Wat is schilderen met Acrylverf

Acrylverf 
Een synthetische verfsoort. voor het eerst gebruikt in de jaren veertig, waarin de belangrijkste eigenschappen van olieverf en aquarel zijn samengebracht. De verf kan worden gebruikt voor het creëren van diverse effecten, variërend van uiterst dunne verflaagjes ( Frankenthaler en Louis) tot dik opgelegd kwastwerk ( Forg). 
Acrylverf hecht op bijna elke ondergrond. Dat is het grote voordeel. Toch is het altijd goed eerst 'gesso' op de ondergrond te zetten.


Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.

Het lijkt misschien de ideale techniek, omdat je zo de voordelen van acryl met de voordelen van olieverf kunt combineren, maar het schijnt dat de combinatie van acryl- en olieverf op den duur niet stabiel is.

Schilder bij acryl van licht naar donker. Acrylverf wordt een stuk donkerder bij het drogen. En dan zie je plots dingen die je niet zo bedoelde. Bij het overschilderen blijft de donkere ondergrond doorschijnen.


Bloem Marion Tigchelaar

 

Acrylverf wordt verdund met water. Op het eerste gezicht is acryl ideaal: het is goedkoper dan olieverf, het droogt snel en het resultaat is soms nauwelijks van olieverf te onderscheiden. Je hebt ook geen stinkende, agressieve terpentijn nodig. Toch gebruiken veel schilders nog steeds liever olieverf. Acrylverf droogt zo snel dat je er niet zo lekker mee kunt smeren. Er bestaat een middel om acrylverf langzamer te laten drogen: retarder. Eventueel kun je de verfvlakken ook natspuiten met een plantenspuit.

Met acryl is het inderdaad lastig om subtiele overgangen tussen licht en donker te maken. Daar zijn twee oplossingen voor. Je kunt de lichte en de donkere kleur mengen (als de verf nog nat is) of je kunt werken met heel weinig verf op je penseel, zodat je maar heel vage strepen maakt. Wie gewend is om met aquarelverf te werken, denkt misschien dat het lukt met waterige verf, maar die droogt op met harde randen. Zo lukt het dus niet. Er zijn in feite drie manieren om met acrylverf te schilderen:

1 - glaceren met sterk verdunde verf, die als een doorzichtig laagje opdroogt. Zo werk je ongeveer zoals met aquarel, alleen droogt de verf watervast op, zodat je geen correcties kunt aanbrengen, behalve door er een nieuwe laag overheen te schilderen. Een probleem is dat de natte verf melkachtig en lichter van kleur is dan de opgedroogde verf.

2 - schilderen met onverdunde of weinig verdunde verf. Dat geeft effen kleurvlakken met scherpe randen. Je kunt lichte verf dekkend over donkere verf schilderen, al moet je dan vaak twee lagen over elkaar schilderen.

3 - schilderen met een droge penseel, met heel weinig verf. Dat is de enige manier om vage overgangen tussen kleurvlakken te maken, tenzij je nat-in-nat schildert. Het resultaat lijkt soms veel op een tekening met pastelkrijt.

Als de verf droog is, kun je nog correcties aanbrengen met zwart kleurpotlood. (Andere kleuren hechten soms niet goed.)

Een nadeel is dat als je acrylverf van twee kleuren op je kwast hebt, de kleuren door elkaar lopen; bij olieverf blijven ze gescheiden. Je moet met acryl wel een beetje anders werken dan met olieverf. Meestal wordt acrylverf opgebracht in veel dunne laagjes over elkaar.

Fashion in Red Marion Tigchelaar

Het grootste nadeel van acrylverf is misschien dat je het maar tot een bepaald punt kunt verdunnen: doe je er meer water bij, dan wil de verf niet goed meer hechten. Er zit dan niets anders op dan de zaak te laten drogen en dan verder te werken. Verdunde acrylverf lijkt erg op aquarel, alleen kan hij na het drogen niet meer verwijderd worden. Aquarelverf kun je altijd weer oplossen met water en bijwerken.

Over het algemeen is het goed om de kleuren niet te fel en te donker te maken. Meng er veel wit doorheen en bedenk dat acrylverf vaak iets donkerder opdroogt. Je kunt acrylverf goed gebruiken om strakke, felle kleurvlakken te schilderen in plaats van traditionele olieverftechnieken te imiteren.

De keuze van de penseelsoort die bij het kunstschilderen gebruikt wordt, zal in het algemeen afhankelijk zijn van de schilderstijl. Bij het fijnschilderen worden vooral penselen met marterhaar gebruikt, terwijl bij een expressionistische schilderstijl de voorkeur vaak naar varkensharen penselen uitgaat. Stelt men echter prijs op penselen waarvan het haar tijdens het schilderen veerkrachtig blijft, dan zal dat haar bij het schilderen met acrylverf van kunststof moeten zijn. Acrylverven zijn, door de aard van hun bindmiddel, altijd alkalisch. Alkaliën tasten dierlijk haar aan, dat daardoor de veerkracht verliest. Een nadeel waar kunststofpenselen geen last van hebben.

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Schilderen met Acrylverf

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marion Tigchelaar (donderdag, 13 april 2023 16:09)

  U gebruikt mijn schilderijen zonder dat ik daar toestemming voor heb verleend.
  Kunt u dit verklaren!

 • #2

  VoorPlussers (donderdag, 13 april 2023 19:26)

  Hallo Marion,

  Ik ben bang dat dit artikel al meer dan 10 jaar op onze site staat, kan ook wel langer zijn, 15, 20 jaar?

  Wij plaatsen nooit artikelen zonder toestemming van de auteur, daar zijn we heel strikt in.
  Kan het niet zo zijn dat u in het verleden toestemming heeft gegeven en dit vergeten bent?

  Het is voor ons teveel werk om dit uit te zoeken. Als u zich niets kan herinneren, dan zullen wij het artikel verwijderen.

  Met vriendelijke groet,
  Mario van Gend
  www.voorplussers.nl