Een handige hulp in de Glaskunst, de universele mal

De constructor is voor ieder, die als hobby het maken van lampen heeft, de ideale oplossing. U kent dat wel u komt handen te kortom een zeshoek, een achthoek, een tienhoek of zelfs een zestienhoekige lamp aan elkaar te solderen.
Wat gebruikt u er voor touwtjes of plakband? Meestal valt het resultaat na al die moeite nog tegen, want de lamp in de juiste vorm krijgen dat valt niet mee. Met de constructor, een uitvinding van Dhr. R.J. Van Kuyk de eigenaar van rvkglaskunst en deze uitvinding die is beschermt met een octrooi, zijn uw problemen opgelost. De constructor word geleverd met verschillende maten van mallen.


En nu kunt u dus op eenvoudige wijze uw lampen aan elkaar solderen. Alle lampen die in de diverse boeken staan kunt u op deze wijze maken. Hieronder word de constructor uitgelegd in 5 stappen. We hebben als voorbeeld een achthoek gebruikt en dit laten we door middel van foto's zien.

 

Leg de 2 panelen onder in de mal, breng dit paneel samen met het op en neer gaande deel van het toestel in horizontale stand. Vervolgens plaatsen we links en rechts 1 paneel. We hebben nu de helft van onze achterkant.

 


We verplaatsen nu de mallen voor of achterwaarts zodanig dat de bovenzijde van linkse en rechtse panelen gelijk komen te liggen met de bovenzijde van de 2 mallen.


Nu kan men de panelen via de binnenzijde aan elkaar solderen. Laat het werkstuk afkoelen en verwijder het werkstuk voorzichtig van de mallen. Herhaal het bovenstaande met de andere 4 panelen.

 

 


Nu zet u beide helften tegen elkaar en kunt u ze met een beetje soldeer vastzetten, zorg wel dat het werkvlak glad is zodat u het werkstuk goed recht tegen elkaar kunt zetten. U kunt eventueel het deksel er al op vastzetten voor de stevigheid. Nu legt u het werkstuk terug in de mal en soldeert de laatste 2 binnenkanten aan elkaar.

 

U heeft nu een achthoek welke helemaal aan elkaar is gesoldeerd zonder veel problemen . En in de volgende stap gaan we deze afwerken.


Draai het werkstuk met de smalle kant naar u toe en breng de te solderen naad naar de bovenzijde en verhoog of verlaag de constructor mallen zodanig dat het te solderen naad in horizontale stand ligt. Nu kunt u simpel alle naden op deze wijze afsolderen.

 

Het gemak van de constructor is dat er diverse mallen in verschillende maten worden bijgeleverd zodat u werkstukken van verschillende afmetingen kunt maken . 

 

Bekijk ook ons artikel Glasgraveren een leuke hobby om thuis te beoefenen

 

 

Een handige hulp in de Glaskunst, de universele mal. 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


Een handige hulp in de Glaskunst, de universele mal

Reactie schrijven

Commentaren: 0