Benodigdheden: ✅
2 halve bollen van piepschuim (ongeveer 25 cm)
4 holle ronde stokjes +/- 12 cm
4 schroeven
4 ringen
gekleurd koord +/- 25 cm
stuk sterk ijzerdraad
1 zak papier-maché (1 kg)
Draai de poten met behulp van de schroeven vast in een van de halve bol. De ring gebruiken om de schroef niet in het piepschuim te laten verdwijnen. Dit worden de poten van de “kat”die we gaan maken.
De poten moeten zo geplaatst worden dat ze iets naar buiten staan.
Met tape plakken we nu de bovenste helft van de bol op de onderkant van de bol, zodat we nu een bol op poten hebben.
Nu gaan we papier-maché aanmaken, dit dient geleidelijk te gebeuren, te nat is niet goed. Als het te droog is kan je het altijd wat vochtiger maken. Goed en lang kneden zodat we een gemakkelijk kneedbaar goedje krijgen (lijkt op klei).
Als de massa goed gekneed is kunnen we er nu een kleine prop van nemen en hiermee gaan we aan de slag. De rest doen we weer terug in de zak en sluiten deze goed af. Dit kan zo wel een tijdje bewaard worden. We gaan nu de bol bekleden met een dunne laag papier-maché.Dit is wel een zwaar werkje want we moeten proberen de laag zo egaal mogelijk te krijgen. Maak hierbij regelmatig je hand nat en gebruik voor het egaliseren je hele handpalm.
Begin aan de bovenkant er werk zo naar beneden. Doe de poten als laatste en doe dit voorzichtig zodat niet de poten afbreken. Je kan nu de bol op de tafel of op je schoot zetten om zo de poten te doen. Denk erom de poten niet te dik maken.
Als dit allemaal gedaan is laten we de kat nu goed drogen en uitharden.
Nu gaan we de laarsjes van de kat maken. Op de uitgeharde poten gaan we nu verder met het aanbrengen van de laarsjes van de kat.
Je kan voor het precies afwerken van de laarsjes een puntig plastic voorwerp gebruiken.
We kunnen nu ook de kop gaan plaatsen.
Een balletje zo groot als je vuist wordt nu aan de voorkant geplaatst en aan de randen vast gewreven aan de bol.
Let erop dat hij wel in het midden van de voorkant zit! Ga nu de kop moduleren. Bij dit alles regelmatig je hand nat maken.
Als je tevreden bent over het resultaat laat je de kat drogen.
Als de kat droog is en goed uitgehard, kunnen we hem gaan schuren. Doe dit als het even kan buiten want je krijgt hierbij veel stof te verwerken.
Je kan hierbij alle mogelijke attributen gebruiken.
Een handig hulp middel is een rebouchage pate dat we in Frankrijk gekocht hebben. Ik weet niet of dat ook in Nederland te koop is. Het merk is Enduialo. Dit middel egaliseert enorm en scheelt een hoop schuurwerk!
Als de kat heel glad geschuurd is, (dit is heel belangrijk!) kunnen we de kat gaan beschilderen.
Het is leuk om de kat in verschillende vakken te verdelen 4 of 8 vakken (je kan dat doen middels een 3 cm brede band, afplakken met tape) en deze vakken afzonderlijk vullen met allerlei creatieve ideeën.
Neem hier alle tijd voor! Heb je even geen inspiratie leg de kat even opzij en ga een andere dag weer verder.
Als je de hele kat naar tevredenheid hebt beschilderd, dan kan je hem gaan aflakken. Ik gebruik hiervoor een botenlak. Je kan dit eventueel na 24 uur herhalen.
Nadat de lak uitgehard is gaan we de kat afwerken. We steken het ijzerdraad door het koord en buigen het koord in een leuke vorm. Aan het uiteinde wordt een bolletje van papiermache bevestigd. We boren nu een klein gaatje in de achterkant van de kat en stoppen nu het draad met koord met wat houtlijm in het gaatje.
Voor de snorharen heb ik haren van een oude verfkwast gebruikt. Met een speld wordt aan elke kant van de neus twee gaatjes geprikt en ook weer met wat houtlijm in elk gat een bosje haren steken.
De kat is nu klaar!
Het resultaat zal verbluffend zijn!
Succes met het maken van je “Kat”
Beeldmateriaal beschikbaar gesteld door werkgroep "De bezige Bij" te Chauvières.
Voor meer artikelen papier-maché kijk hier!
Reactie schrijven