Feest in het abdijpark van Hemiksem!

Gemeente en Kempens Landschap organiseren publieksevenement ✅op 28 april

 

Op zondag 28 april staat het abdijpark in Hemiksem volop in de kijker. De voorbije jaren ontwikkelde Kempens Landschap samen met de gemeente Hemiksem een nieuwe visie voor het park in het plattelandsproject “Sint-Bernardusabdij: kruispunt aan de Schelde”. Tijdens een gezellig evenement met een picknick, live muziek, kinderanimatie en rondleidingen wordt het project afgesloten.    

 


“De Sint-Bernardusabdij in Hemiksem is al eeuwenlang een baken in het landschap”, licht Jan De Haes toe, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “De monniken van deze cisterciënzerabdij waren nauw betrokken waren bij de ontginning van klei in de Rupelstreek, en dus bij het maken van baksteen, het fundament van de streek. In 1988 nam het gemeentebestuur van Hemiksem zijn intrek in het beschermde gebouwencomplex.” Het park binnen de abdijmuren is zo’n 13 ha groot en werd tot voor kort beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. In 2017 namen Kempens Landschap en de gemeente het park in erfpacht voor een periode van 99 jaar. Zo kan het beheer van de abdijomgeving beter afgestemd worden op wat er in de abdij zelf gebeurt. Het park is nu al een trekpleister voor wandelaars uit de omgeving, maar heeft nog veel potentieel om uit te groeien tot een bruisende ontmoetingsplaats voor talloze doelgroepen.

 

 

 

 


Plattelandsproject 

De voorbije 2 jaar stond de abdijomgeving centraal in het Platteland Plus-project “Sint-Bernardusabdij: Kruispunt aan de Schelde”. Dankzij een subsidie van 91.490 euro (65% van het totale projectbudget) kon een nieuwe toekomstvisie ontwikkeld worden voor het park. “Zo werd een natuurbeheersplan opgemaakt en kreeg ook het ontwerp van een wandel- en fietsbrug over de Benedenvliet vorm.” Legt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap uit. “De inwoners dachten tijdens een infoavond mee na over de toekomst van het park. In januari werd alvast een eerste beheerwerk uitgevoerd met het uitbaggeren en vrijmaken van de vijver naast de hondenlosloopzone”, vervolgt Helsen.  

 

Feest in het abdijpark

“Als afsluiter van het plattelandsproject is iedereen op zondag 28 april welkom in het abdijpark voor een gezellig evenement” vertelt Luc Bouckaert, burgemeester van Hemiksem. Ontdek de toekomstplannen voor het park en de abdij, luister naar live muziek, doe mee aan een initiatiesessie yoga, speel een spelletje kubb, laat je (tijdelijk) tatoeëren, spring er op los, maak zelf een speciale ‘smilecloud’,… kortom geniet van een gevarieerd en gratis programma! Dezelfde dag is het bovendien Erfgoeddag en zijn de twee musea in de abdij – het Heemmuseum en het Tegelmuseum - ook geopend.

 

 

Tijdelijke tattoos en smileclouds: een greep uit het namiddagprogramma

copyright Alles Loopt op Rolletjes en Kempens Landschap

 

 

Schrijf je in om mee te picknicken!

Vanaf 12:00 uur wordt er een lekkere picknick georganiseerd, waarvoor de organisatoren een bijdrage vragen aan de deelnemers. Wie mee wil genieten, kan nog tot 19 april inschrijven op de website van de gemeente: https://hemiksem.be/kalender/feest-in-het-abdijpark

 

PRAKTISCHE INFO  

Wanneer:

Zondag 28 april 2019

van 13:00 tot 17:00 uur (picknick vanaf 12:00 uur)

 

Waar: 

Het feest gaat door op het evenementenplein voor de abdij.

Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem

 

Parkeren kan op de parking van het nabijgelegen Depot Deluxe.

Nijverheidsstraat 27, 2620 Hemiksem

 

Meer info:

www.hemiksem.be

www.kempenslandschap.be

 

 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

 

 

 


Feest in het abdijpark van Hemiksem!

Reactie schrijven

Commentaren: 0