Zelf masker maken van papier-maché

Papier-maché is een materiaal op basis van papier met lijm. Het voordeel van papier-maché is dat er gemakkelijk werkstukken met een grillige vorm van gemaakt kunnen worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om decorstukken, maskers of ornamenten van te maken. Het is echter niet erg sterk. Het is ook geschikt als materiaal voor creatieve activiteiten. Papier-maché komt uit het Frans en betekent eigenlijk "gekauwd papier".


Bereidingswijze:
Papier-maché wordt gemaakt door met lijm (bijvoorbeeld stijfsel of behangplaksel) papier (bijvoorbeeld krantenpapier)op een mal te plakken. Dit doet men meestal met enkele lagen en dan kan het drogen. Als de papier-maché gedroogd is, is het werkstuk klaar. Hierna kan men het eventueel nog navormen, bijvoorbeeld door te verven of erin te knippen.

 

Bekijk ook ons artikel over Kunst met papie-maché

 

Mallen voor papier-maché
Een mal kan een geraamte zijn dat van ijzerdraad gemaakt is of van gaas, dit vergt enig knutselwerk. Voor maskers wordt veelal een ballon gebruikt.
De ballon wordt opgeblazen tot op gewenste grootte en hierop wordt het papier-maché geplakt. Dit kan over de gehele ronde gedaan worden of slechts over een deel.

Als het papier maché droog is, wordt de ballon lek geprikt en is het masker klaar.

Zelf masker maken van papier-maché

Reactie schrijven

Commentaren: 0