Een bezoekje aan de tuinen van Parkhof Swalmen.

Welkom in Parkhof Swalmen ✅.

Aan de Beeselseweg in Swalmen ligt deze mooie tuin, Parkhof Swalmen.

In 1987 is men begonnen deze tuin op te knappen. Inmiddels bevat deze tuin vijf vijvers, tientallen rozensoorten en vele vaste planten. De eigenaren willen dit moois graag met u delen en stellen Parkhof Swalmen daarom regelmatig open voor publiek.


Parkhof Swalmen is een tuin die in de loop der jaren is aangelegd en steeds verder uitgebreid tot een oppervlakte van 3500 m2. In 1987 is het huis gekocht met een sterk verwaarloosde tuin. Nadat het huis uit 1932 was gerenoveerd en uitgebreid, werd de tuin onder handen genomen. Er werd een globaal plan opgezet. Begonnen werd direct achter het huis met het aanleggen van een overdekt terras, 2 vijvers die met elkaar verbonden werden d.m.v. een waterval en een tweede terras. Ook vinden we hier een borrelsteen en nog enkele andere waterornamenten. Daarachter werd een gazon aangelegd in een schaduwgedeelte. Hier werd later een tuinhuisje met rieten dak geplaatst. Het achterste gedeelte van de tuin werd moestuin. In deze aangelegde gedeelten van de tuin werd toch weer regelmatig veranderd.

 

 

Rozen grascirkel

 

In 1997 werd de moestuin veranderd in een siertuin met een ronde vijver met een eilandje, bereikbaar via stapstenen en een bruggetje, en een beekloop.

 

In deze tuin werd ook een tuinhuisje geplaatst. De moestuin werd ondertussen aangelegd op een braakliggend stuk grond van de buren. In 1999 is de voortuin helemaal opnieuw aangelegd, waarbij een in G sleutel gevormde Cupressus leylandii "Casttlewellan Gold" de blikvanger werd. Hier werd vooral gewerkt met (dwerg)coniferen en alle perken werden afgezet met buxushaagjes. Ook hier was een tekening van gemaakt.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Rozenheuvel

 

Verder zijn in deze tuin vele coniferen geplaatst. In 2001 is de tuin uitgebreid doordat er een stuk grond van de buren aangekocht werd. Ditzelfde is ook in 2002 gebeurd, toen er een stuk grond aan de achterzijde bijgekocht werd. Hier is een tuin aangelegd in parkachtige vorm met een gazon in cirkelvorm. Ook bevindt zich hier een grote vijver met waterval. Over deze vijver is een brug aangelegd. De grond die is vrijgekomen uit de vijver is gebruikt om 2 kunstmatige heuvels van te maken die met elkaar in verbinding staan middels een brug.


Coniferenborder

 

Boven op een van de heuvels is een tuinhuisje geplaatst. In de tuin zijn ook erg veel acers verwerkt, evenals meer dan 800 rozen. Verder zijn er vele borders met vaste planten op kleur. Ook staan er bijzondere loofbomen en struiken in de tuin. Verder zijn er een fruittuin met lijfruitbomen en een moestuin. In de tuin zijn ook verschillende zitgelegenheden. Verder zijn de meeste bomen, struiken, heesters, coniferen en rozen voorzien van een naambordje. De paden in de tuin zijn verhard, d.w.z. ze bestaan uit klinkers, gravel of schelpen.


Boog bij kas

 

Tijdens de open tuindagen in het weekend zijn er verschillende exposanten aanwezig. Zie hiervoor de site: Hier staan ook alle openingstijden vermeld.

 

Groepen vanaf 10 personen kunnen ook op andere tijden een afspraak maken.

De entreeprijs bedraagt € 3,00 incl. koffie/thee. 

 

Voor openingstijden zie de site van Parkhof Swalmen

 

 


Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Een bezoekje aan de tuinen van Parkhof Swalmen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0