Modeltreinen expositie in het spoorwegmuseum

Klein ontmoet groot in Spoorwegmuseum 

Van 15 t/m 17 maart 2019 opent het Spoorwegmuseum zijn deuren voor de 11de editie van de Modeltrein Expo On traXS! Tussen de grote locomotieven van het museum stelen de kleine evenbeelden drie dagen lang de show. De modelbanen komen uit heel Europa, er zijn banen van modelbouwers uit Nederland, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Polen te gast. Alle banen zijn op uitnodiging dus de kwaliteit is onverminderd hoog. Modeltrein Expo On traXS! is niet alleen een must voor de liefhebber, ook voor kinderen zijn de fraaie modelbanen fascinerend om te zien. Overal staan opstapjes en op het jeugdplein kunnen kinderen eindeloos bouwen, spelen en rangeren met modeltreinen.


Modelbanen: voor de liefhebbers

 

Ieder jaar presenteert het Spoorwegmuseum tijdens de Modeltrein Expo On traXS! een gevarieerd aanbod van modelbanen. De kwaliteit van de banen staat altijd voorop, samen met de warme sfeer van het museum maakt dit de Modeltrein Expo tot een onmisbaar evenement. Onder de deelnemers veel bekende namen, waaronder  Didier Mozer, die nog geen editie heeft overgeslagen. Het nieuwste project van zijn bouwgroep is ‘Bard-Daizami’ De Franse delegatie wordt versterkt door topbouwers als Matthieu Jacquemart, die zelfs twee banen toont (Porto Flavia en La Banlieue), Bernard Junk met ‘L’Ile’, een prachtig gebouwde baan op schaal 1:43 van een fictief eiland en met Jean-Pierre Bout die de Franse spoorlijn Marle-Montcornet als onderwerp heeft. Uit Duitsland treffen we o.a. Helmut Schmidt (Klosterstollen), Dietmar Allekotte (Marienfeld), Thomas Rötsch (Güterareal Winzig) en Steffen Pohl. Bijzonder is de modelbaan van Herbert Strauss, zijn ‘Metal Luggage Railway’ is slechts 85 bij 58 centimeter groot en zit in een aluminium koffertje. Kunst op de vierkante millimeter. Samuel de Zutter uit België liet zich inspireren door Egypte met zijn baan de Luxor Sugarcane Valley, de modelbaan ‘Lechenich’ van zijn landgenoot Walter Cornelis meet 150 bij 60 cm en is rondom toegankelijk voor publiek. Een Nederlandse bijdrage komt van Vincent Bode, die met zijn ‘Graafstroom’ een fictief smalspoorbaantje uit 1947 bouwde. Andere aanwezige Nederlanders zijn onder andere Lucien Eijdems (Zweifelsfall), Koen Duijsengs (Dépôt Saint Moniat) en Jan van Mourik (The Cornmill).

 


Ledig Erf in miniatuur

Een interessant lokaal project is de modelbaan van Arjan Moscoviter, zijn ‘Tolsteegbrug’ toont een tijdsbeeld van Ledig Erf in Utrecht toen daar nog een trammetje reed. Zelfs uit Polen komt een bijdrage, Sebastian Marszal bouwde in H0 zijn ‘Smalspoorstation Rusinowo’. Het is maar een greep uit het aanbod, kom vooral langs om alle prachtige modelbanen te bekijken en fotograferen. Het veld wordt compleet gemaakt door een aantal commerciële standhouders met hun nieuwste producten.

 

Vereeuwig jezelf in het nieuwe modellenmagazijn!

Vorig jaar opende het Spoorwegmuseum een geheel nieuwe presentatie van zijn modeltreinen. Dit Modellenmagazijn toont de unieke collectie modeltreinen van het museum, variërend van unieke handgebouwde modellen tot speelgoed en fabrieksmodellen. Tijdens de Modeltrein Expo heeft het museum een actie waarbij je kans maakt jezelf in 3D miniatuur te laten vereeuwigen tussen de modeltreinen van het meseum.

 

Voor data Modeltreinen expositie 2020 kijk hier!

 


Modeltreinen expositie in het spoorwegmuseum

Reactie schrijven

Commentaren: 0