De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is Fietsroute van het Jaar 2023

Data Fiets en Wandelbeurs 2020

De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ ✅ in België is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht bekroond met de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’.

Nog drie Europese routes waren in de race voor de glazen Hicle-award die aan de verkiezing is verbonden. Naast de EuroVelo 5 in België waren dat de Kastelenroute op onder meer het Deense eiland Fyn en de Vänerleden rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden.

 

Pelgrimsroute

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen.


Data Fiets en Wandelbeurs 2020

Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks.

 

foto's hier en hieronder zijn van andere fietsroutes!

 

Winterwijnen

Data Fiets en Wandelbeurs 2020

Enorme afwisseling

 

De juryleden, bestaande uit de (fiets)reisjournalisten Jessica de Korte, Mirre Oost en Bert Sitters, waren bijzonder gecharmeerd van de enorme afwisseling van de route. Zo tref je volop natuur, industrieel erfgoed én fiets je door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Ook is het fijn dat een groot deel van de route over fietspaden gaat.

 

 

Verder scoorde de route hoog op bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met ov, voorzieningen (denk aan bankjes en picknicktafels) en de aanwezigheid van informatieborden. Er zijn niet overal campings, maar aardig wat bewoners zijn aangesloten bij Campspace. Hierdoor kun je op veel plekken in iemands tuin je tentje opzetten.

 

 

De EuroVelo 5 in België is de opvolger van de Royal Canal Greenway in Ierland, de Fietsroute van het Jaar 2022.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is Fietsroute van het Jaar 2023

Reactie schrijven

Commentaren: 0