Tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen over eten en drinken op het spoor

Tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen over eten en drinken op het spoor

Spoorwegmuseum prikkelt de zintuigen

Tentoonstelling ✅ 

Een kopje koffie in de trein, een tosti in de stationsrestauratie of een luxe diner met truffels in de Oriënt Express. Er zijn veel verhalen te vertellen over eten en drinken in de trein en op het station. Het Spoorwegmuseum prikkelt alle zintuigen met een familie tentoonstelling over dit onderwerp. Tosti’s Truffels Treinen toont prachtige collectie, waaronder enkele fraaie internationale restauratierijtuigen, serviezen, menukaarten, perronkarren, affiches, foto’s en nog veel meer.

Tosti’s Truffels Treinen: 19 juni t/m 15 november 2020

 

Data tentoonstelling verleng kijk hier!


Tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen over eten en drinken op het spoor

Lauwe koffie, maar ook luxe

Wie kent ze niet? De railtenders met koffie, de karakteristieke stationsrestauraties en de lauwe kroketjes uit de muur. Iedere treinreiziger heeft er wel mee te maken gehad. Tot de verbeelding sprekend zijn ook de luxe restauratierijtuigen in de internationale treinen waar de elite dineerde met kaviaar en truffels. Het Spoorwegmuseum brengt al deze onderwerpen samen in een eersteklas tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen. Een gevarieerde tentoonstelling voor jong en oud waar van alles te zien, doen en ontdekken is.

Maak in de voorjaarsvakantie een bijzondere culturele reis in het Spoorwegmuseum!

Tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen over eten en drinken op het spoor

Historie

 

Eten en drinken is al van vanaf het allereerste begin van de spoorgeschiedenis verbonden met de trein. Toen in 1825 in Engeland de stoomlocomotief zijn eerste ritje maakte, werden de passagiers bij aankomst onthaald op hapjes en bier. In Nederland lag het eerste treinstation tegenover een herberg. Die was daarmee een voorloper van de latere stationsrestauraties. Lange tijd bleef eten en drinken iets wat alleen op het station te halen was, want in de trein zelf waren geen voorzieningen. Dat veranderde tegen het einde van de negentiende eeuw, met de uitvinding van luxe restauratiewagens. Die waren alleen voor de elite, pas in de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen zulke voorzieningen ook binnen bereik van de middenklasse.

 

Tegenwoordig kunnen de meeste treinreizigers wel een kopje koffie betalen of op het station een broodje kopen. Dat moet nu wel vooral op het station gebeuren: luxe restauratiewagens zie je in Nederland niet meer. Tosti’s Truffels Treinen toont met prachtige collectie deze ontwikkeling van de eet- en drinkcultuur op en rond het spoor.Restauratieproject

De inspiratie voor de tentoonstelling is de restauratie van het Plan D-restauratierijtuig uit 1951. Het rijtuig heeft schitterende interieurdetails en laat een mooi tijdsbeeld zien. De wagon stond jarenlang in het depot van het museum, mede dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum en verzekeraar Nh1816 kan het museum het rijtuig nu restaureren. De restauratie is in volle gang. Het zal, naast andere treinen uit de collectie zoals het dinerrijtuig van de Oriënt Express en restauratierijtuig De Blauwe Roemeen, één van de pronkstukken zijn van de tentoonstelling. 


Bruiklenen

 

De eigen collectie van het Spoorwegmuseum wordt voor de gelegenheid aangevuld met een aantal binnen- en buitenlandse bruiklenen. Van de ZLSM in Limburg komt het Pullmanrijtuig. Dit vooroorlogse rijtuig reed ooit in de internationale trein Etoile du Nord tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. De Trans Europa Express (TEE) is nog zo’n beroemde internationale trein die sinds 1957 diverse Europese steden met elkaar verbond. Van het DB Museum in Koblenz komt een TEE Speisewagen uit de jaren 70. Hetzelfde museum stelt ook een Mitropa restauratierijtuig ter beschikking. De Belgische Spoorwegen haakt aan met het in de jaren 90 gebouwde restauratierijtuig Resto I10.

 

Spoorwegmuseum

Maliebaanstation 16

3581 XW Utrecht

 

www.spoorwegmuseum.nl

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              

Tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen over eten en drinken op het spoor

Reactie schrijven

Commentaren: 0