Zelf een eenvoudige fantasiefiguur maken uit polymeerklei (bv Fimo)

Benodigdheden bij dit voorbeeld:

• Polymeerklei (bakklei)in huidskleur, bv.:Fimo soft, Sculpey, Living Doll of Prosculpt.

• metaaldraad voor de versteviging.

• Glasoogjes 3 mm.

• Bluchpoeder.

• Mohair

 

Heeft u ook mooie of leuke objecten gemaakt en wilt u deze ook tonen aan onze lezers, geef deze dan aan ons door dan zullen wij ook uw werkstukken op onze site zetten.

 

Heeft u nog tips over werken met een bepaald materiaal, ook deze zijn van harte welkom! U kunt dit doorgeven door gebruik te maken van de contactgegevens boven aan de site.


We starten met een rolletje klei van ongeveer 10 cm. We geven met een breinaald het middenrif en de heupen aan.

De bovenbenen worden ingesneden tot aan het kruis. De taille wordt aangegeven en het figuur reeds gebogen. De bovenbenen zijn vorm gegeven door ze voorzichtig te rollen.

2 pegeltjes worden de aanzet tot de borsten. 


Vervolgens smeren we de naden zo glad mogelijk weg. Op de rugzijde geven we de bilnaad aan, evenals de bips. De rug krijgt ook wat meer vorm, de aanzet van de schouderpartij wordt aangegeven.

Vervolgens worden er metalen draadeindjes voorzien om armen en benen te verstevigen.
Het figuur wordt lichtjes gedraaid vanuit de taille. We gaan nu de voetjes apart boetseren en ze daarna over het draadeind schuiven, zo kan je de juiste afstand tussen knie en enkel beter inschatten.
Het onderbeen wordt aangeboetseerd.

De knie krijgt vorm. De eerste aanzet van de armen wordt aan het metalen frame bevestigd en de gewenste houding van de armen wordt aangegeven. Het is belangrijk je figuur van alle kanten te bekijken en daar waar nodig extra klei aan te brengen.

Om makkelijk te werken is het raadzaam het figuur tussentijds te bakken om zo het eerdere boetseerwerk niet in te drukken of te vervormen. De handjes en vingers worden gemaakt en aangezet aan de onderarmen, die daarna hun verdere vorm krijgen. Vanuit een bolletje klei wordt het hoofdje gemaakt.

Het hoofd wordt vergeleken met de rest van het lichaam opdat het niet te groot of te klein uitvalt. Vervolgens wordt dit aan het lichaam geboetseerd.
De hals en schouders worden afgewerkt en de pop wordt voor een laatste maal volledig afgebakken in een gewone huishoudoven op 130 °C gedurende 30 minuten.
Wanneer de pop volledig is afgekoeld kan ze gepoederd en aangekleed worden.
Ze kan voorzien worden van vleugeltjes uit bv glasverf. Een tutorial daarvan is ook op mijn website te vinden.

Met dank aan Tania Petré

Voor meer info zie Fantasie Art

 

Kijk voor meer hobby artikelen hier!

Zelf een eenvoudige fantasiefiguur maken uit polymeerklei (bv Fimo)

Reactie schrijven

Commentaren: 0