Zelf een ketting maken, hier een uitleg over het haken met kralen

Ketting

Benodigdheden voor deze ketting ✅:

Je hebt ongeveer 10 meter staaldraad nodig

Kralen in allerlei maten

Haaknaald

Afhankelijk van hoe strak je haakt een haaknaald nr 2.5-4

Knijpkraaltjes

Ringetjes (oogjes)

Een slotje.

In plaats van gecoat staaldraad kun je natuurlijk ook ander draad of bv. leer kiezen.


Rijg zoveel kralen aan het draad die je denkt te gaan gebruiken. Begin dan met haken. Maak een beginlusje en haak eerst een paar gewone steken voordat je een kraal meehaakt. Duw dan een kraal tegen de haaknaald aan en haak deze gewoon met de draad mee. Vervolgens herhaal je dit zovaak je wilt. Haak ongeveer evenveel steken tussen iedere kraal in. Hoe meer kralen, hoe drukker het sieraad.

 

Ben je klaar met haken werk dan je haakwerk normaal af.

 

Je hebt dan een lange ketting gehaakt. Maak aan de uiteindes met 2 knijpkraaltjes een lusje voor het slotje of werk het slotje in het lusje (is alleen lastig mocht het slotje stuk gaan kun je het niet gemakkelijk vervangen).

 

Rijg aan het uiteinde 2 knijpkraaltjes en rijg de draad terug door het laatst geregen knijpkraaltje, zodat er een lusje is. Knijp deze knijpkraal vast en knip hem zo kort mogelijk af. Duw de overgebleven knijpkraal over het kleine stukje uiteinde van het draad en knijp de kraal dicht, zodat het kriebelende uiteinde vast zit in de laatst dichtgeknepen knijpkraal.

 

Maak er nu met ringetjes (oogjes) een slotje aan vast.

 

Wil je niet een lange ketting, maar een met meerdere rijen, dan "vouw" je de lange ketting in 2,3 of 4 stukken en bevestig je ringetjes aan de uiteindes, met een stukje ketting en maak je dan pas het slotje eraan. Je kunt de ketting eventueel ook nog een paar slagen draaien om een voller effect te krijgen.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!                


Zelf een ketting maken, hier een uitleg over het haken met kralen

Reactie schrijven

Commentaren: 0