
Peter Langhout
Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land, leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie? Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!
Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl
NU - Gezondheid
Aantal jonge mensen met darmkanker in 25 jaar tijd met 50 procent gestegen (do, 24 apr 2025)In Nederland krijgen steeds meer jonge mensen darmkanker. Het aantal mensen onder de vijftig jaar met darmkanker is in 25 jaar tijd met 50 procent gestegen en neemt naar verwachting alleen maar verder toe, schrijft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) na onderzoek.
>> meer lezen
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket (Thu, 24 Apr 2025)
Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe na een positief advies van Zorginstituut Nederland.
>> meer lezen
Huisartsen zien sinds december explosieve groei van ouderen met gordelroos (Thu, 17 Apr 2025)
Huisartsen hebben de afgelopen maanden een explosieve groei gezien van het aantal ouderen met gordelroos. Mogelijk komt dat doordat er de afgelopen tijd veel media-aandacht voor de huidziekte is geweest, meldt onderzoeksinstituut Nivel.
>> meer lezen
Alzheimermedicijn krijgt groen licht voor Europese markt (Wed, 16 Apr 2025)
De Europese Commissie heeft toestemming gegeven om het alzheimermedicijn Leqembi in de handel te brengen in de Europese Unie. Het nieuwe medicijn kreeg in november al een positieve beoordeling van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) voor een specifieke groep patiënten.
>> meer lezen
Tientallen vrouwen zwanger ondanks gebruik van koperspiraal (Mon, 14 Apr 2025)
Zeker 47 vrouwen die een koperspiraaltje gebruikten, zijn toch zwanger geworden. Een van de fabrikanten van het voorbehoedsmiddel heeft zich ingedekt in de bijsluiter.
>> meer lezen
Sinds 2004 hebben 85 spermadonoren te veel nakomelingen voortgebracht (Mon, 14 Apr 2025)
Sinds 2004 hebben minstens 85 spermadonoren in Nederland te veel nakomelingen voortgebracht. Volgens de richtlijn mochten massadonoren jarenlang maximaal 25 nakomelingen hebben.
>> meer lezen
NU+ | Is marathonlopen wel goed voor je? 'Schade is best groot' (Fri, 11 Apr 2025)
De voorjaarsmarathons zijn weer gaande. Komend weekend zijn Rotterdam, Enschede en Zeeuws-Vlaanderen aan de beurt. NU.nl-lezers hadden vragen over het lopen van een marathon. Is het bijvoorbeeld wel goed voor je? Twee experts beantwoorden jullie beste en meestgestelde vragen.
>> meer lezen
Toename mazelen gaat minder snel, virus komt op verschillende manieren land in (Wed, 09 Apr 2025)
Er zijn in de afgelopen week 42 nieuwe meldingen over de mazelen geregistreerd. De toename gaat daarmee iets langzamer dan in de afgelopen twee weken. Toch is het nog te vroeg om van een afvlakking te spreken, zegt het RIVM.
>> meer lezen
NU+ | Gordelroosvaccin zou kans op dementie verkleinen: moet je nu een prik? (Thu, 03 Apr 2025)
Een gordelroosvaccin zou mogelijk de kans op dementie verkleinen, bleek woensdag uit onderzoek van Stanford University. Moeten we nu allemaal het vaccin halen onder het mom van 'baat het niet, dan schaadt het niet'?
>> meer lezen
Onderzoekers vinden bewijs dat gordelroosvaccin helpt tegen dementie (Wed, 02 Apr 2025)
Een gordelroosvaccin zou kunnen helpen tegen dementie, hebben onderzoekers van Stanford University ontdekt. Mensen met het vaccin zouden 20 procent minder kans maken op de ziekte.
>> meer lezen
Landelijk tekort aan huisartsen: een op twintig Nederlanders zoekt andere dokter (Wed, 02 Apr 2025)
Naar schatting 45.000 tot 194.000 Nederlanders hebben geen huisarts, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarnaast zouden ruim 700.000 mensen op zoek zijn naar een andere huisarts. Volgens de Rekenkamer wordt dat probleem alleen maar groter.
>> meer lezen
Aantal gevallen van mazelen blijft oplopen: nu al meer dan heel vorig jaar (Wed, 02 Apr 2025)
Het aantal gevallen van mazelen in Nederland blijft oplopen. Sinds vorige week zijn 51 nieuwe meldingen binnengekomen. Daarmee zijn er dit jaar tot nu toe 209 patiënten met mazelen bekend. Dat zijn meer besmettingen dan in heel 2024.
>> meer lezen
Hartpatiënten kunnen zonder beperking vocht drinken: 'Juist stress door dorst' (Mon, 31 Mar 2025)
Mensen met hartfalen kunnen zonder beperking vocht blijven drinken, zeggen onderzoekers van het Radboudumc. Deze patiënten krijgen vaak het advies de vochtinname te beperken, maar dat zou geen voordelen voor de gezondheid opleveren.
>> meer lezen
NU+ | Hoe zorgelijk is snelle verspreiding mazelen? 'Vatbaar voor andere ziektes' (Thu, 27 Mar 2025)
Er zijn opnieuw meer besmettingen met mazelen in Nederland. De kans dat het leidt tot een grote uitbraak is klein. "Maar die kleine uitbraken zullen blijven gebeuren en ook steeds vaker", zegt epidemioloog Alma Tostmann (Radboudumc). Hoe zorgelijk is dat?
>> meer lezen
Mazelen verspreiden zich sneller: vijftig nieuwe gevallen in één week (Wed, 26 Mar 2025)
De mazelen verspreiden zich steeds sneller in Nederland. In één week tijd zijn er vijftig nieuwe meldingen binnengekomen. Daarmee zijn er dit jaar in totaal 158 patiënten met mazelen gemeld. Het gaat vooral om kinderen onder de tien jaar.
>> meer lezen
Ongevaccineerde vrouwen ook baat bij vaccins: 70 procent minder kans op HPV (Tue, 25 Mar 2025)
Vrouwen die niet zijn gevaccineerd tegen HPV profiteren indirect toch van de vaccins. De kans dat zij het virus krijgen is met 70 procent afgenomen, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
>> meer lezen
NU+ | Minder zout eten kan zeker: 'Vermijd pakjes en gebruik kruiden' (Mon, 24 Mar 2025)
Het aantal niertransplantaties stijgt en steeds meer mensen kampen met nierproblemen. Dat komt onder meer doordat we zoveel zout eten. NU.nl-lezers vragen zich daarom af hoe je zonder veel zout lekker kunt koken. We legden de meestgestelde vragen voor aan experts.
>> meer lezen
Grote toename van euthanasie bij patiënten met psychische aandoeningen (Mon, 24 Mar 2025)
Het aantal meldingen van euthanasie na psychisch lijden is in 2024 flink toegenomen. Aan 219 mensen is euthanasie verleend vanwege één of meerdere psychische aandoeningen. Dat is een stijging van ruim 60 procent vergeleken met een jaar eerder.
>> meer lezen
Aantal niertransplantaties piekt: 'Ongezonde VS is onze toekomst' (Mon, 24 Mar 2025)
Het aantal niertransplantaties piekte vorig jaar: 1.129 mensen kregen een nieuwe nier. Tegelijkertijd neemt ook het aantal mensen met nierproblemen toe, blijkt uit navraag van NU.nl. Dat komt door onder meer een ongezonde leefstijl, met bijvoorbeeld te veel zout eten.
>> meer lezen
NU+ | Vooroordelen over burn-outs: 'Elke generatie kent uitdagingen' (Sun, 23 Mar 2025)
Bijna een kwart van het verzuim op werk werd in 2024 veroorzaakt door stress. Op ons reactieplatform NUjij gaan veel vooroordelen over burn-outs rond. Zo zou de jongere generatie niets meer kunnen hebben. Maar wat klopt daarvan? We legden vooroordelen voor aan experts.
>> meer lezen
NU+ | De verschillen in down die de tv niet toont: 'Mijn kind kan niet eens praten' (Fri, 21 Mar 2025)
Het syndroom van Down is méér dan de clichés. Voor Werelddownsyndroomdag portretteerden we twee duo's over vooroordelen. Anneke Sijtsma merkt dat mensen haar dochter onderschatten, terwijl bij de dochter van Bianca Visser juist het tegenovergestelde gebeurt.
>> meer lezen
NU+ | Hoe Den Haag alles op alles zet voor meer vaccinaties tegen mazelen (Fri, 21 Mar 2025)
Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland loopt op. "Levensgevaarlijk", zegt wethouder Hilbert Bredemeijer van gemeente Den Haag. De gemeente maakt zich al langer zorgen over de lage vaccinatiegraad in de stad. Wat doen ze om de situatie te verbeteren?
>> meer lezen
We roken en drinken minder, maar overgewicht blijft een probleem (Fri, 21 Mar 2025)
Nederlanders zijn in de afgelopen tien jaar minder gaan roken en minder overmatig gaan drinken. Overgewicht is daarentegen nog altijd een even groot probleem. Vooral mensen met een lager inkomen roken vaker en hebben vaker overgewicht.
>> meer lezen
NU+ | Wat zijn de voordelen van ADHD? 'Gezelligheidsdieren met hyperfocus' (Thu, 20 Mar 2025)
De genen die ADHD veroorzaken vergroten de kans op dyslexie en dyscalculie, blijkt uit onderzoek. Veel NU.nl-lezers hadden nog meer vragen over ADHD. Heeft het bijvoorbeeld ook voordelen? Twee experts beantwoorden jullie beste en meestgestelde vragen.
>> meer lezen
NU+ | Waarom sommige NUjij'ers tandarts mijden en anderen blijven gaan (Thu, 20 Mar 2025)
Een op de zes Nederlanders kampt met tand- en kiespijn, blijkt uit CBS-cijfers. Hoe beïnvloedt de inflatie ons tandartsbezoek? In onze Praat Mee-rubriek woensdag vertelden NU.nl-lezers over hoe zij kosten afwegen tegen gezondheid. Welke keuzes maken zij en waarom?
>> meer lezen
NU+ | Grote mazelenuitbraak lijkt kwestie van tijd: 'Kan als bosbrand rondgaan' (Thu, 20 Mar 2025)
Elke tien tot vijftien jaar krijgt Nederland te maken met een grote mazelenuitbraak. Ondanks een forse stijging van het aantal gevallen is daar nu geen sprake van. Maar volgens experts is dat een kwestie van tijd. "Mensen vergeten hoe ziek een kind kan worden."
>> meer lezen
Praat mee | Mijd jij de tandarts vanwege de hoge kosten? (Thu, 20 Mar 2025)
Een op de zes volwassenen kampt met tand- of kiespijn, meldde het CBS woensdag. En dat terwijl veel zaken duurder worden door de inflatie, waaronder tandartskosten. Zou dit voor jou een reden zijn om de tandarts te mijden?
>> meer lezen
Levensgevaarlijke neppijnstillers moeilijk te herkennen: 'Ga naar arts' (Tue, 18 Mar 2025)
Het Trimbos-instituut waarschuwt voor levensgevaarlijke nagemaakte oxycodonpillen die in Nederland rondgaan. Hoe herken je ze? Waar zijn ze in omloop? En hoe uitzonderlijk is deze landelijke waarschuwing? We leggen het uit.
>> meer lezen
NU+ | Waarom 'maanpakken' bij zieke man in Heemskerk niet overdreven waren (Fri, 14 Mar 2025)
De man die zich donderdag bij een huisarts in Heemskerk meldde, bleek uiteindelijk geen besmettelijke infectieziekte te hebben. Toch was de reactie - hulpverleners trokken een soort maanpakken aan - niet overdreven, zoals sommige NUjijers schreven. "Je moet in zo'n geval simpelweg van het ergste uitgaan."
>> meer lezen
Man overleeft als eerste ter wereld ruim honderd dagen met titanium hart (Wed, 12 Mar 2025)
Een Australiër heeft ruim honderd dagen met een titanium hart geleefd, terwijl hij wachtte op een donorhart. Hij is de eerste persoon ter wereld die zo lang met zo'n kunsthart heeft geleefd.
>> meer lezen
Reactie schrijven