Zelf een aquarel inlijsten is veel leuker

Inlijsten, altijd een probleem met aquarellen, grote kans op bobbels, papier zit eigenlijk nooit lekker strak in de lijst. Op deze pagina laat ik u zien hoe u dit enigszins kunt voorkomen...

 

Geschreven door Adri Hello

 

Het enige wat u eigenlijk echt nodig hebt is een goed passe-partout mes. Een tijdje geleden heb ik een mes van Logan gekocht, dit bestaat uit een stalen liniaal en een mes waaronder u in een hoek van 45 graden kunt snijden. Zo'n liniaal en mes is niet echt goedkoop, zo rond de 70 euro, maar je zal zien dat hij je geld dubbel en dwars opbrengt, vooral als u veel passe-partouts wil maken voor een expositie of zo.

Verder heeft u aquarel tape, een Stanley mes, zeem, potloodje en uiteraard passe-partoutkarton nodig.

Goed het is tijd om aan de slag te gaan.


Allereerst begin je nauwkeurig de maat op te nemen van de aquarel, datgene wat in de passe-partout zichtbaar moet blijven. Met deze maten gaat u aan de achterkant van het passe-partout karton de maat uitmeten van wat u uit wil snijden. Teken met een tekenpotlood het kader wat uitgesneden moet worden.

 

Let op! Zorg ervoor dat je een hele goede kwaliteit passe-partout karton gebruikt. Het moet absoluut zuurvrij zijn en behoorlijk stevig, want het moet bestand zijn tegen de spanning die het drogende aquarelpapier met zich meebrengt. Voor een goede kwaliteit moet je voor een vel van 100 x 70 cm rekenen op circa 10 euro...


Klik het passe-partoutmes op de liniaal en hou het streepje op het mes gelijk met de lijn van het kader (zie foto links). Druk het mes licht in het karton en snij met het mes tot dat de witte lijn op het mes weer gelijk loopt met het kader op het karton wat u afgemeten hebt. Zo gaat u het hele kader af. Als u klaar bent tikt u zo zachtjes het middelste gedeelte van het passe-partout eruit.


Nu is het tijd om de aquarel in te lijsten, bevestig twee kleine plakbandjes aan de bovenkant van de aquarel. Dit om het positioneren achter de passe-partout opening te vermakkelijken. Als u dit gedaan heeft legt u voorzichtig het passe-partout op de aquarel daarbij rekening houdend met de stand. Met een zachte doek drukt u de passe-partout zachtjes aan op de aquarel, nu kunt u het geheel omkeren.


Maak het aquareltape enigszins vochtig (niet teveel!) en bevestig dit aan twee zijden van de aquarel en plak dit op het passepartout, de andere twee zijden laat u nog even los. Eerst gaat u met een vochtige spons de achterkant van de aquarel een beetje vochtig maken. Dit om de aquarel strak te laten trekken zonder storende bobbels.


Zoals gezegd, maak de achterkant van de aquarel lichtjes vochtig (LET OP, NIET TE NAT!!) met een ietwat vochtig sponsje, strijk de aquarel enigszins glad en bevestig dan aan de andere zijden het aquarel tape. Als dit gedaan heeft is het zaak om de passepartout zo snel mogelijk in de lijst te doen. Doordat het papier gaat drogen komt er spanning op het passepartout te staan en als u hem dus niet in een wat stevige lijst zou doen zou het karton door de kracht helemaal krom trekken.

Wilt u dus een grote aquarel inlijsten op deze manier, zorg er dan wel voor dat u een stevige lijst hebt van goede kwaliteit, bijvoorbeeld een Barth lijst, die hebben aan de achterkant goede klemmen om het board aan te drukken in de lijst. Dit is aan te raden vanwege de spanning die op het passepartout karton staat.


Het is nu zaak het geheel goed te laten drogen, leg de lijst daarbij plat neer, zet hem niet overeind. Na een tijdje zal je zien dat de aquarel er keurig strak in zit, het enigste nadeel is dat als je met het opspannen de achterzijde van de aquarel TE NAT maakt er een dusdanige spanning op het karton komt te staan, dat het de neiging heeft te gaan "golven".

Dit is geen fraai gezicht, daarom moet ik bekennen dat ik de laatste tijd toch steeds meer overstap op een nog steviger en dikker passepartout karton. Het nadeel is dat je dit bijna niet zelf meer kan snijden, daarom laat ik het de laatste tijd toch vaker door een goede lijstenmaker voor snijden...

Bekijk ook onze andere artikelen over Aquarelleren en Aquarelkwasten, Aquarelpenselen

Voor meer tips zie Penseelstreken


Zelf een aquarel inlijsten is veel leuker

Reactie schrijven

Commentaren: 0