Tips voor aquarelleren, zet uw schilderij in lagen op!

Verbeter uw aquarel
Allereerst: wat is het geheim van een goede aquarel? Probeer zoveel mogelijk het geheel te overzien en te denken in vormen, contrast, kleuren, diepte en sfeer.

 

Het schilderen...
Probeer je onderwerp zo goed mogelijk te tekenen en begin met de eerste laag op te brengen.

 

Ga er vanuit dat je de aquarel nooit in één keer kan schilderen. Verschillende laagjes moeten eerst drogen alvorens je verder kan gaan (zie onder).

 


- de eerste laag...

Deze eerste laag is heel belangrijk, want die gaat de sfeer van je uiteindelijke aquarel grotendeels bepalen. Je kunt het beste met warme kleuren (bijvoorbeeld raw sienna, zoals in bovenstaande afbeelding) beginnen, dan zal het eindresultaat een warme indruk geven. Begin je echter met vrij koele kleuren, dan zal het geheel een vrij koele indruk blijven houden.

Dus bedenk van te voren goed wat je wilt en heel belangrijk, wat voor sfeer je in de aquarel wilt hebben. De sfeer is vaak het belangrijkste van de aquarel want die werkt op je gevoelens.

 

Tip: laat de verf het werk doen, dus neem lekkere heldere kleuren die transparant zijn en laat ze vloeien over je papier.

Ga met je eerste laag vrij losjes te werk, je hoeft niet persé binnen de getekende lijntjes te blijven maar verdeel de aquarel in verschillende delen, die je met zo helder mogelijk kleuren gaat op zetten. Let op: laat je niet al te zeer beïnvloeden door de foto of het onderwerp, denk in kleuren en niet al te zeer in details. Probeer wel wat wit moet blijven alvast open (wit) te houden.

 

- de tweede laag...

Met de tweede laag ga je voornamelijk het contrast en contouren bepalen, dus licht tegen donkere partijen. Let op: leidraad is als volgt te schilderen... licht, donker, licht, licht, donker, dus een lichte partij krijgt meer accent tegen een donkere partij.

Probeer niet al te veel middentonen te gebruik... dit gaat vaak ten koste van de dynamiek van de aquarel. Probeer nog niet al te veel in details te denken dat komt pas in de volgende laag... en nogmaals, blijf "losjes" schilderen, denk om de spontaniteit!

 

- de derde laag...

Geef meer vorm aan de verschillende delen en vormen, zodat er steeds meer diepte ontstaat, hou wel het geheel in het oog!

 

- de vierde laag...

In deze laag ga je voorzichtig en gedoceerd de details aanbrengen om bepaalde delen van de aquarel te accentueren. Probeer geen details aan de randen van de aquarel aan te brengen, dit leidt het oog vaak naar de verkeerde weg. Breng ook geen details in de "verte" aan, dit gaat vaak ten koste van de diepte in de aquarel. Om diepte te krijgen moeten de kleuren in de horizon in ieder geval wat koeler gehouden worden. Koele kleuren wijken namelijk naar achteren.

 

- penseelwerk...

Probeer je penseelstreken te variëren met "harde" randen en "zachte" randen, dus laat op sommige plekken wat "wegvloeien" van je verf etc. deze afwisseling geeft vaak ook een wat spontaner effect op het geheel.

 

- harmonie...

Probeer door je kleur gebruik een harmonie in je aquarel te scheppen, dus stem je kleuren op elkaar af en ga niet al te veel kleuren gebruiken in een aquarel... bedenk van tevoren goed wat voor kleuren je wilt gaan gebruiken in je aquarel (zie kleuren), dit is heel belangrijk voor de sfeer en het geheel.

 

- tot slot...

Probeer niet al teveel te detailleren, dit is vaak veel spannender om naar te kijken, d.m.v. suggestie kan je vaak veel meer bereiken.

 

Probeer altijd zo "helder" mogelijk spoelwater te gebruiken, dit vanwege de helderheid van je kleuren.

 

Licht en donker partijen naast elkaar versterken elkaar, geeft veel dynamiek.

 

Probeer een accent in je aquarel aan te brengen waar het oog naar toe getrokken wordt van de toeschouwer, dus een bepaald gedeelte wat meer details geven, de helderste kleuren te geven, het meeste contrast etc.

 

Eén van de moeilijkste onderdelen van het aquarelleren is het omzetten van de schakel in je hoofd van het realistisch willen weergeven van bijv. een foto, is het over de drempel stappen naar het beeld wat je eigenlijk in je hoofd hebt, dus meer je eigen artistieke gevoel de vrijheid geven.

Je bent gauw geneigd bijvoorbeeld een boom ook zodanig als boom te schilderen, terwijl als je juist meer "suggestief" gaat werken het beeld meer aan kracht gaat winnen. Verbeeldingskracht daar gaat het om, dus durf te schilderen en fouten te maken - het hoeft allemaal niet precies de werkelijkheid te zijn! Na verloop van tijd zie je dan langzaam een eigen stijl ontstaan en dan wordt het echt leuk!

 

Voor meer info zie Penseelstreken

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


Tips voor aquarelleren, zet uw schilderij in lagen op

Reactie schrijven

Commentaren: 0