Scrapbooking – meer dan foto’s plakken

Hagestein, Susanne Buter

Wat is scrapbooking nu precies?
Foto's kunnen je hele dag in een klap goedmaken, omdat ze een mooie herinnering of emotie oproepen. Zonde dus om ze allemaal weg te stoppen in dozen of een boek, waarin jij (of je vrienden/familie) zelden of nooit meer kijkt. Bij scrapbooking gaat het vastleggen van die herinnering of emotie en deze overbrengen op andere. Bij scrapbooking gaat het om een verslag maken van je leven in woord en beeld. Het is geen fotoalbum, maar ook geen plakboek. Geen dagboek en geen collage. En toch is dat het ook weer wel. Zoals ik het zelf noem: "bij scrapbooking gaat het om herinneringen en meer. Omdat het in het leven en bij mensen ook altijd om meer gaat dan we zien".

 


Fotoveilig
Een Scrapbook is dus een uniek boek met je meest dierbare foto's en herinneringen. Omdat deze foto's van onschatbare waarde zijn is het raadzaam alleen te werken met fotoveilige materialen, onder andere het zogenaamd zuurvrij papier. Zuurvrij papier is papier waarvan de zuurgraad neutraal is. Door het werken met zuurvrij materiaal voorkom je dat je foto's worden aangetast en vergelen. Ook is zuurvrijpapier langer houdbaar dan niet zuurvrij papier.

Hoe te beginnen
Lijkt Scrapbooking nu echt iets is voor jou en je hebt het plan opgevat om een aantal pagina's te creeren, een blijvende herinnering. Misschien heb je zelfs al een aantal benodigdheden aangeschaft maar je hebt geen idee hoe je moet gaan beginnen. Iedereen heeft uiteindelijk toch zijn eigen manier, maar alle goede lay-outs lijken toch een aantal gemeenschappelijke elementen te bevatten. Hier volgt een stapsgewijze uitleg hoe een scrapbook pagina tot stand kan komen aan de hand van een aantal voorbeelden.


Stap 1: De foto's
Als eerste zullen de foto's moeten worden gesorteerd en uitgezocht. Niet alle foto's die gemaakt zijn hoeven te worden verwerkt bij scrapbooking, kies alleen die foto's die het best de gebeurtenis of herinnering weergeven die je wilt bewaren. Bedenk eerst wat voor type album het moet gaan worden; gaat het om een persoon, gaat het om vakantiefoto's of foto's van de kerstdagen... Hier volgen een aantal manieren om je foto's sorteren:

 

• Leg alle foto's in chronologische volgorde. Dit is zeker belangrijk als je een album maakt voor familie of een kind.
• Sorteer de foto's op gebeurtenissen (ook in chronologische volgorde). Dit is een goede start voor een thema-album. maak bijvoorbeeld een categorie verjaardagen of vakanties. Ieder jaar kan het album zo worden uitgebreid.
• Sorteer de foto's op de persoon, uiteraard weer in chronologische volgorde. Dit is ook een alternatieve manier om een album te maken over een persoon.


Wanneer de foto veel lege ruimte om het onderwerp heeft, snij of knip dit dan weg. Gebruik geen kartel scharen hiervoor maar een gewone, rechte schaar of een snijder. Pas wel op dat er niet te veel wordt weggesneden van de foto. Er moet wel enige ruimte rondom het onderwerp blijven bestaan. Ook moeten niet objecten worden weggesneden die juist een betekenis geven aan de foto. Hier volgt een voorbeeld van wegsnijden:

Een meisje is gefotografeerd in de tuin. Alle foto's laten haar persoonlijkheid zien, maar diegene waar ze lachend opkijkt moet de belangrijkste foto worden: de blikvanger. Drie andere foto's zijn ook erg leuk en hiervan wordt besloten om deze als secundaire foto's te gebruiken. De blikvanger foto is vergroot en van alle vier de foto's wordt het onbelangrijke deel weggesneden om het meisje goed uit te lichten.


Stap 2: Het thema
De volgende stap is kijken naar de foto's en bedenken wat voor thema je jouw lay-out wilt geven. Bedenk wat voor titel(s) je wilt gaan gebruiken en wat je wil zeggen, welk gevoel je naar voren wilt brengen. Overweeg waar je de titel en (eventueele) tekst gaat plaatsen en wat deze moeten zijn. Deze stap is erg belangrijk want wanneer je niet weet wat je pagina uit moet stralen, zal er geen eenheid ontstaan tussen de foto's, de teksten en de ontwerp elementen. Bepaal ook hoe veel ruimte er over moet blijven voor de teksten. Bij de foto's uit het voorbeeld ligt het voor de hand om het thema 'lachen' te kiezen. In dit geval was er geen lang verhaal dat bij de foto's hoorde, waardoor besloten werd om een paar korte teksten te gebruiken. Er werd vellum gevonden die perfect paste bij het thema en wat kon dienstdoen als titel.

Stap 3: De kleuren
De juiste kleuren kiezen kan erg moeilijk lijken, maar met een aantal slimme trucs wordt het toch redelijk simpel. Gebruik de foto's als hulp om kleuren te kiezen. In ons voorbeeld heeft het meisje een donkerblauwe jurk aan met rode bloemen. Omdat het meisje lacht, moet de pagina pret en plezier uitstralen. Er werd gekozen voor een rode basis, wat mooi contrasteert met de blauwe jurk en het gestippelde vel papier maakt het gevoel van plezier compleet.

Tips:
* Kies kleuren die gebaseerd zijn op de stemming die je wilt creeren. Bijvoorbeeld: met kerst denken we meestal aan rood en groen, terwijl we bij liefde vaak aan rood en bij een baby aan pastel kleuren denken.
* Kies kleuren door gebruik te maken van kleur schema's: monochromatisch, complementair, drie-eenheid, split-complementair of analoog. Een kleurenwiel is hierbij een on-ontbeerlijk gereedschap en daarom wordt tijdens onze basisworkshop altijd iets verteld over kleurenleer.

Stap 4: De versieringen
Versieringen zoals stickers, hangertjes, stofjes en linten (om er maar een paar te noemen) kunnen helpen om van de foto's, de tekst en het papier een geheel te maken. Het kan soms een heel simpel iets zijn. Ook hier moet goed naar de foto's gekeken worden voor inspiratie. In het voorbeeld is gekozen voor het gebruik van drie metalen bloemetjes die weer terug komen op de jurk van het meisje. Door versieringen te kiezen die passen bij het gekozen thema wordt eenheid gevormd in de lay-out.


Stap 5: De uiteindelijke Layout
Nu je weet welke foto's je gaat gebruiken, wat het thema moet zijn (dus wat je wil zeggen met de pagina) en welke elementen je gaat toevoegen, is de volgende stap alles samen voegen.

De blikvanger
Je wil de kijker laten weten wat het meest belangrijke is op de pagina. Meestal is dat je 'blikvanger foto' maar het kan ook een andere gedenkwaardigheid zijn. Je kunt de nadruk leggen op een foto door:

• Vergroten
• Matten (foto op een andere kleur papier plakken en iets groter uitsnijden waardoor je meer diepte krijgt en de foto niet gaat zweven)
• Veel ruimte om de foto laten
• Kleur toevoegen

 

 

In ons voorbeeld is de foto vergroot en er is ruimte om de foto vrijgelaten. Wanneer iemand naar de lay-out kijkt, weet deze persoon precies wat de belangrijkste foto is.


Herhaling
Je wil dat het oog van de kijker op een rustige manier over de pagina gaat. Denk er over na welk(e) element(en) herhaald moeten worden. Onthoud dat oneven aantallen gemakkelijker te plaatsen zijn dan even nummers.

Balans
'De regel van drie' is een principe dat je lay-out (of foto) in 9 gelijke delen verdeeld. De snijpunten van de lijnen zijn de beste plaatsen om je blikvanger te plaatsen. Plaats nooit je foto in het midden van de lay-out want dan heeft je lay-out veel minder effect. Wanneer je dit principe begrijpt dan kun je het op verschillende manieren gebruiken. Gebruik het als je je foto's maakt, als je denkt aan waar je de foto gaat plaatsen in je lay-out en waar je de andere elementen gaat plaatsen op je pagina.

Eenheid
Probeer om maar een of twee verschillende lettertypes en versieringen te gebruiken. Herhaal bepaalde vormen, kleuren of weefsels om het geheel te laten samensmelten. Je doel is het thema kracht bij te zetten met iedere toevoeging die je doet aan je pagina.

Wanneer alles op zijn plaats ligt en je bent tevreden over je lay-out ontwerp, plak ieder item met zuurvrije lijm. De pagina kan in een pagina beschermer worden gedaan en dan is het klaar.

 

Als het goed is ben je nu een aardig eind op weg met je eerste lay-out. Hopelijk volgen er vele meer!


Scrap enjoy
www.scrapenjoy.com is de scrapbook studio op internet, bij Scrap enjoy werk je met scrapbooks omdat het in het leven en bij mensen ook altijd om meer gaat dan we zien. De online shop is gemaakt om jou te bedienen met scrapbooks en scrapbookmaterialen tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding. Want elke dag komen er herinneringen bij en door de kunst van scrapbooking - bewaar en koester je deze momenten voor altijd.

Scrap enjoy is echter meer dan een plek op internet om unieke scrapbooks en scrapbookmaterialen te vinden. Leer van de nieuwste lay-outs in de (online) studio, neem deel aan inspirerende workshops op de locatie in Hagestein, organiseer een party met vriend(in)en en/of familie om een bijzonder moment te vieren en direct vast te leggen of deel je ervaringen met Scrap enjoy en anderen op het weblog enjoylife.typepad.com

Dus heeft te maken met scrapbooking - je vindt het bij Scrap enjoy. Scrap enjoy legt zich niet alleen toe op de nieuwste scrapbooks en scrapbookmaterialen, maar voorziet jou ook met de beste informatie en faciliteiten voor scrapbooking in mijn studio te Hagestein

Enjoy my workshops
Naast een uitgebreide collectie scrapbooks en scrapbookmaterialen organiseert Scrap enjoy ook creatieve scrapbooking workshops, make & take's en crops en waaraan je individueel of met vriend(in)en kunt deelnemen.

 

"Workshoppen" bij Scrap enjoy staat garant voor een dag(deel) creativiteit en inspiratie in een sfeervolle omgeving. In de daarvoor speciaal ingericht studio in Amersfoort worden de workshops, make & take's en crops gegeven onder deskundige begeleiding. In de studio is tevens de ‘workshopwinkel' gevestigd en zijn alle artikelen van Scrap enjoy verkrijgbaar. (Helaas (nog) geen pin mogelijkheden).

 

Enjoy me
Na haar studie aan de Hogeschool voor Modemanagement, volgde ze cursussen bij Artemis (styling) en Fotogram (fotografie). Susanne heeft gewerkt bij Milou Ket Styling & Design, WE Europe en booleanpark interactive agency. In 2009 starte ze haar eigen bedrijf Scrap enjoy omdat fotografie niet alleen herinneringen voor haar vast legt, maar zet ook de wereld in haar perspectief.
En door de kunst van scrapbooking - bewaar en koester je
deze momenten voor altijd.

Susanne: "De scrapbook studio op internet heb ik opgericht omdat ik geloof dat we allemaal een diep verlangen hebben om dingen te maken en om uniek te zijn in alles wat we doen. Creativiteit is belangrijk, voor iedereen: het werkt rustgevend, verhelderend en is nog gezond ook. En: "ik ben niet creatief, bestaat niet". "Iedereen is creatief, dat hoort bij het mens zijn. Alleen zetten we er vaak een rationele beperking voor (een luxe, van iets wat je doet als je tijd over hebt)". En Scrap enjoy biedt die luxe! 24 uur per dag, van elke plek met toegang tot het internet kun je jouw unieke scrapbooks en scrapbookmaterialen bestellen. En de (online) studio en diverse workshops bieden de inspiratie om zo de scrapbooks te kunnen creëren die fungeren als tijdloze zelfpotraiten, geven een blik in wie je bent, waarin je gelooft, hoe je leeft en de waarde die je hecht aan vrienden en familie. Het gaat om herinneringen en meer. Omdat het in het leven en bij mensen ook altijd om meer gaat dan we zien".

Voor meer info zie Scrapenjoy

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 


Scrapbooking – meer dan foto’s plakken

Reactie schrijven

Commentaren: 0