29).

 

Om meer model in de bovenlip te krijgen ga je nu de klei iets opduwen. Dit gaat het best met je duim, druk heel voorzichting links en rechts van het gootje de klei iets omhoog (foto 30).Druk met de mirette of met een boetseerspatel de mondhoeken iets omhoog zoals op foto 31. Druk de klei onder de bovenlip met je duim iets in zodat er meer ruimte is voor de onderlip. Maak een rolletje van fimo en leg dit onder de bovenlip, het mooiste is het als deze niet breder is dan de bovenlip. Smeer de naden weer uit zoals op foto 32, 33 en 34.Als de vorm van de lippen naar je zin is, ga je de klei weer glad maken door er met een vochtige vinger over te wrijven (foto 35).

 

Nu ga je de wangen en de kin aanbrengen. Maak 2 bolletjes van fimo en druk dit in een platte plak, vorm aan een kant een puntje. Leg de plakjes op het gezicht met de puntjes bij de binnenste ooghoeken, zoals op foto 36.

 

 

 

Met dank aan Marika Spijkers


Vervolg op poppenhoofdje van fimoklei (deel 2)

Reactie schrijven

Commentaren: 0