Zomer tips voor Arboretum Kalmthout

kunstroute, ✅ speurtocht & vakantietips - juni > augustus 2022

 

Juni is rozenmaand in Arboretum Kalmthout. De start van een bloeirijk en deze zomer ook een artistiek seizoen. De schaduw van eeuwenoude bomen is ideaal om te genieten van een zomerwandeling in de arboretumtuin. En tussen de bloemen- en plantenborders verrassen de 50 kunstwerken door het Noord-Antwerpse kunstplatform Kappa. 

Zij stellen er de hele zomer tentoon met als thema ‘Buitenstaanders’. Gelijklopend hiermee werkte Arboretum Kalmthout een speelse zomerspeurtocht uit waarin kinderen en hun familie zich kunnen onderdompelen in de wereld van kunstenaars met een hart voor de natuur.

 

Wie de zomersfeer in het 13,5 hectare domein helemaal wil opsnuiven, kan avontuurlijk overnachten in de cocoon, een bolvormige tent zwevend tussen de bomen. Ontdek deze en vele andere hoogtepunten van het zomerprogramma.

 

www.arboretumkalmthout.be/kalender


Natuur & kunst

 

In de rozentuin van Arboretum Kalmthout zorgen weelderige borders voor een onweerstaanbaar rozenparfum en instant zomergevoel. Het boekje dat bezoekers bij hun toegangsticket aangeboden krijgen biedt weetjes over de grote rozenfamilie en het verhaal achter het ontstaan van de rozentuin.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

De rozen bloeien

t/m 30 juni 2022, elke dag van 10 > 17 uur

 

De rozentuin van Arboretum Kalmthout beleeft in juni zijn hoogtepunt. Je vindt hem tussen de oude loods en de grote vijver, middenin de arboretumtuin. Geniet van de kleurenpracht vanop een bank in de zon of steek je neus tussen de bloemen, een heerlijk parfum! In het boekje dat je aan de balie meekrijgt, ontdek je heel wat leuke weetjes over rozen. Het verhaal achter de rozentuin van Arboretum Kalmthout is er eentje van vallen en opstaan maar vooral één van veel liefde voor de roos.

 

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

 

 

 


Buitenstaanders in de tuin – Kappa kunstroute

17 juni t/m 28 augustus 2022, elke dag van 10 > 17 uur

 

Deze zomer brengt het kunstplatform Kappa 50 beeldende werken naar de tuin van Arboretum Kalmthout met als thema ‘Buitenstaanders’. Voor elke bezoeker is er bij de kunstroute een gratis cataloog inbegrepen in het toegangsticket tot het provinciaal domein.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

Deze zomer brengt het Noord-Antwerpse Kunstplatform Kappa 50 beeldende kunstwerken als een kunstroute naar de tuin van Arboretum Kalmthout, met als thema ‘Buitenstaanders’. Met een specifieke plek in de arboretumtuin voor ogen, creëerden de kunstenaars werken waarin hun natuurlijke verbondenheid met de natuur weerspiegeld is. De Kappa-kunstenaars tonen dat ze uit het juiste hout gesneden zijn want hun werken getuigen stuk voor stuk dat buitenstaanders aandacht verdienen en dat ze welkom zijn.

 

Op zondagen 3 & 31 juli 2022, telkens van 14 tot 16 uur, geven verschillende kunstenaars een woordje uitleg bij het getoonde werk over hoe hun creatie tot stand gekomen is. Een bezoek aan de kunstenaarsroute is inbegrepen in je ticket tot de arboretumtuin. Voor elke bezoeker is er een gratis cataloog beschikbaar.

 

 

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

Meubelontwerpen Thomas More Hogeschool

t/m 15 juni 2022, elke dag van 10 > 17 uur

 

In groepjes werkten studenten meubelontwerp van Thomas More Mechelen aan enkele unieke ontwerpen met het gerecupereerde hout van de in 2021 gevallen rode beuk in de rozentuin. De meubels, van een vuurkorf tot een tafel en enkele banken, staan er nu tijdelijk tentoon, teruggekeerd als het ware naar de plek van hun oorsprong.
  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

Studenten meubelontwerp van de voortgezette opleiding van Thomas More Mechelen vonden in Arboretum Kalmthout inspiratie én hout van bijzondere bomen om mee aan de slag te gaan. Voor hun allereerste opdracht maakten ze een meubel met massief hout van de in 2021 gesneuvelde rode beuk uit de rozentuin en van een taxus, die enkele jaren geleden om veiligheidsredenen verwijderd was. In groepjes werkten de studenten aan enkele unieke ontwerpen met het gerecupereerde hout. De werken zijn te bewonderen in de rozentuin, op de border waar de rode beuk stond, en in het paviljoen in de vlindertuin. Daarna keren de meubels terug naar de Thomas More hogeschool in Mechelen, waar ze te zien zullen zijn op de eindejaartentoonstelling van de opleiding.

 

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

Kalligrafie & keramiek in de galerie

t/m 24 juni 2022, gratis, elke dag van 10 > 17 uur

 

Kalligrafie is voor Linda Truyers al jaren een passie en ook deels haar job. Samen met keramiste Els Van Hove stelt zij tentoon in de galerie. Linda Truyers gebruikt historische alfabetten maar ook moderne versies en eigen creaties. Ze ontwerpt wenskaarten, maakt werken op papier, doek, glas en keramiek (samen met Els Van Hove), en letterobjecten in hout. Werken met klei is voor Els Van Hove als werken met de vier natuurelementen. Ze maakt beeldjes, gebruiksvoorwerpen en kleine kunstwerken met letters. De meeste kunstwerken uit de galerie zijn te koop, en ook in de cadeaushop van Arboretum Kalmthout zijn de de originele spreuken in houtsnijwerk te ontdekken.

 

 

Info: www.arboretumkalmthout.be

 

Botanisch tekenen

16 juni 2022, workshop van 9 > 16.30 uur

 

Waar beter een workshop botanisch tekenen volgen dan in een botanische tuin? Schilder Jenny Van Gimst leert beginners en gevorderden verschillende teken- en aquareltechnieken aan. Inspiratie is er uiteraard in overvloed te vinden in de arboretumtuin.

 

Info & inschrijven: www.arboretumkalmthout.be

 

Extra datum: 15 september 2022

Zomerspeurtocht

1 juli t/m 31 augustus 2022, elke dag van 10 > 17 uur

 

Kinderen ontdekken op een speelse manier tijdens de zomerspeurtocht de 13,5 hectare arboretumtuin, een ideale activiteit voor in de zomervakantie.

  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

Volg de zomerspeurtocht in Arboretum Kalmthout en duik in de wereld van de natuurkunstenaars. Zet je artistieke bril op en kijk mee naar hun favoriete planten, bloemen en bomen. Er zijn leuke opdrachten en spelletjes in de arboretumtuin, en misschien maak je wel je eigen kunstwerkjes. De zomerspeurtocht brengt je middenin een botanisch paradijs op zoveel knutselideeën dat je er een vakantie lang mee kunt vullen.

 

De zomerspeurtocht is ideaal voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.

 

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

Zomergevoel

 

Overnachten in de Cocoon

11 juni t/m 30 september 2022

 

Vanaf 11 juni 2022 kun je elke dag van de zomer exclusief logeren in hartje Arboretum Kalmthout. Na sluitingstijd krijg je voor één avond en nacht toegang tot een 165-jarig botanisch paradijs, een magisch gevoel. Geniet van 13,5 hectare tuin en overnacht er in alle rust. De Cocoon zweeft tussen de bomen en wiegt je zachtjes in slaap. Droom nu al weg en boek een onvergetelijke mini-vakantie voor twee.

 

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

 

Tai chi in de tuin

t/m 29 september 2022, elke donderdag, 10.30 > 12 uur

 

Verwen je lichaam en geest met tai chi in de arboretumtuin. Tai chi is een harmonieuze oosterse bewegingskunst waarbij je met zo weinig mogelijk inspanning je hele lichaam beweegt in een opeenvolging van trage maar vloeiende bewegingen. Lesgever Marc Wens zoekt elke sessie een nieuw plekje uit. Zo beleef je de seizoenen telkens op een andere manier. Ook voor beginners!

 

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

Piknikfabrik

t/m 30 september 2022, 10-17 uur

 

Het zomeraanbod van Terra Nova biedt avontuurlijke én betaalbare activiteiten dicht bij huis in de groen- en recreatiedomeinen van de provincie Antwerpen en in de landgoederen van Kempens Landschap. Overnachten in een zwevende cocoon in Arboretum Kalmthout is er één van. Een onvergetelijke ervaring!

  Copyright: Arboretum Kalmthout

 

Zin in een gezellige picknick, een babbel met familie of vrienden en een wandeling door de arboretumtuin? De Piknikfabrik levert kant-en-klare lunchpakketten voor groepen van 8 tot 20 personen in het paviljoen van de vlindertuin. Hapjes en drankjes worden met zoveel mogelijk (bio-)producten uit de korte keten bereid. Picknicks zijn steeds vooraf te reserveren, contacteer hiervoor rechtstreeks de Piknikfabrik.

 

 

Info & reserveren: www.piknikfabrik.be

ALGEMENE PRAKTISCHE INFO

 

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

T +32 (0)3 666 67 41

E info@arboretumkalmthout.be

 

Openingstijden

Dagelijks van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen.

 

Vragen? Lees de FAQ’s

 

Op de website vind je een overzicht met antwoorden op veel gestelde vragen.

 

Bereikbaarheid

Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.

De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.

Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.

Meer informatie over bereikbaarheid op de website

 

Website

www.arboretumkalmthout.be

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!        

 

 

 


Zomer tips voor Arboretum Kalmthout

Reactie schrijven

Commentaren: 0