De hele wereld in het klein te zien bij het Spoorwegmuseum

Egypte, West-Java, de Franse Provence, de Duitse Eiffel, de Oostenrijkse Alpen ✅, Zuid-Engeland, de Poolse westkust of gewoon de Tolsteegbrug in Utrecht. Al deze plaatsen en landschappen zijn te zien op de 11de editie van de Modeltrein Expo On traXS in het Spoorwegmuseum. De uitgenodigde modelbouwers laten zich inspireren door de mooiste plekken en landschappen. Drie dagen lang, van 15 t/m 17 maart, exposeren zij hun modelbanen in het Spoorwegmuseum.


De modelbanen

Op 15 maart om 10.00 uur opent het Spoorwegmuseum de deuren voor de 11de editie van de Modeltrein Expo On traXS. Dertig modelbanen nemen de bezoeker mee over de hele wereld. Te zien zijn bijvoorbeeld de Lancashire and Yorkshire Railway rond 1920, een door de oorlog verwoest Hamburg in het jaar 1946, maar ook de spoorwegen op West-Java in Indonesië en een rangeerterrein in de voormalige DDR. ‘Dépôt Saint Moniat’ is een locomotievendepot in de Belgische Ardennen, onder de stadspoort van het Duitse stadje Lechenich rijdt een trein van de Euskirchener Kreisbahn. De baan ‘Luxor Sugarcane Valley’ laat het Egypte van de jaren 50 zien, ‘Ligne de Pigne’ toont de bekende ‘Dennenspoorlijn’ langs rivier de Var in de Franse Provence. Goederentreinen transporteren gekapte bomen naar het houthakkersdorpje Gollwald in de Oostenrijkse Alpen, treinen rijden naar het havenstadje Porto Flavia op Sardinië. Ook het Nederlandse spoor is een dankbaar onderwerp. ‘De Graafstroom’ (foto) toont een prachtig Zuid-Hollands landschap met smalspoorlijn, de modelbaan van Arjan Moscoviter laat de Tolsteegbrug in Utrecht zien waar vroeger trams reden. Het is maar een greep aan het grote aanbod banen, in totaal zijn er 30 modelbanen te zien. 

 


De activiteiten tijdens de Modeltrein Expo

Natuurlijk zijn alle modelbanen goed te zien, ook voor kinderen. Bij alle modelbanen staan opstapjes. Op het speciaal ingerichte jeugdplein kunnen kinderen hun hart ophalen. Bouw je eigen modelhuisje, haal een rangeerdiploma of leef je uit bij de speeltafels en het speelkleed. Tussen de historische treinen van het museum presenteren verschillende bedrijven alles op het gebied van modellen, scenery en techniek. In de grote stand van Mitropa leer je de fijne kneepjes van het modelbouwvak. Op vrijdag 15 maart worden bij de bibliotheek boeken uit de bibliotheek van het Spoorwegmuseum verkocht.

 

Award

Bezoekers kunnen stemmen op de mooiste modelbaan, zondag 17 maart om 15.00 uur zal Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum, Peter-Paul de Winter, de Modeltrein Expo Award 2019 uitreiken. Ook kinderen kunnen stemmen, de 10-jarige Suus zal als lid van de kidsclub Rail Rookies de speciale Kids Award uitreiken. 


De hele wereld in het klein te zien bij het Spoorwegmuseum

Reactie schrijven

Commentaren: 0