Tuinbonsai zelf vormen door vormsnoei

Mijn echte passie is het vormen van tuinbonsai's, ook al is het resultaat pas over enkele jaren te zien, ik doe het met plezier.

Wat zijn geschikte bomen hiervoor. Dat is een goede vraag en wij zullen u opgeven met welke bomen wij begonnen zijn.

Alle bomen die u hier ziet zijn maximaal 5 jaar onder behandeling en sommige nog korter. Er zullen ongetwijfeld nog meer bomen geschikt zijn en we houden ons aanbevolen. Heeft u tips geef het ons door en wij zullen het op deze site vermelden.


Alle foto's komen uit de tuin van Maison Chauviere.

Wij hebben de boompjes ongesnoeid gekocht van zo'n 70 cm groot en hebben ze gepoot en eerst laten aanslaan. Nadat ze goed aangeslagen waren en er al groei inzat zijn we ze gaan behandelen.
Je begint eerst met wat ruimte te maken tussen de takken. Dit moet je met beleid doen, eenmaal een tak weggeknipt kan je niet meer herstellen. Realiseer je dat de plant nog groeit en dat de schalen of bollen die je gaat vormen nog enorm zullen uitgroeien.

 

Cupressus Arizonica Glauca

 

 

Als de plant wat uitgedund is ga je de takken die normaal langs de boom omhoog groeien met stevig ijzerdraad (dikte afhankelijk van de dikte van de takken die je omlaag moet spannen) omlaag buigen.


Zo ziet Cupressus Arizonia Glauca er uit als je er niets aan doet!


Het is mijn bedoeling dat de schalen horizontaal komen te staan. Ik buig de takken dan iets schuin naar beneden om dat in verloop van de tijd de schalen toch wat in de hoogte komen.


Cupressus Arizonica Sulfureana (drie jaar oud)

 


Voor de kapper  

Na de kapper


Klik op foto voor vergroting!

 

Nadat je dat gedaan hebt ga je de takken aan de onderkant helemaal leeg maken. In de toekomst bij het snoeien ook altijd de onderkant meenemen en proberen alleen de groei aan de bovenkant te krijgen. Nu is het wachten geblazen tot de eerst volgende snoeibeurt. Als de takken weer wat zijn uitgelopen pakken we de schaar en gaan de boom weer in zijn vorm knippen. Voor de jonge takken gebruiken we een scherpe allesknipper en voor de grotere bomen een scherpe snoeischaar. In verloop der tijd zul je zien dat de boom steeds voller en mooier gaat worden. Het is een geduldige hobby maar het resultaat zal er wel naar zijn.

 

Vibernum


Pinus nigra nigra

Ieder voorjaar de nieuwe "kaarsjes" (uitlopers) minimaal halveren (met de hand) hierdoor ontstaan er volle bollen!


Liguster drie jaar oud, boven in de top komen nog twee bollen.


Libani Atlantica Glauca Pendula


Larix (moet nodig naar de kapper)


Kersenboom


Deel van de tuin van Maison Chauviere.


Resultaat na een tiental jaren!

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Tuinbonsai zelf vormen door vormsnoei.

Reactie schrijven

Commentaren: 0