Zelfstandig blijven wonen en verbouwen? Let hierop bij de financiering

Welke verzekering sluit je waar voor af

Ook op oudere leeftijd blijven we het liefst zelfstandig wonen in onze eigen woning. Dit wordt ook vanuit de overheid gestimuleerd. Ondanks het feit dat we steeds ouder worden, is het aantal ouderen dat in een verzorgingshuis woont vrijwel stabiel. De gemiddelde leeftijd van verzorgingshuisbewoners is 84 jaar. Toch woont het merendeel van de 80-plussers zelfstandig, soms met ondersteuning.  

 

Langer thuis blijven wonen, betekent langer genieten van je eigen woning en je vertrouwde omgeving. We zijn steeds langer actief en het is helemaal niet gek dat we juist op latere leeftijd extra willen genieten en alles uit het leven willen halen wat erin zit. Dat betekent ook dat we het thuis zo fijn mogelijk willen hebben. Een verbetering aan het huis of zelfs een verbouwing kan hierbij helpen. Maar hoe financier je dit het beste?  


Meegaan in wijzigende woonbehoefte  

Op oudere leeftijd wordt de woonsituatie anders dan voorheen het geval was. De kinderen zijn het huis uit en hebben een zelfstandig bestaan. De huidige woning wordt anders bewoond en dit kan gepaard gaan met een wijziging of verbouwing. Een reden kan ook zijn dat er aanpassingen gedaan worden in verband met fysieke beperkingen. De woonfunctie bijvoorbeeld centreren op de begane grond in plaats van slaapkamers en badkamer op de eerste verdieping.  

  

Woningwaarde en aflossing  

Senioren die geruime tijd beschikken over een eigen woning hebben meestal een behoorlijke aflossing verricht van de hypotheek. De huidige woningwaarde is de afgelopen jaren ook nog eens flink gestegen. Voor velen betekent dit een behoorlijke overwaarde, waardoor verbouwingen mogelijk met een extra hypotheek kunnen worden gefinancierd. Toch is het, ondanks de aantrekkelijke rente niet altijd (per se) de beste keuze om voor een hypotheek te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de aanvullende kosten die om de hoek komen kijken bij het afsluiten van een tweede hypotheek.  

  

Wel of niet je hypotheek aanpassen?  

Veel hangt af van wat de verbouwing gaat kosten. Wordt een woninglening van bijvoorbeeld 30.000 euro besteed aan het realiseren van een slaapkamer plus badkamer op de begane grond? Dan kan een persoonlijke lening ondanks de hogere rente uiteindelijk goedkoper zijn. Een hypotheek aanpassen of afsluiten gaat namelijk gepaard met hoge kosten.   

Elke hypotheek vereist taxatiekosten van de woning, de vergoeding van een adviseur, bankkosten en tot slot de notarisrekening. De verbouwingskosten zijn in verhouding tot de afsluitkosten van de hypotheek vaak te laag. Het afsluiten of aanpassen van de hypotheek kan in zo’n geval erg ongunstig zijn.  

 

 


Slim besparen, verbouwen en genieten  

Een persoonlijke lening met een vaste rente en aflosplan waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de aanvrager is goedkoper dan het aanpassen van je hypotheek. De rente is fiscaal aftrekbaar omdat de lening gebruikt wordt voor woningverbetering of renovatie.  

 

Ook op latere leeftijd zijn er mogelijkheden om verantwoord te lenen. Een onafhankelijk adviseur van Krediet.nl vertelt je er graag meer over en denkt vrijblijvend met je mee. Bekijk hier alvast meer informatie en ontdek of een seniorenlening bij jou en je plannen past!   

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!     

 

 Zelfstandig blijven wonen en verbouwen? Let hierop bij de financiering

Reactie schrijven

Commentaren: 0