Glasgraveren een leuke hobby om thuis te beoefenen.

Glas graveren is een oude techniek om het glas te versieren. Het graveren van het glas doe je met een stiftje van metaal met op de punt een dun laagje diamantgruis.
Je kunt deze stiften op diverse manieren gebruiken. 

 

Panter

Een goed hulpmiddel is de glasgraveerset van proxxon met een vast toerental. Deze kan je voor verschillende doeleinden gebruiken en heeft een variabel toerental.

We zetten dit apparaat in een vaste houder binnen bereik en gebruiken een flexibele slang waar we de stiftjes in vastzetten. De techniek die we gebruiken bij het graveren is er een welke de chinezen vroeger gebruikten om hun ramen te versieren. Deze werden toen nog niet gezandstraald zoals tegenwoordig wel het geval is.


Sommigen vinden het niet zo mooi anderen vinden het juist mooier, omdat het werkstuk ook op afstand goed te zien is. Wat erg handig is als je bijvoorbeeld naambordjes of raamhangers maakt. We proberen altijd zo veilig mogelijk te werken door gebruik te maken van een stofkapje voor onze mond en neus. Dit is een gewoon simpel papieren kapje die je in elke doe het zelf zaak kan kopen.


Vrouw bakt pannenkoeken

 

Verder gebruiken we als we een glas graveren een zandkussentje, zodat het werkstuk stabiel blijft liggen. Als we aan het werk zijn maken we het werkstuk schoon met een nat stukje papier. Doe nooit blazen, want het glasstof vliegt dan alle kanten uit met het risico dat het in de ogen terechtkomt.


Herdershond

 

Er zijn verschillende manieren om het glas te bewerken, waarvan we een paar termen proberen uit te leggen.
In principe bestaat het hele graveren uit 2 methodes.
Het stippen, dus veel puntjes naast elkaar zetten en uit het trekken van lijnen. Door de stippen dichter of verder van elkaar te zetten kun je licht en schaduw maken.


Dan nu een paar namen die worden gebruikt voor de diverse technieken:

 

Gronden:

Dit is met lichte druk, met een diamantstift, een vlak met dicht naast elkaar liggende lijnen opvullen. Over deze achtergrond word opnieuw gegraveerd nu met iets meer druk. Dit doe je net zo vaak tot je het gewenste effect hebt bereikt. Hoe dichter je de lijnen naast elkaar trekt hoe lichter je vlak wordt. Op deze wijze worden grote vlakken bewerkt en ook de stukken die als achtergrond dienen..


Trekken:
Hiermee wordt de tekening op glas gezet met 1 lijn. De dikte van je graveerstift bepaald de dikte van je lijn.


Arceren:
Is reliëf maken.


Stippen:
Hierbij worden er vele stippen naast elkaar gezet.

 

 

Graveren is een hele leuke hobby waarmee je al snel hele leuke resultaten krijgt. We hebben dan ook al vele tekeningen gemaakt die je als voorbeeld kunt gebruiken en deze zijn op cd te verkrijgen. Verder kunnen we op bestelling een tekening maken van je huisdier(en) en deze vervolgens graveren.
Ook is het mogelijk de tekening te bestellen in pastel uitgewerkt of als pentekening.

Heeft u na het lezen van de informatie zin gekregen om het ook eens te proberen, er worden op het internet vele workshops aangeboden!

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


Glasgraveren een leuke hobby om thuis te beoefenen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    jos (maandag, 29 maart 2021 10:21)

    Heb nog veel glasplaten van mijn hobby glasgraveren over. Wie kan ik hier blij mee maken. Glasgraveren jos