Vliegeren, zelf een papieren vlieger maken.

Vliegeren wordt tegenwoordig weer veel gedaan. Vliegers kun je tegenwoordig kopen in allerlei soorten, maten en kleuren, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken en dat is misschien nog wel het leukste van vliegeren. De benodigde materialen zijn heel simpel en niet te vergeten, heel goedkoop.


Een dun latje van 3 cm breed en ongeveer 75 cm lengte, een dun bamboe stokje van ongeveer 50 cm, een vel bruin pakpapier, een beetje plakmiddel en kleine stukjes vliegertouw om het geheel in elkaar te zetten. 


Om te beginnen wordt het bamboestokje op een bepaalde hoogte dwars op het dunne latje bevestigd. Op ongeveer 25 cm van de bovenkant. Dat is een heel secuur werkje, links en rechts moet precies in verhouding zijn want anders gaat de vlieger, door verschil in gewicht, kantelen. Dat kan soms nog wel gecorrigeerd worden door aan de lichtere kant iets gewicht aan te brengen. Bv. door een extra stukje papier er bij te plakken.

Daarna wordt het bamboestokje krom gebogen en door middel van vliegertouw aan het dunne latje bevestigd. Aan de uiteinde van alle stokken wordt nu een touwte gespannen. Je kan hierbij een inkeeping maken in de houtjes. 
Hierom wordt pakpapier geplakt met lijm.(zie de blauwe lijn).

Heel belangrijk is de "toom", dat is het stukje touw aan de vlieger waar het touw aangebonden wordt om hem op te laten. Dat wordt aan de boven- en aan de onderkant van de vlieger vastgebonden en moet zo lang zijn dat de lus (waaraan het vliegertouw wordt vastgebonden) precies aan het einde rechts van de vlieger komt! (punt D op de tekening, links moet net zo lang zijn anders heb je een fout gemaakt.) 
De lus moet op de hoogte zitten van de breedste kant van de vlieger. (punt E op de tekening)

Van katoenen repen kan je dan nog een staart maken. Maak repen van ongeveer 3 / 4 cm en knoop deze aan elkaar. Door deze "staart" staat de vlieger lekker stabiel, niet te lang maken want dan wordt de vlieger te zwaar. Zo heb je voor weinig geld een leuke vlieger gemaakt.

Nu nog een klos vlieger touw (snijtouw kan ook) en vliegeren maar!

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Vliegeren, zelf een papieren vlieger maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0