Arboretum Kalmthout winnaar RHS Overseas Partner Garden of the Year

Royal Horticultural Society nomineert haar mooiste partnertuinen wereldwijd✅BERICHT ONDER EMBARGO tot 17/11/2022 (6.00 uur)

 

Royal Horticultural Society (RHS) roept voor het tweede opeenvolgende jaar Arboretum Kalmthout uit tot RHS Partner Garden of the Year 2022. In de buitenlandse categorie kwam het provinciaal groendomein als finalist ‘Feel Good Garden’ uit de bus.


De Britse Royal Horticultural Society omschrijft Arboretum Kalmthout als "one of the world’s most prestigious botanic collections and one of Europe’s most beautiful gardens."

  Copyright: © 2022 Arboretum Kalmthout

 

Afgelopen zomer lanceerde de Royal Horticultural Society opnieuw een publiekswedstrijd voor haar Partner Gardens. Met meer dan tweehonderd zijn ze, in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. Arboretum Kalmthout maakte deel uit van de shortlist van prestigieuze tuinen en domeinen in het buitenland, en mag nu – dankzij het publiek dat stemde - een jaar lang de titel RHS Partner Garden of the Year 2022 – Overseas Finalist uitdragen. Een gedenkplaat zal mooi naast die van 2021 aan de ingang van de tuin komen te hangen.


Gekozen uit meer dan 200 tuinen

 

Arboretum Kalmthout is al meer dan twintig jaar trotse Partner Garden van de Royal Horticultural Society, een van de meest invloedrijke Britse organisaties wanneer het gaat over tuinen en tuinieren. De RHS communiceert niet alleen grondig over tuinieren, het beheert ook vijf eigen tuinen in het Verenigd Koninkrijk (Harlow Carr, Wisley, Hyde Hall, Rosemoor en Bridgewater). Daarenboven werkt de organisatie samen met meer dan tweehonderd tuinen in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten onder de noemer RHS Partner Gardens.

Met het organiseren van speurtochten wil Arboretum Kalmthout gezinnen en families stimuleren om een frisse neus te halen in de arboretumtuin, waar zij energie kunnen putten én tegelijk tot rust kunnen komen.

  Copyright: © 2022 Arboretum Kalmthout

 

RHS-leden krijgen in de RHS Partner Gardens gratis toegang en genieten van vele andere voordelen, ook in Arboretum Kalmthout. Arboretum Kalmthout is de enige RHS Partner Garden in de Benelux, maar is in goed gezelschap tussen een 20-tal andere overzeese tuinen, zoals de Franse tuinen van Château de Villandry aan de Loire of Hanbury Jardin Botanique aan de Côte d’Azur, de prachtige tuinen van Isola Bella en Isola Madre in het Italiaanse Lago Maggiore, het paleispark Monserrate in Portugal of de tuin Babylonstoren in Zuid-Afrika.

 

Feel Good

 

“We zijn bijzonder opgetogen om deze trofee van Feel Good Partner Garden of the Year in 2022 opnieuw in de wacht te slepen”, reageert conservator-directeur Abraham Rammeloo opgetogen. “Het doet ons plezier te horen dat onze bezoekers zoveel positieve energie halen uit hun wandeling, of ze nu alleen of met vrienden en familie komen. En opnieuw namen zij de tijd om in deze wedstrijd voor Arboretum Kalmthout te stemmen. Het is een échte publiekserkenning dus, die daarom eens zo waardevol is.”

 

Gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen en voorzitter van Arboretum Kalmthout, bevestigt deze vaststelling: “Positief dat mensen in hun vrije tijd ook na corona bewust voor onze groendomeinen kiezen. Dat uitgerekend het Arboretum in de Britse prijzen valt, is niet verwonderlijk. Dit hoogstandje van horticultuur blijft bezoekers verbazen in elk seizoen.

 

We hebben trouwens opnieuw een recordjaar aan bezoekers in het vooruitzicht, op dit moment al 71.000 personen. En na deze prestigieuze prijs kunnen we alleen maar meer geïnteresseerden verwachten.”

 

 

 


Een warme ontmoetingsplek

 

“Ook in 2022 merkten wij dat bezoekers een wandeling in de tuin waardeerden”, gaat Abraham Rammeloo verder. “Tijdens de coronacrisis was Arboretum Kalmthout één van de weinige plekken waar individuen, gezinnen en families in een moeilijke periode elkaar toch op een veilige en ontspannen manier konden weerzien. En dat gevoel, en het (her)ontdekken van onze unieke arboretumtuin, is vele bezoekers bijgebleven. Zo kunnen kinderen zich in de schoolvakanties uitleven met speurtochten. Met de volgende winterspeurtocht ‘Op stap met kabouters’ hopen we opnieuw vele families aan te trekken en een warme ontmoetingsplek te zijn tijdens het eindejaar. Arboretum Kalmthout is het jaar rond open, elke dag van 10 tot 17 uur, met uitzondering van kerstdag en Nieuwjaar. Ook internationale bezoekers zijn meer dan welkom in onze 13,5 hectare tuin, waarin meer dan 11.000 verschillende plantensoorten van over de hele wereld te ontdekken zijn. We hopen –nu mensen opnieuw meer reizen- dat deze internationale erkenning een positief effect zal hebben op onze buitenlandse bezoekerscijfers.”

 

Bezoekers over Arboretum Kalmthout

 

“There are no footpaths. You can stroll and wander in the garden anywhere you like. Every time your view is different from last time. Even if you have visited the garden a lot of times. You notice the colour of a leaf, a flower which came out of its bud, the bark of a tree you didn’t noticed before. New wonders every time.”

 

“This summer I visited it for the first time, and it is amazing... all the beautiful trees, butterflies, flowers, friendly people, relaxed atmosphere over there, a place where I, as a woman, can go alone with my camera and make pictures all day... safely… and that means all to me...”

 

“I have visited the arboretum for the first time. It wasn’t what I expected. It was so much more! It is a very beautiful place. You can wander throughout the park and see so many trees and plants. The arboretum took my mind of things and I was totally relaxed. I have much respect and admiration for the team of the arboretum Kalmthout. That is why the Arboretum Kalmthout must become feel good garden of the year 2022!!!!!!!”

 

Deze zomer brengt het Noord-Antwerpse Kunstplatform Kappa 50 beeldende kunstwerken als een kunstroute naar de tuin van Arboretum Kalmthout, met als thema ‘Buitenstaanders’. Met een specifieke plek in de arboretumtuin voor ogen, creëerden de kunstenaars werken waarin hun natuurlijke verbondenheid met de natuur weerspiegeld is. De Kappa-kunstenaars tonen dat ze uit het juiste hout gesneden zijn want hun werken getuigen stuk voor stuk dat buitenstaanders aandacht verdienen en dat ze welkom zijn.

 

Winnaars RHS Partner Garden of the Year 2022

 

Algemene winnaar

 

Nant y Bedd, Monmouthshire in Wales

 

Finalisten per regio

 

Dunvegan Castle and Gardens- Scotland

 

Lullingstone Castle and The World Garden, South East and Channel Islands

 

Holehird Gardens, North and Northern Ireland

 

Fullers Mill Garden – Midlands and East-Anglia 

 

Arboretum Kalmthout  - Overseas

 

Bekendmaking finalisten RHS Partner Garden of the Year 2022

 

Een lijst van alle RHS Partner Gardens vind je hier:

 

 

ALGEMENE PRAKTISCHE INFO

 

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

T +32 (0)3 666 67 41

E info@arboretumkalmthout.be

 

Toegangsprijzen tuin

volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5

jaarkaart- en museumpashouders, RHS-leden en kinderen -12 jaar gratis

 

Plantencentrum, cadeau- & boekenshop en cafetaria

Het plantencentrum, de cadeau- & boekenshop en de cafetaria zijn elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen (uitgezonderd 25 december en 1 januari).

 

Op de website vind je een overzicht met antwoorden op veel gestelde vragen.

 

Bereikbaarheid

Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.

De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.

Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.

Meer informatie over bereikbaarheid op de website

 

Website

www.arboretumkalmthout.be

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!        

 

 

 


Arboretum Kalmthout winnaar RHS Overseas Partner Garden of the Year

Reactie schrijven

Commentaren: 0