Zelf poppenhuis maken in een vitrine kast

Heeft u nog een oude vitrinekast staan en u wilt een mooi poppenhuis maken dan kunt u nu aan de slag.

Maten van de kast, 133 cm hoog, 89 cm breed en 43 cm diep. 
Hoogte van elke verdieping 25 cm, schaal 1 op 12. 
Van de bestaande vitrinekast de ombouw verwijderen en even weg zetten., die wordt later om het poppenhuis gezet. parket, 0,25 liter parketlak, 325 gr houtlijm, 0,75m² vloerbedekking (uit de stoffenwinkel), 0,75m² vinyltegeltjes voor de winkel en badkamer vloer en 1m² wandtegeltjes (nep) voor keuken en badkamerwanden is het poppenhuis klaar, nu nog de rest.


Een werktekening maken van wat u er allemaal in wilt hebben. Waar wilt u het licht hebben, wat voor meubeltjes wilt u erin hebben etc. 
Waar moeten de sleuven voor de elektriciteit komen.

HET ECHTE BEGIN

Na: 6m² MDF 9 mm dik (alles op maat gezaagd bij de doe het zelf winkel), 5m² glasvezelbehang, 1 kg vinyllijm, 2,5 liter latex, 1,25m² lindelatjes (0,6cm breed) voor het

De inrichting strak modern in een poppenhuis moet je flink wat frutsels neer kunnen zetten, veel om naar te kijken in ieder geval. Dus wordt de zitkamer en de eetkamer een beetje sjiek, klassieke meubels maar toch met wat moderne dingen erbij. De keuken lekker rommelig, een echte leefkeuken. Ouderslaapkamer ook een beetje sjiek (kijk voor meubeltjes in het tijdschrift: Uw droompoppenhuis van Delprado), de babykamer een beetje modern en de tienerkamers ook modern. Badkamer tussen modern en klassiek en een studeer/hobbykamer.

De winkel moet ook lekker vol zijn, de winkel om de hoek waar je alles (bijna alles) kunt krijgen, gebak, brood, groenten en fruit, boeken, levensmiddelen, stoffen, schoenen, wijn, noem maar op, veel zal er te krijgen zijn. De inhoud proberen zoveel mogelijk zelf te maken (fimoklei, papiermache)


groente en fruit gebak stokbrood

Alles wat je zelf kan maken moet je ook zelf willen maken. De meubeltjes die je zelf wil gaan maken gaat veel geld kosten (vooral de aanschaf van gereedschap en materialen) terwijl je voor redelijk weinig geld veel meubels kunt kopen (bv bij Euro mini's). Maar de aankleding en de invulling van kasten, kan je zelf maken.

Je kan veel zelf maken, velen zijn er die ook de kozijnen en alle meubels zelf maken!!! (die kan je ook kant en klaar kopen als dat te ingewikkeld wordt). Via internet kan je veel spulletjes kopen en natuurlijk poppenhuisbeurzen bezoeken, dat is echt feest, je komt er zoveel leuke hebbedingetjes tegen!!! Regelmatig een poppenhuisroute doen, de ene keer richting Groningen de andere keer richting Amsterdam, zo kom je nog eens ergens. Iedere winkel heeft zijn eigen charme en in elke winkel kwam je wel wat tegen.

Het werk

Hout bestellen en op maat laten zagen en beginnen met het bouwen van het huis, even controleren of je alles goed hebt berekend en gemeten en wat meubeltjes gepast.

De sleuven voor de elektriciteit worden van te voren met de Dremel gefreesd, later is wat lastig. Ook de gaten waar de lampen moeten komen worden voordat het huis in elkaar wordt gezet geboord.

Voor het behang kan je het beste glasvezelbehang gebruiken, dit scheurt niet (hoeken) en geeft een hele fijne structuur fijn genoeg voor een poppenhuis, het neemt wel heel veel latex op. Het plakken ervan ging gemakkelijk, gebruik hiervoor handschoenen tijdens het werken ermee, het spul kruipt overal in. De meeste wanden en plafonds kunnen hiermee behangen worden.

In de badkamer en keuken kan je vellen papier met tegels gebruiken, goed om mee te werken en het ziet er net echt uit.

De vloeren kan je van verschillende materialen maken, de tiener en kinderkamers kan je beleggen met een velours-achtige stof, aan de meter bij de stoffenwinkel gekocht en op papier geplakt, zodat je bij verandering het gemakkelijk uit het huis kan verwijderen. Het ligt voorlopig nog los maar als het allemaal klopt dan kan het gelijmd worden.

 

In de studeerkamer, ouderslaapkamer, woon en eetkamer en de keuken komt parket, dit wordt gelegd van lindelatjes van 6 mm breed en 1 mm dik, met een lengte van gemiddeld 8 cm, daar ben u wel even zoet mee om deze te snijden met een stanleymes. Vast lijmen met houtlijm en goed schuren, het schuursel kunt u in de naadjes en kiertjes wrijven om een mooi glad geheel te krijgen, het resterende schuursel voorzichtig met een doek wegvegen en daarna voorzichtig lakken, licht opschuren en nog eens lakken, prachtig!

Badkamer Eetkamer Jongenskamer

Keuken uit andere hoek

Meisjeskamer Hal Studeerkamer

De winkel

Met dank aan de site van Emmy’s Poppenhuiskast hier kunt u een uitgebreide beschrijving vinden!

 

 

 

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Zelf poppenhuis maken in een vitrine kast

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Brigitte (donderdag, 05 november 2020 22:46)

    Wat een enorm leuk idee!
    Wilde al lang een poppenhuis, maar ga er nu een in een kast maken!
    Super bedankt!