Fotocollages maken met Picasa

Bij fotoprogramma's wordt altijd gedacht aan Photoshop, maar als je geen 900 euro wil uitgeven en ook niet als een dief door het leven wil met een illegale kopie waaraan toch geen plezier valt te beleven, gebruik dan gewoon Picasa dat iedereen gratis van Google krijgt (zie http://picasa.google.nl ).
Dat is in de eerste plaats een perfecte organizer om je fotoverzameling op orde te brengen, mits je bereid bent om voortaan zelf ook wat werk te verzetten. Dat kun je allemaal nalezen op de fotoafdeling van de website van Wilma Karels, ook een vertrouwde naam voor patchwork en quilts en ander handwerk.

 


Dat is in de eerste plaats een perfecte organizer om je fotoverzameling op orde te brengen, mits je bereid bent om voortaan zelf ook wat werk te verzetten. Dat kun je allemaal nalezen op de fotoafdeling van de website van Wilma Karels, ook een vertrouwde naam voor patchwork en quilts en ander handwerk.

Maar Picasa heeft ook een paar creatieve extraatjes en één daarvan is het maken van een fotocollage. Je begint dan natuurlijk met het kiezen van een aantal foto's - dat mogen een heleboel willekeurige zijn, maar de mooiste collages krijg je als je in één van je fotomappen een serie bij elkaar passende foto's kiest zoals hieronder de details van oldtimers:


Daarna klik je onderaan op de grote knop Collage en dan heb je waarschijnlijk al meteen een leuk resultaat zoals hieronder:


In het linker paneel heb je een heleboel mogelijkheden om die collage aan te passen en je kunt ook foto's van plaats verwisselen of nog andere foto's uit dezelfde map toevoegen (die zijn verzameld op het tabblad "clips" aan de linkerkant). Hieronder heb ik gekozen voor een vierkante framemozaïek met smalle scheidingsrandjes waarin fragmenten van het rode Fiatje zijn verwerkt. Je moet er gewoon wat mee spelen - net zolang tot je tevreden bent:


Je kunt dit ook allemaal hier nalezen op 

 

Als je dan op knop Collage maken klikt, is Picasa een tijdje bezig en dat resulteert uiteindelijk in een nieuw bestand in een map die door Picasa zelf wordt gemaakt en waarin ook je toekomstige collages worden bewaard. Dat is gewoon handig en bovendien kun je die collages later dan nog aanpassen - tenzij je er met een ander programma aan hebt geprutst.

 

Je kunt er dan via Picasa een mooie afdruk op fotopapier van maken met je eigen printer, maar omdat het bestand heel veel pixels heeft (in dit geval 5120x5120), kun je er ook bij het Kruidvat of bij een andere printservice een prachtige 50x50 poster van laten drukken. En de Hema heeft daar vast wel een mooie lijst voor, maar check dat van te voren wel even na - anders moet je die collage misschien toch maar een andere verhouding geven om bijvoorbeeld een 40x60 poster te kunnen vullen (dat is dezelfde verhouding als 10x15).

 

Voor degenen die Picasa al redelijk goed kennen, is er op dezelfde site ook een snelgids.

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


Fotocollages maken met Picasa

Reactie schrijven

Commentaren: 0