Ouderen die langer thuis kunnen blijven wonen

Hoe kunnen we het voor elkaar krijgen om ouderen steeds langer thuis te laten wonen? Vroeger was het vanzelfsprekend dat iemand direct naar een verzorgingstehuis werd gebracht zodra hij/zij niet meer zelfverzorgend kon zijn. Tegenwoordig wordt er veel meer nagedacht over de mogelijkheden die er zijn om ouderen langer thuis te laten wonen. Er zijn toch ook buren, vrienden, kennissen en familie die een handje mee kunnen helpen?


Helpt u ook mee?


Kent u ook ouderen in uw omgeving die hulp kunnen krijgen? Als iedereen zijn steentje bijdraagt kunnen we met z'n allen de verzorgingsstaat goedkoper maken. Als alle ouderen direct naar het verzorgingstehuis zouden gaan brengt dat enorm veel kosten met zich mee. 


Het is goedkoper om ouderen thuis te laten wonen. U heeft vast wel tijd om af en toe eens een boodschapje te doen of om even het huis schoon te maken van een oudere bij u in de buurt. Als we het met z'n allen doen wordt niet alleen de oudere persoon in kwestie er beter van, maar ook de hele maatschappij.

 

Drukte van het leven

Het grote probleem is natuurlijk dat iedereen zo druk is. Bijna iedereen heeft werk, veel mensen hebben kinderen en daarnaast nog een sociaal leven en hobby's. Ouderen helpen is niet het eerste dat in iemand opkomt natuurlijk. Toch is het belangrijk dat we met z'n allen tijd vrij maken om onze oudere generatie te helpen. Het is wel de generatie die Nederland heeft opgebouwd tot het land zoals het nu is. Daar mogen we allemaal heel blij mee zijn. Er iets voor terug doen is dus helemaal niet zo'n grote vraag.

Goedkopere zorg

 

De afgelopen jaren zijn de zorgkosten enorm gestegen. Elk jaar weer wordt de premie van de zorgverzekering verhoogd. Ook het eigen risico gaat steeds met een paar tientjes omhoog. Dit heeft alles te maken met de vergrijzing. Er zijn steeds meer ouderen in Nederland. Zoals u wellicht wel weet is de kans op een ziekte of aandoening groter naarmate u ouder wordt. Daarnaast moeten ook alle verzorgingstehuizen en medewerkers betaalt worden. Stelt u zich eens voor dat de helft van de verzorgingstehuizen dicht zou kunnen. Dit zou een enorme kostenbesparing opleveren natuurlijk. De helft dicht is misschien iets te rooskleurig, maar er zouden flink wat ouderen thuis kunnen blijven wonen als jongeren hun handen beter uit de mouwen steken. Kijk daarom goed rond in je omgeving. Is er een oudere dame of heer in je familie die hulp nodig heeft? Zo niet, kijk dan verder naar ouderen die je misschien helemaal niet kent. Steek je handen uit je mouwen en ga aan de slag. Stel bijvoorbeeld voor om één keer per week boodschappen te doen. Ouderen kunnen op die manier langer thuis blijven wonen. Een plezier voor de oudere zelf en op termijn een goedkopere zorg!

 

Producten voor langer zelfstandig wonen

Bent u op zoek naar producten die het zelfstandig wonen kunnen vergemakkelijken? Er zijn tal van informatieve websites om u daarbij te helpen.

 

fotos´s: RRF Fotolia.com & istock.com/shank_ali

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Ouderen die langer thuis kunnen blijven wonen

Reactie schrijven

Commentaren: 0