Zelf een houten tafel maken van steigerdelen

Altijd zo'n ruige tuintafel ✅ willen hebben waar je met zijn allen aan kan zitten. Dan hebben wij voor u een beschrijving hoe u zo'n tafel zelf kunt maken!
Bepaal van te voren hoeveel stoelen u eronder wilt kunnen zetten, neem de breedte van deze stoelen op en wel zodanig dat er tussen de stoelen nog wat ruimte zit om de stoelen gemakkelijk onder te schuiven!


Benodigdheden:
Brede planken van 19,5 bij2,8 cm
Balken van 7 bij 5,5 cm
Houten rachels (oid voor de binnenkant van de poten)
Houtdraadbouten 8 cm
Houtschroeven 8cm
Constructielijm (bruislijm!)
Houtlijm
Grondverf
Plamuur
Aflakverf
Ratel om de bouten mee vast te zetten
Boormachine/schroefmachine.
Klemtangen
Zaag
Winkelhaak

Wij hebben er voor gekozen om een tafel van 2.80 te maken bij 97,5 cm en de hoogte van de poten van 76 cm!
De lengte en de breedte kunt u natuurlijk zelf bepalen, de hoogte van de poten kunt u het beste wel aanhouden!
Wij beginnen de planken op maat te zagen, gebruik hierbij een winkelhaak en probeer zo recht mogelijk te zagen. Nadat u klaar bent met zagen even de gezaagde kanten netjes gladschuren.
In ons geval de lengte van de tafel 2.80 cm en de poten op 76 cm.
Voordat u verder gaat met het in elkaar zetten van de poten, gaat u eerst alle onder delen in de grondverf zetten en nadat deze goed gedroogd zijn twee keer aflakken!
Nadat alles goed gedroogd is kunt u gaan beginnen met de poten in elkaar te zetten.


Zet op een plank de op maat gezaagde panlat met houtlijm en houtschroeven vanuit de binnenkant vast. Doe dit tevens met een volgende plank en verbind deze dan met de eerder gemaakte plank, herhaal dit nog een keer met de derde plank.
De laatste plank kunnen we niet meer vanuit de binnenkant vastschroeven en we doen dit dan vanuit de buitenkant. Deze plektjes plamuren en wegwerken!

Zet zo alle poten in elkaar!

We gaan nu met het frame beginnen!

Zet de poten nu op de gewenste afstand neer en ga de maten opnemen van de balken (zie tekening).
Zaag de balken in de gewenste lengte en behandel deze ook met grondverf en lak deze twee keer af aan de binnenkant. 
Op de tekening staan de cijfers twee aangegeven, op die plekken komen twee houtbouten (onder elkaar) om de balken aan elkaar of aan de poot te verbinden. Note: De hoge kant naar boven!

Omdat dit heel stevig moet zijn dient u hierbij ook de constructielijm te gebruiken om alles goed en stevig met elkaar te verbinden!
Na een dag uitharden van de lijm kunt u gaan beginnen om de overtollige lijm te verwijderen. (betreft bruislijm, dus die zal hier en daar tevoorschijn gekomen zijn!)

Leg nu de hele constructie onderste boven op de grond en ga in de balken om de 20 cm een gat boren waarin de schroeven komen om de planken vast te zetten. Frees deze iets in (met een speedboor) om te zorgen dat de kop in de balk verdwijnt. Niet te diep, anders komen de schroeven door het tafelblad heen en dat moeten we natuurlijk voorkomen!
Zet de hele instructie nu weer op zijn poten.
Leg nu de planken boven op de tafel om vast te stellen dat de planken goed op de tafel liggen, ze moeten aan iedere kant gelijkmatig oversteken.

Is dit het geval dan kan je die plekken waarop de planken komen insmeren met houtlijm. Gebruik weer de bruislijm bij die plekken waar de planken op de poten komen, daar kan je de planken niet schroeven!
Houd houdklemmen bij de hand, deze moeten als alle planken liggen op de kopse kanten en in het midden, met een hulpplank vastgezet worden.
Je kan nu de planken aan de onderkant van de tafel de schroeven met de boormachine vast zetten!
Alles weer goed uit laten harden.
Je kan nu het bovenblad in de grondverf gaan zetten en na goed uitdrogen gaan aflakken!
De robuuste tafel kan nu naar buiten op zijn plek gezet gaan worden.

Mooi resultaat toch!

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Zelf een houten tafel maken van steigerdelen

Reactie schrijven

Commentaren: 0