Vitamines en mineralen boven de 50

De beste kwaliteit aan natuurlijke voedingssupplementen online bestellen

Gezond zijn, gezond blijven: vitamines ✅ en mineralen spelen daarbij een onmisbare rol. Als we ouder worden, verandert het lichaam. Dat betekent dat er ook aangepaste adviezen gelden voor de vitamines en mineralen die we nodig hebben.

 

Vitamine D

 

Boven de vijftig hebben we extra vitamine D nodig. Uit recent onderzoek blijkt dat er duidelijk verband is tussen vitamine D en depressie. Vitamine D is ook belangrijk voor de botten. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium, onmisbaar voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet, goed wordt opgenomen in ons lichaam.


De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van UV-straling in zonlicht in de huid aangemaakt. De oudere huid maakt steeds minder vitamine D aan onder invloed van zonlicht. 

Extra vitamine D uit de voeding halen is ook moeilijk. We zouden dan erg veel extra moeten eten. De Gezondheidsraad adviseert daarom, net als het Vitamine Informatie Bureau, om een supplement te nemen om in deze extra behoefte aan vitamine D te voorzien.

 

10 microgram vitamine D per dag

o Vrouwen vanaf 50 jaar 

o Mannen vanaf 70 jaar

 

20 microgram vitamine D per dag

o Mensen met osteoporose 

o Mensen die in een verpleegtehuis wonen 

o Vrouwen vanaf 50 jaar 

Met een donkere huidskleur 

Die onvoldoende buitenkomen 

Die een sluier dragen 

o Mannen vanaf 70 jaar 

Met een donkere huidskleur 

Die onvoldoende buiten komen

 


Vitamine B12 voor gezond bloed

 

Vitamine B12 krijgen we binnen via de voeding. In de maag wordt een speciale stof gemaakt die ervoor zorgt dat we vitamine B12 in onze darmen kunnen opnemen. Als we ouder worden, kunnen we deze stof vaak niet voldoende aanmaken. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de ouderen een tekort heeft aan vitamine B12. Zo'n tekort kan op den duur bloedarmoede tot gevolg hebben. Vitamine B12 is mogelijk ook belangrijk voor ons geheugen en denkvermogen. De huisarts kan laten onderzoeken of er sprake is van een tekort en of supplementen nodig zijn. Vitamine B12 uit supplementen wordt vaak wel goed opgenomen in de darm. Ook kan de vitamine, bij een erg groot tekort, worden toegediend met een injectie.


Calcium voor de botten

 

Vitamine D en calcium werken samen aan sterke en gezonde botten, ze kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium uit het voedsel wordt opgeslagen in het bot. Calcium krijgen we binnen via de voeding, en dan vooral uit zuivel: in Nederland dekt dat driekwart van de behoefte aan calcium. Als iemand geen of weinig zuivelproducten eet, is het erg moeilijk om voldoende calcium binnen te krijgen.

 

Vitamine K voor de botten

 

Voor sterke botten lijkt ook vitamine K van belang. Deze vitamine is behalve voor een goede bloedstolling ook nodig voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten. Goede voeding (veel groente, zuivel) levert voldoende vitamine K. De vitamine wordt ook aangemaakt door bacteriën in de darm.

 

Zink voor goede weerstand

 

Zink is onderdeel van het immuunsysteem. Voldoende zink is belangrijk voor een goede weerstand. Dit mineraal komt in de westerse voeding niet in grote hoeveelheden voor. Als we ouder worden, krijgen we er uit de voeding vaak te weinig van binnen. Ook zijn de darmen minder in staat om het zink uit de voeding voldoende op te nemen.


Gezonde bloedvaten

Natrium is een mineraal dat bijna overal in voorkomt. Zout bestaat bijvoorbeeld uit de mineralen natrium en chloride. In Nederland zijn we gewend om vrij zout te eten. Te veel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Als we ouder worden, kunnen we meer last krijgen van atherosclerose (aderverkalking) en door de hoge bloeddruk kan beschadiging van de bloedvaten optreden. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico van hart- en vaatziekten.

Ook vitamines hebben mogelijk een effect op gezonde bloedvaten. Zo is er een belangrijke relatie tussen de B-vitamines en hart- en vaatziekten. B-vitamines verlagen het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is in verband gebracht met de kans op hart- en vaatziekten en beroertes.

 

Multivitamine

Boven de vijftig hebben we in ieder geval extra vitamine D en in sommige gevallen extra vitamine B12 en calcium nodig naast de dagelijkse basisvoeding. Een multivitamine kan een waardevolle aanvulling zijn op uw dagelijkse voeding. Er zijn speciale supplementen voor 50-plussers verkrijgbaar, met daarin alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheid.

 

 

Meer weten over vitamines? Kijk dan hier!

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


De beste kwaliteit aan natuurlijke voedingssupplementen online bestellen

Reactie schrijven

Commentaren: 0