Zelf beren maken van verschillende materialen

Beren maken Beren worden gemaakt van echte berenstoffen. Dit zijn de duurdere stoffen en alleen op beurzen of internet te koop. Het zijn niet rekbare stoffen want als er rek in de stof zit dan kun je de beer niet hard genoeg op vullen. Je hebt de keuze uit zeer veel stofsoorten, katoen, mohair, kort-langharig in alle mogelijke kleuren.


Aan de hand van een patroon, ook zelfgemaakte, ga ik aan de slag.
Patroon uit de stof knippen en dat is een hele klus want je kunt de stof niet zomaar knippen zoals je gewone stof zou knippen. Je moet echt alleen in de onderlaag knippen anders ben je alle haren kwijt bij de naden.


Met de hand wordt het beertje in elkaar genaaid. Er komen scharnieren in armen, benen en kop/romp. Houten schijven met ringetjes en schroeven en moeren. Is alles goed stevig aangedraaid dan moet het verlijmd worden om te voorkomen dat de scharnieren los gaan door het bewegen.

Dan worden de ogen bevestigd en de neus/mond geborduurd met dik bruin of zwart garen. Vaak moeten de haren rond het snoetje geknipt worden zeker bij langharige stofsoorten.


De binnenvoetjes en handjes worden gemaakt van suedine. De beer wordt opgevuld met synthetisch materiaal, lontwol of plastic korrels. Je kunt de beer heel hard opvullen met als vroeger gedaan werd met stro. Dat waren ook hele harde beren. Gebruik je plastic korrels dan kunnen de armen en benen in meer standen gezet worden, de kop moet altijd wel hard opgevuld worden.

Tijdens het afwerken van het koppie wordt de beer als het ware geboren en komt er altijd een naam in me op.


Ik heb tot op heden al zo'n 60 beren gemaakt. Ook van oude bontjassen, zwaar werk maar het geeft wel een erg mooi resultaat.

Sommige beren hebben een bromstemmetje in hun buikje zitten. De grootste beer die ik gemaakt heb was 60 cm en de kleinste 6 cm., een leuke broche. Met zo'n klein beertje ben je bijna net zo lang bezig als met een grote. Het is een heel gepriegel. Zo'n heel klein beertje wordt gemaakt van stof die niet kan rafelen anders zou je niet de mogelijkheid hebben om na het in elkaar naaien, de onderdelen binnenstebuiten te krijgen.


Het leukste van een beer maken vind ik het feit dat kinderen zo geweldig kunnen reageren op een beer. Mijn kleinkinderen spelen veel met de beren en dat kan ook goed want ze zitten heel stevig in elkaar. Maar niet alleen kinderen, ook volwassenen zijn vaak geroerd door een leuke beer, het maakt iets in ons los.

 

Een beer is nog altijd de leukste knuffel die er bestaat.

 

(Latex) beertje maken

 

Van ongebleekt katoen naai ik eerst, aan de hand van een patroon, met de hand, een beertje. De beer krijgt kartonnen scharnieren in armen, benen en kop. De beer wordt opgevuld met lontwol en de vulopeningen dichtgenaaid. De oogjes worden er in gezet en het snuitje wordt aangebracht.

 


Als het beertje in elkaar zit ga ik hem bewerken met een lichte kleur acrylverf en daarna patineren, zodat het een oude beer lijkt.
De beer zal dan aanvoelen als leer.

Met dank aan Jurrien Moraal


Zelf beren maken van verschillende materialen

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    mia (woensdag, 14 augustus 2019 03:54)

    ik zou zelf beren willen maken

  • #2

    mia willekens (vrijdag, 31 januari 2020 01:21)

    mia.willekens@outlook.com