Vogels kweken hobby voor het leven

Vogels kweken hobby voor het leven door Margreet Nielen

 

EINDHOVEN - "Het is een ziekte die nooit meer over gaat. Ik heb het van mijn opa, die de ziekte ook had." 


Hans Beks (62) zegt het met een grijns want met die ziekte bedoelt hij zijn liefde voor het kweken van vogels.  

Zaterdag viert vogelvereniging Aviarium het 75-jarig jubileum. 


Hans Beks en Niek van der Molen (68) worden dan evenals vier anderen gehuldigd. Niek is vijftig jaar lid en Hans veertig.

Aviarium (Latijns voor 'voederplaats in het bos') is met ruim 140 leden een van de grootste vogelverenigingen van het land.Vroeger waren er in en rond Eindhoven meer vogelclubs maar de meeste zijn door gebrek aan belangstelling opgeheven. Aviarium is een uitzondering want het ledental van de club groeit nog steeds. Toch zijn de vooruitzichten minder vrolijk want de jeugd laat het massaal afweten. Zoon Johan Beks weet precies waarom. "Nee, ik ben geen lid, ik moet er niet aan denken. Ik moest vroeger altijd die rotkooien schoonmaken".

 

"De jeugd heeft er geen zin meer in. Als ze nog klein zijn, vinden ze het wel leuk, maar als ze op een leeftijd zijn dat ze gaan stappen is het afgelopen", aldus Niek.

Het kweken van vogels is erg arbeidsintensief. De hele plaats achter het huis van Hans en Mien Beks in Tongelre wordt in beslag genomen door de volières. Het echtpaar is gemiddeld drie uur per dag met de hobby bezig. Behalve het verzorgen van de vogels en de kooien, is Hans ringencommissaris. Alle vogels van de leden van de vereniging moeten geringd worden en Hans levert de ringen. Mien is algemeen commissaris. "Ik ben het manusje van alles. Als er iets moet gebeuren, spring ik bij waar nodig." De vereniging houdt eenmaal per jaar in november een tentoonstelling in gemeenschapshuis De Ketting aan de Tinelstraat. Daar is elke maand een bijeenkomst waar onder andere lezingen worden gegeven. Aviarium verzorgt bovendien de stadsvolière in het Stadswandelpark.

 

Vroeger gingen de leden samen naar grote kwekers of vogelparken. Die tijd is voorbij. De leden zijn nu voornamelijk individueel met hun hobby bezig. Hans kweekt kanaries, putters, groenlingen en vinken. Niek heeft alleen kanaries. "De aardigheid van de sport is om te proberen kampioenen te kweken. Het selecteren van de koppels is belangrijk. Het gaat om kleur, vorm, postuur, bevedering en conditie. Het is best spannend want je weet nooit wat het resultaat zal zijn", vertelt Niek. Zo had Hans in het verleden ook sijsjes maar die heeft hij niet meer. "Ze brachten hun jongen niet groot en hoe dat komt weet geen mens." Met zijn andere vogels heeft hij wel succes, blijkt uit de volle prijzenkast in de woonkamer.

 

Bron:     Eindhovens Dagblad

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Vogels kweken hobby voor het leven

Reactie schrijven

Commentaren: 0