Zelf Glaskralen maken

Hallo, mijn naam is Marieke van den Ham en ik laat jullie in dit artikel stap voor stap zien hoe een (basis)kraal van glas gemaakt wordt. Ik ben zelf nu ongeveer drie jaar bezig met het maken van glaskralen, en glas is een ongelooflijk fascinerend materiaal. Als je er eenmaal mee begint kun je er niet meer mee stoppen. Om te kunnen starten met deze fascinerende hobby heb je wel de nodige materialen nodig, deze zijn nogal kostbaar. Om zeker te weten dat het wat voor je is, en om de basistechnieken onder de knie te krijgen, is het verstandig om eerst een workshop te volgen. Voor meer informatie over de workshops en over het werk dat ik maak, kun je kijken op mijn website.


Benodigdheden
- speciale glasbrander
- glasstaven
- rvs staven (mandrel genoemd)
- losmiddel
- granulaat
- blik of oude pan om granulaat in te doen
- beschermbril
- evt. grafietpaddle (niet nodig bij basiskraal)
- dremel of naaldvijl


cursisten aan het werk

 

Voor dat je kunt beginnen moet je de rvs staven in het losmiddel dopen. Het losmiddel is een soort vloeibare klei. Als deze “klei” laag is opgedroogd wordt het glas hier omheen gedraaid, de kleilaag zorgt er voor dat het glas na afkoeling van de rvs staaf gedraaid kan worden, de kleilaag breekt en de kraal komt los. Er zit dan nog klei in het kraalgat, deze reinig je met een naaldvijl en water of (veel sneller) met een multitool (bijv. een dremel).

 


Je begint met het smelten van een glasstaaf in de vlam tot je een balletje ter grootte van een doperwt hebt.


Ondertussen verhit je de kleilaag van de rvs staaf. Als je deze niet verhit plakt het glas niet! Houd de rvs staaf horizontaal en de glasstaaf vertikaal en zet voorzichtig het gesmolten glas tegen de kleilaag en ga van je afdraaien. Zorg dat het glas in de vlam blijft zodat je telkens gesmolten glas hebt. Blijf de rvs-staaf goed horizontaal houden en blijf draaien!!! Gesmolten glas is erg gevoelig voor de zwaartekracht.


Als je vindt dat je basiskraal groot genoeg is stop je met het toevoegen van glas en draai je nog even voorzichtig door in de vlam tot de kraal goed van vorm is.
De kraal ziet er dan bijv. uit zoals op de foto.

 

Nu gaan we deze kraal nog versieren met witte stipjes glas. De basis kraal mag niet meer zacht zijn, je houd deze net naast de vlam en wappert de kraal af en toe door de vlam heen zodat hij niet te veel afkoelt maar ook niet zacht wordt. Glas is heel stress gevoelig, als het te snel afkoelt knapt het stuk, vandaar dat je erop moet letten dat je kraal niet te koud wordt als je naast de vlam werkt.


Pak een witte glasstaaf en smelt een heel klein bolletje glas, breng deze naar je kraal en tip voorzichtig aan, trek de witte staaf iets omhoog, ga terug naar de vlam en brand de glasdraad door. Herhaal deze stappen totdat je kraal volzit met stippen. Vervolgens breng je de kraal weer in de vlam en smelt je de stipjes een heel klein beetje zodat ze mooi rond zijn en goed aan de basiskraal zijn vast gesmolten. De kraal ziet er nu uit zoals op de foto. Je kunt ook de kraal doorverhitten de witte stippen zijn dan geen dotjes meer die op de kraal liggen maar “zakken” in de basiskraal, het oppervlak is dan helemaal glad en zwart met witte stippen.


Als je kraal af is zet je deze in een pot granulaat (soort zand van bijv gemalen notendoppen) granulaat isoleert heel goed en zorgt ervoor dat de kraal langzaam afkoelt zodat deze niet knapt. Let er wel goed op dat je kraal niet meer zacht is anders vervormt deze als je hem in het granulaat zet! Afhankelijk van de grootte van de kraal laat je deze minimaal 20 minuten in het granulaat staan, daarna kan de kraal van de rvs staaf worden gehaald en kan het kraalgat worden gereinigd met een vijl of multitool. Nog even een opmerking over het terug koelen van de kralen naar kamertemperatuur. Als je het echt goed wilt doen moet je een kraal met een speciaal computergestuurd oventje laten afkoelen. Deze ovens zijn erg duur en voor een beginner en als je kleine kraaltje maakt zeker niet noodzakelijk. Een pan granulaat die je verhit op een elektrisch kookplaatje werkt al heel goed. Ik heb zelf wel een oventje maar ik maak hele grote kralen en ook wel kleine objecten van glas en dan heb je er dus wel een nodig.


Ik hoop dat ik je met dit artikel een goed beeld heb gegeven over hoe je glaskralen maakt en misschien besluit ze zelf wel wat te gaan doen met het fascinerende materiaal glas!

 

Groeten,
Marieke van den Ham
M-Art

Kijk voor meer van mijn werk ook eens op mijn website M-Artcreative.

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Zelf Glaskralen maken

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Menno Geysels (donderdag, 28 januari 2021 18:38)

  Ik zou graag een set kopen om zelf glas kralen te maken. Bedoel brander met gasbus om te monteren aan tafel, granulaat, mandrellen, glas staven gereedschap ens.

  Kunt u mij helpen waar ik dat kan kopen

  Menno Geysels
  Willem Kloosstraat 14
  4532 EL Terneuzen