De katten van Janneke in papier mache

Na jarenlang schilderen, op zijde, in aquarel en in acryl, was ik weer toe aan iets nieuws.
Ik ben begonnen met papier maché.
In het begin heb ik wat informatie uit boeken gehaald.
Langzaam aan ben ik mijn eigen weg gegaan.
Met veel zoeken en uitproberen heb ik mijn eigen stijl gevonden.
Het liefst maak ik dieren zoals: poezen en honden, maar ook vissen en kikkers doe ik graag.
Wat leuke en fantasierijke figuurtjes doe ik ook graag.
Ik vind het heerlijk werken met het materiaal
en ik kan er ook nog mijn schilderservaring bij gebruiken.

Ik begin altijd met heel veel plezier aan een nieuw stuk.
Zoals u op de foto's kan zien.Janneke is geboren in Groede in Nederland maar ze woont al sinds haar huwelijk in 1971 in België. Janneke is in de leer geweest bij verschillende kunstenaars in Nederland en België. Daarna is ze naar de kunstacademie in Maldegem gegaan. Daar heeft ze vijf jaar tekenkunst gevolgd en drie jaar schilderkunst.
In 1989 is ze begonnen met schilderen op zijde. Het onderwerp bestond hoofdzakelijk uit bloemen. Na enkele jaren is ze overgegaan naar aquarel. Dat deed ze heel graag en dan met name het buiten schilderen. Landschappen en stadsgezichten hadden haar voorkeur. Nu werkt ze hoofdzakelijk in acryl en omdat dit een heel andere techniek is, is ook dit weer zeer boeiend om mee te werken.


Maar Janneke's stijl verandert nog al eens. Omdat ze graag nog een nieuwe uitdaging aan wilde gaan, is ze gaan werken met papier maché. Een compleet andere manier van werken omdat het dit keer niet twee- maar driedimensionaal is. Papier maché is het meest veelzijdige materiaal wat ze kent. Je kan er van heel groot en grof naar heel klein en fijn mee werken. Voor de fijne figuurtjes heeft ze wel wat hulp van haar echtgenoot nodig omdat hij de metalen geraamtes aan in elkaar moet lassen. Er wordt dan eerst een frame van metaal gemaakt. En deze wordt met papier met lijm omwikkeld. Als dit goed droog is, gebruikt Janneke een zelfgemaakte papierpasta en dat, samen met houtpulp, modelleert ze om het frame heen. Daarna schuurt ze het helemaal op, ze schildert het twee keer en ze eindigt met een vernislaag. 
Janneke maakt ook werken in opdracht. Zo maakte ze voor het Academisch Ziekenhuis
van de Vrije Universiteit in Brussel harten van papier maché voor de nieuwe cardiologie-afdeling.


En voor de hallen van een appartementsgebouw in Breskens maakte ze de kleurige vissen.

 

Voor meer info over Jannekes werk kijk hier

 

Kijk voor onze andere artikelen over papier mache hier

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


De katten van Janneke in papier mache

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Sophie (zondag, 01 november 2020 22:40)

  Beste, maakt u ook beelden op
  Bestelling?
  Mvg
  vandervoortsophie@hotmail.com