Spoorwegmuseum koopt uniek model Locomotion

Het Spoorwegmuseum heeft een bijzonder model aangekocht van de Locomotion. De Locomotion is één van de eerste stoomlocomotieven ter wereld. Het model werd gebouwd door de 81-jarige Hagenaar Johan Bogaards en krijgt nu een plek in de Grote Ontdekking, waar het Spoorwegmuseum het verhaal vertelt van de begintijd van de spoorwegen.


In juli van dit jaar opende het Spoorwegmuseum het Modellenmagazijn, waar de mooiste treinmodellen van het museum een plek hebben gekregen. Daar is ook het oudste model van een stoomlocomotief, de Hercules, geplaatst. Dit model was hiervoor te zien in De Grote Ontdekking, waar het museum het verhaal over de begintijd van de spoorwegen vertelt. De vacante plek wordt nu opgevuld met het model van de Locomotion. 

 

Het model van de Locomotion no. I is gemaakt door de inmiddels 81 jarige Johan Bogaards, de broer van de aanbieder. Hij is gespecialiseerd in het bouwen van rijvaardige modellen van stoomlocomotieven. In de jaren negentig van de vorige eeuw raakte hij in de ban van de Locomotion toen hij in een tijdschrift foto’s van een prachtig model van deze stoomlocomotief zag. Hij nam contact op met de Zwitserse bouwer, kreeg alle bouwtekeningen en ging vol enthousiasme aan de slag. Dat zijn paradepaardje pas in 2007 gereed zou komen had hij niet gedacht. Vooral het frezen en draaien van de wielen uit massief gietijzer stelde zijn geduld op de proef. Ook de realisatie van de ketel, cilinders en bakschuiven kostte hem hoofdbrekens.  


Het was de bedoeling om een model te maken dat echt op stoom kon rijden, maar tijdens het bouwproces bleek het vrijwel onmogelijk de machine goed af te stellen. Daardoor stond het stuk een aantal jaren onafgemaakt in de kast. Zijn broer Piet gaf hem het zetje om het model toch te voltooien. Hij vond het zo mooi, dat hij het graag wilde kopen. Johan Bogaards besloot daarop zijn plannen voor een rijvaardig model te laten varen en de machine te voorzien van een kleine elektromotor onder de ketel, zodat de wielen wel echt kunnen draaien. Het model van de Locomotion is nu door Piet Bogaards aan het Spoorwegmuseum overgedaan en staat vanaf deze week in De Grote Ontdekking.

Spoorwegmuseum koopt uniek model Locomotion


Reactie schrijven

Commentaren: 0