Tuinliefhebbers opgelet, Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

Data Hamamelisfeesten in de Arboretum Kalmthout

Wereldberoemde toverhazelaars ✅in bloei tot eind februari, 10-17 uur, Kalmthout

 

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie op het Europese vasteland. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14 uur deelnemen aan een rondleiding.

 


Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een botanisch vuurwerk, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest.


Ontdek de zoete wereld van de toverhazelaars

 

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamamelis collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein.

 

 

Bezoekers kunnen de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout op eigen gelegenheid ontdekken of aansluiten bij een rondleiding met een gids, dagelijks om 14 uur of op een tijdstip naar keuze via reservatie.
  Copyright: Arboretum Kalmthout (archiefbeeld)

 

Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden goed zichtbaar opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 120 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

 

Jelena’s mooiste

 

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia 'Jelena' is een cultivar genoemd naar Jelena Kovačič-De Belder, stichtster en grondlegster van Arboretum Kalmthout. De Sloveens-Belgische plantendeskundige die samen met haar man Robert De Belder het arboretum tussen 1953 en 2003 zijn huidige vorm gaf, ontwikkelde heel wat bijzondere, nieuwe toverhazelaars en zette Arboretum Kalmthout op de botanische wereldkaart met haar succesvolle experimenten.

 

Deze winter staan in de arboretumtuin de toverhazelaars die haar naam dragen in de kijker: Hamamelis ‘Jelena’ en ‘Sister Jelena’. De koper-oranjekleurige en goed geurende toverhazelaar ‘Jelena’ gooide al van in het begin hoge ogen. Sinds 1955 draagt deze plant een Award of Garden Merit, het keurmerk van de Britse Royal Horticultural Society.

Zo beleef je de Hamamelisfeesten

 

1. Neem de uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars. Onderweg krijg je een woordje uitleg bij de planten en maak je extra tussenstops bij de cultivars 'Jelena' en 'Sister Jelena'. Volg de oranje pijltjes in de tuin, gratis routeplan aan de kassa.

 

De mooiste toverhazelaartakken uit de tuinen en terrassen van Arboretum Kalmthout gaan in competitie tijdens Miss Hamamelis-verkiezing op zondag 28 januari 2024.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

2. Sluit aan bij een rondleiding om 14 uur. De arboretumgidsen staan elke dag van de Hamamelisfeesten klaar om bezoekers te ontvangen. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder.

  

Tickets voor de rondleiding zijn online te koop, of aan de balie te verkrijgen (€ 3 / € 2 met jaarkaart). Reserveren is aanbevolen, het aantal deelnemers is beperkt.

 

3. Boek een privérondleiding toverhazelaars en winterbloeiende planten op een moment naar keuze. De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin zijn van toepassing, en vanaf 15 personen geldt een voordelig groepstarief. De bijdrage voor de gids bedraagt € 55 per groep van max. 25 personen.

Miss Hamamelis 2024

 

Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan op zondag 28 januari 2024 meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2024’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in verschillende categorieën, van de mooiste tot de best geurende, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs.

 

Arboretum Gin met Hamamelis is een uitgesproken botanische gin op basis van 8 kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen, waaronder dus ook toverhazelaar.
  Copyright: Arboretum Kalmthout 

 

 

> Prijsuitreiking op zondag 28 januari 2024 om 15 uur.

 

> Takjes inleveren kan aan de balie op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari tijdens de openingsuren, of op zondag 28 januari van 10 tot 10.30 uur.

 

> www.arboretumkalmthout.be > kalender > Miss Hamamelis 2024

 

Planten én Hamamelis-gin te koop

 

Arboretum Kalmthout biedt tijdens de Hamamelisfeesten in het eigen plantencentrum een brede selectie toverhazelaars aan van tientallen bijzondere variëteiten. Ook voor advies over toverhazelaars kunnen bezoekers er terecht. Het plantencentrum is vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur.

 

De Hamamelisfeesten éxtra feestelijk maken? Dat doet Arboretum Kalmthout met een eigen gelimiteerde Arboretum Gin van Hamamelis. Deze unieke en ambachtelijke gin –gestookt door Sterkstokers- won een zilveren medaille op de London Spirits Competition in het Verenigd Koninkrijk. De geurige bloempjes van de toverhazelaar zijn met de hand geplukt in de arboretumtuin.

 

Arboretum Gin is te koop in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout (€ 39,50/500ml) en online via webshop.arboretumkalmthout.be

BOTANISCH PARADIJS SINDS 1856

 

Provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout is een wonderlijke plek. Sinds 1856 zijn er in de 13,5 hectare bomentuin ruim 11.000 plantensoorten uit de hele wereld verzameld. De winter is een bijzondere periode want dan bloeien de toverhazelaars, de grootste en de oudste collectie op het Europese vasteland. Elke dag open van 10 tot 17 uur.

 

Hamamelisfeesten

 

5 januari tot en met 29 februari 2024, elke dag van 10 tot 17 uur

 

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

T +32 (0)3 666 67 41

E info@arboretumkalmthout.be

 

Toegangsprijzen tuin

-12 jaar gratis | 12>17 jaar € 7 | +18 jaar € 9 | +65 jaar € 8 | online tickets met € 1 korting | met jaarkaart of museumpas gratis | UiTPAS met kansentarief € 1,60 en andere kortingen op vertoon van pas of kaart aan de kassa

 

Tickets & webshop

 

webshop.arboretumkalmthout.be

 

Plantencentrum, cadeau- & boekenshop en cafetaria

Het plantencentrum, de cadeau- & boekenshop en de cafetaria zijn vrij toegankelijk en elke dag open, ook op zon- en feestdagen (behalve 25/12 en 1/1), van 10 tot 17 uur.

 

Website

www.arboretumkalmthout.be

 

www.hamamelis.be

 

Bereikbaarheid

Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.

De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.

Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.

Meer informatie over bereikbaarheid op de website.

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              

Tuinliefhebbers opgelet, Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

Reactie schrijven

Commentaren: 0