Vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen

Het belangrijkste ✅ bij het behandelen van textiel met vlekken, is snel handelen en het toepassen van het juiste vlekoplosmiddel en het juiste wasproces. 

Tip: Neem contact op met de plaatselijke stomerij, zij kunnen u mogelijk een advies geven! 

Test altijd op een onopvallend stuk van de kleding. Heeft u ook tips voor het verwijderen van vlekken, geeft dit aan ons door en wij zullen dit ook op deze site plaatsen. Voor leuke tips hebben wij wat vrijkaarten beschikbaar voor een of ander evenement. Kijk hiervoor op onze site!


Vlekken verwijderen

VoorPlussers is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van het zelf verwijderen van vlekken.

 

Aalbessen

Vlekken verwijderen van Aalbessen.

Deze vlekken zijn het beste te behandelen met een beetje citroensap. Daarna goed uitspoelen. Gekleurde stoffen kunt u met alcohol reinigen.

 

Aardbeien

Vlekken verwijderen van Aardbeien.

Veilig verwijderen van Aardbei vlekken

 

Het verwijderen van aardbeivlekken hoeft niet zo moeilijk te zijn.

Nadat u de resten vruchtvlees heeft weggehaald kunt u de vlek weghalen met een gewoon lauw sopje.

 

Maar mocht dat niet helpen dan kunt u het ( is echt waar!) met scheerschuim/zeep insmeren. Even laten inwerken en dan wegwassen, klaar is kees!

Simpel maar effectief.

 

Advocaat

 

Zoveel mogelijk advocaat afschrapen met de botte kant van een mes of een stukje stevig karton. Probeer eerst de vlek te verwijderen met een lauw sopje van neutraal wasmiddel. Lukt dat niet en zijn er nog vlekresten, dep die dan met wasbenzine of alcohol.


Alcoholstiftvlekken

U kunt de vlekken van metaal verwijderen door er tandpasta op te smeren en vervolgens te vegen met een microvezel doekje. Ook de 'wondergom' is effectief. Gewoon een beetje vochtig maken en ermee over de vlekken wrijven. Nog een reddingsmiddel is aceton. Een beetje op een doekje doen, wrijven en de de vlek zal zich op het doekje vastzetten


Allerhande vlekken in kleding

Strijk een dikke klodder groene zeep op de vlek en was het gewoon uit in de wasmachine en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Leder of skai kan je behandelen met aceton (geen nagellakremover want daar zit vet in) en terpentine willen ook wel helpen (geen terpentijn want daar zit ook vet in!)

Allebei te verkrijgen bij de drogist.

Als je de vlek met een of ander middel hebt verwijderd ga dan met een stuk(je) voeringstof over de natte plek, tot het is aangedroogd, je krijgt dan geen kringen rondom de vlek.

Ananas

Direct water op de vlek doen en daarna uitwassen met ossengalzeep.

Aniline

Vlekken van anilinepotlood kunt u met een mengsel van gelijke delen ether en zuivere alcohol deppend weg krijgen. Leg aan de voorkant een flinke laag absorberend papier en dep de vlekken met watten totdat hij verdwenen is. Verschuif de onderlaag steeds en neem ook telkens een schoon plukje watten. Hierna de stof in lauw water uitwassen. Op behang kunt u een proberen dit met vlakgum weg te krijgen, dit kan ook zo op hout. Anilinevlekken op linoleum behandelt u ook met gelijke delen ether en alcohol. Nadat de vlek verwijderd is goed met water schoonmaken en opnieuw was aanbrengen.

 


Appelsap

Appelsap hoort tot de lichtgekleurde vruchtensappen en die zijn verraderlijker omdat ze niet opvallen. Morsen we appelsap of laten we een stukje appel op onze kleding vallen en wassen we de vlek meteen uit met koud water dan is er niets aan de hand. Zijn we er niet gelijk bij, dan ontstaat een bruine vlek, die we uit ongekleurde textielstoffen kunnen halen met verdund bleekwater, direct na de behandeling wel goed uitspoelen. Op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Probeer in dat geval de vlek weg te halen met wat vers citroensap. Na deze behandeling ook gelijk uitspoelen en wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico.

 

Arabische gom

De vloeibare lijm die we niet alleen op kantoren, maar ook in veel huishoudens aantreffen, bestaat uit Arabische gom die in water is opgelost. Hebben we een ongelukje, dan is lauw water een goed middel.

Vlekken op kleding meteen uitspoelen.

Verharde vlekken moeten eerst in wat water weken, alvorens ze verwijderd kunnen worden.

Hebt u zo'n ingedroogde vlek op het linoleum of parket, leg dan enige tijd een vochtig doekje op de vlek tot hij week is geworden en daarna de vlek verwijderen. 

Gebruik op parket zo weinig mogelijk water en behandel de bewerkte plek daarna met een beetje parket was.

De vloeibare lijm die we niet alleen in kantoren maar ook thuis gebruiken, bestaat uit Arabische gom die in water is opgelost. Heb je een ongelukje dan is lauw water de oplossing.

Vlekken op kleding dadelijk uitspoelen.

Verharde vlekken moet je eerst in water wat laten weken.

Ingedroogde vlekken op vloerbekleding of parket, leg dan even een vochtig doekje op de vlek tot hij is week geworden en kan worden verwijderd. Daarna behandelen met was.

Asfalt

Smeer de vlek heel dik in met boter zonder zout. Laat de boter minstens 12 uur inwerken. Schraap de boter eraf. Vervolgens de vlek deppen met wasbenzine of terpentine. Mocht het asfalt hierna nog vetvlekken achter laten, dan kunt u proberen deze te verwijderen met de strijkbout en keukenpapier. Laat de strijkbout lauwwarm worden, leg keukenpapier op en onder de vlek en strijk over het papier. Gebruik wel elke keer een nieuw stuk keukenpapier.

 

Badkuip

Is de badkuip niet meer egaal van kleur dan kan je de badkuip behandelen met karnemelk, even laten intrekken en afnemen met lauw water, de badkuip is weer schoon.

Vlekken verwijderen

Balpen

Balpenstrepen of vlekken kunnen we haast van alle gladde niet poreuze oppervlakten verwijderen met een gewoon sopje. Parket behandelen we met spiritus. Omdat spiritus niet alleen de balpenstreep maar ook de was weghaalt, moeten we de behandelde plek met was behandelen, goed in de was zetten, die in laten trekken en opnieuw uitpoetsen. Voor het weghalen van balpenstrepen op linoleum maakt u gebruik van sterk verdund bleekwater.

 

Vlek op een bankstel

Eau de cologne is een prima vlekkenverwijderaar.

 

Balpen op kleding kunt u verwijderen met melk. Gewoon melk erop doen en even wrijven met een doek.

 

Tandpasta erop en je wrijft het er zo af!

 

Inktstreepjes van ballpoint op kleding: onmiddellijk inwrijven met koffiemelk! Gegarandeerd zijn de inktstreepjes (op bv. overhemd) verdwenen.

 

Balpenstrepen op uw leren bank gaan eraf met alcohol. Wel eerst proberen op een stukje leer dat je niet ziet, bv aan de onderkant.

 

Op waterbestendige oppervlakken 

Eerst deppen en dan behandelen met propanol. Bij gebrek aan propanol kan ontsmettingsalcohol uit het medicijnkastje eveneens dienst doen. Een gewoon schuurmiddel werkt ook. Achteraf wel goed naspoelen.

 

Op textiel 

Een schone, witte doek met water bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk deppen. Dan inwrijven met ossegalzeep en naspoelen. Eventuele resten behandelen met een bleekmiddel.

 

 

 

Banaan

1. Goed uitspoelen met koud water (b.v. spoelprogramma wasmachine)

2. Pas na het uitspoelen met een heet wasmiddelpapje insmeren, tamelijk lang laten inwerken en daarna wassen. (direct met zeep insmeren geeft bruine vlekken)

3. Of onmiddellijk uitwassen met een wolwasmiddel of een vloeibaar wasmiddel (niet direct op vlek smeren). Zie ook vruchtenvlekken.

 

Beits

Beitsvlekken lijken erger dan ze zijn. Uit bijna alle stoffen is een beitsvlek te verwijderen met water en ammoniak. Beitsvlekken in uw tapijt behandelt u met wat tetra, en op niet gekleurde stoffen wil deppen met waterstofperoxide 3% nog wel eens helpen.

 

 

 

Bessen

Vlekken van rode bessen verdwijnen meestal al met een gewone wasbeurt. Voeg bij grote vlekken eventueel wat vlekkenzout aan het wasmiddel toe. U kunt de vlek desnoods nog voorbehandelen met wat (warme) alcohol, citroensap, azijn of zout.

 

Vlekken van bosbessen kunt u goed weg krijgen met behulp van karnemelk. Week de vlek een tijdje in de karnemelk en spoel de vlek vervolgens eerst met koud en daarna met warm water uit. 

Een ander goed middeltje is citroensap.

 

Bessenjenever:

Sproeien met glasreiniger.

 

 

 

Bier

Als gemorst bier meteen wordt opgenomen, ontstaat er zelden een vlek. Biervlekken haalt u weg met lauw water en zijn het vlekken van donker bier dan legt u de vlek een poosje in het water te weken. De donkere kleur wordt veroorzaakt door de aanwezige suiker en suiker lost weer op in water.

 

Zoveel mogelijk het vocht opnemen, daarna betten met water en afwasmiddel en ten slotte spoelen en droogdeppen

 

Biervlekken in tapijt

Heb je bier gemorst op een tapijt. De belangrijkste regel is: onmiddellijk verwijderen! Hoe langer de vlek kan indrogen, hoe moeilijker ze zal verdwijnen. 

Een biervlek kan je best uit het tapijt verwijderen door de vlek te deppen met een mensel van warm water, een scheut azijn en een handvol fijn wasmiddel. Daarna droogblazen met haardroger en er zal geen spoor meer te zien zijn van het ongelukje!

Nooit wrijven, want dit vergroot de vlek en beschadigt het tapijt!

Het is aangeraden het mengsel eerst op een klein stukje te proberen

 

Biervlekken op behang kunt u voorzichtig wrijven met kruimels van oud wittebrood. De biervlek zal dan meestal volkomen verdwijnen.

 

Bietensap

Verse vlek

Direct de vlek uitwassen met een lauwwarm neutraal sopje.

De kleurstof zoveel mogelijk met water verwijderen. Daarna de vlek deppen met pure alcohol en wassen volgens wasvoorschrift.

 

Behandeling achteraf

De vlek eerst behandelen met water en ammonia. Vervolgens het textiel met koud water goed uitspoelen en als het nodig blijkt de vlek daarna nog bleken met waterstofperoxide 3% en vervolgens goed uitspoelen.

 

Blauwe regen

Als je een Weisteria (blauwe regen) in je tuin hebt kijk dan uit voor je kleding. Vlekken van deze plant zijn niet meer uit je kleding te verwijderen. Het lijken bloedvlekken en worden zichtbaar na het wassen van je kleding.

Bloed vlekken verwijderen

Bloed

Als we bloedvlekken moeten weghalen is het begin en einde van iedere behandeling koud water. U zult zien dat met koud water haast alle vlekken verdwijnen. Zelfs oude bloedvlekken lossen op in water. Hoewel heet water in het algemeen beter reinigt dan koud water, mag u voor het weghalen van bloedvlekken nooit heet of kokend water gebruiken. Het stollingsproces van het bloed zou daardoor bevorderd worden en de vlek wordt daardoor keihard. Wasbare kleding laat u weken in koud sodawater.

 

Doe wat "spuug"op de vlek en voorzichtig met een gaasje deppen, niet wrijven. Herhalen tot de vlek eruit is

 

Wat lauwe ammoniak doet wonderen, ook bij oudere vlekken.

 

Doe melk op de bloedvlek en deze verdwijnt.

 

Wat bloed op matras etc...een papje van tafelzout en koud water, tijdje laten inweken en weg wrijven met een vochtige propere doek.

Boorden (van overhemd)

Om de boorden van overhemden goed schoon te krijgen, kan men ze best voordat ze in de wasmachine verdwijnen eerst goed inwrijven met een afwasmiddel met citroen.

 

Boord in smeren met groene zeep goed borstelen daarna in de wasmachine. Groene zeep werkt voor heel veel vlekken b.v.b. ook voor gras vlekken.

 

Boter

Overtollig boter halen we zo veel mogelijk weg met grauw papier of door afschrappen met een mes. Haast alle gladde oppervlakken kunnen we afnemen met een warm sopje van een neutraal afwasmiddel. Vetvlekken in ruwe steen haalt u weg met water en azijn. Wasbare textielstoffen behandelt u met wasbenzine, uw tapijt of canvasbekleding met trichloorethyleen.

 

 

 

Braaksel

Kleding: Leg het kledingsstuk onmiddellijk in koud water, voor vlekken op tapijten en gordijnen kan je gewoon White spirit nemen, werkt goed!

 

Neem een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel blanke azijn, los dit op in een halve liter koud water. Neem een schoon wit katoenen doekje, drenk dit in de door u gemaakte oplossing en behandel een aantal malen de vlek. Dit nu weer opdeppen met een droog kleurloos absorberend materiaal.

 

Bij wol beslist niet wrijven maar deppen!! Met haarföhn drogen.

 

 

 

Brandvlekken

Laat er citroensap op inwerken en spoel daarna met koud water. Wit textiel maakt u eerst vochtig, dan strooit u er wat zout op en laat het in de zon bleken tot het droog is. Dan uitspoelen.

 

Campari

Camparivlekken wast u gemakkelijk weg met een warm, neutraal sopje. Als de vlek erg oud of hardnekkig is, behandelt u hem door voorzichtig te wrijven met een watje gedrenkt in gedenaturaliseerde alcohol. In alle gevallen hierna de wasbehandeling geven die voor de betreffende stof is voorgeschreven.

 

 

 

 

 

Carbolineum

Carbolineumvlekken wrijft u in alle gevallen af met petroleum. Daarna de weefsels die gekookt mogen worden, uitkoken in een neutraal sopje, andere weefsels die geen hoge temperaturen kunnen verdragen (kunstroofvezels, zijde, wol), naspoelen in een lauw sopje.

 

Celluloselak

Vlekken van celluloselak of celluloselijm kunnen direct worden aangepakt met aceton en ze zijn in een wip verdwenen. Dit geld haast voor alle stoffen, maar helaas zijn er weer uitzonderingen waarvoor we erg op onze hoede moeten zijn! Die uitzondering wordt gevormd door zgn. acetaatstoffen, gemaakt van een kunstvezel die absoluut geen aceton kan verdragen. Er zou een gat in de stof kunnen ontstaan.

 

Cement

Textiel met een vlek van Cement

Cementvlekken kan je meestal verwijderen met water en zeep. Indien dit niet lukt gebruik je blanke azijn (ongeveer 10%). Wel eerst even controleren of de te behandelen stof azijn kan verdragen!

 

Steen met een vlek van Cement

Cementvlekken op steen kan je verwijderen met vloeibare paraffine of met heet azijnwater. Naspoelen met schoon water.

 

Chloor

Vlekken die met chloor zijn ontstaan zijn helaas niet weg te halen!

Chloor geeft geen vlekken, maar ontkleurt de stof. Dat krijg je er niet uitgepoetst. Misschien kun je het kledingstuk opnieuw kleuren met textielverf?

Je kan het kledingstuk helemaal in het chloor doen, dan ontstaat er een enigszins egale kleur, of het mooi wordt is natuurlijk de vraag, soms valt het goed uit en heb je een nieuw uniek kledingstuk!

 

Chocolade of Cacao

-Chocoladevlekken verwijder je door eerst met een schone doek met veel koud water te deppen. Hierna gewoon in de wasmachine deppen. Dit geldt ook voor "oude" vlekken.

 

Op een niet-wasbare ondergrond 

Deppen met propanol.

 

Op een wasbare ondergrond 

Behandelen met ossegalzeep en goed naspoelen.

 

Chocolade en bloedvlekken eenvoudig deppen met flink wat melk (liefs volle) en daarna gewoon in de wasmachine, de vlek is dan weg.

 

Chocoladevlek op kleding, het kledingstuk onder de heetwaterkraan houden en de chocolade smelt weg.

 

Gebruik nooit zeep,want die fixeert de vlek.Span het bevlekte kledingstuk over een kom en giet er kokend water door.Ingedroogde vlekken behandel je eerst met glycerine,daarna wassen met water en brandspiritus.

 

Chocolademelk

Het vet van de melk, de caseine, zorgt ervoor dat de vlek hard wordt. Caseine wordt afgebroken door borax. Als u zo'n vlek hebt, week en kneed hem dan eerst in een boraxoplossing voor u hem verder behandelt

 

Citroen

Vlekken van citroensap of citroenzuur haalt u simpel weg met lauw water, van houtwerk met een sopje en van tapijt met een sopje van groene zeep. Houtwerk dat gelakt is of in de was staat en door de waterbehandeling dof wordt, goed in de was zetten, was laten intrekken, overtollig was wegnemen met keukenpapier en de plek goed nawrijven.

 

Cognac

Verwarm een beetje pure alcohol door deze in een pannetje met warm water te zetten. De cognacvlek deppen met een beetje van dit verwarmde mengsel.

 

Cola

Colavlekken verdwijnen meestal met een warm sopje. Als dat niet helpt, besprenkel dan de vlek met een paar druppels citroensap, waarna u de stof uitspoelt.

De colavlek deppen met een scheutje glycerine. Dan uitspoelen en drogen. Blijft er nog een vlek over dan moet je die behandelen met tri. Leg een zuivere doek onder de vlek.

 

 

 

Cosmetica, crèmes enz:

De vlek(ken) net zolang behandelen met een schoon wit katoenen doekje, dat gedrenkt is in "x-10" (bij drogist verkrijgbaar).

 

Iedere keer met een kleurloos absorberend materiaal opnemen.

 

Daarna elke keer nadeppen met koud water en weer met een kleurloos absorberend materiaal opnemen.

 

Bij wol beslist niet wrijven maar deppen, eventueel met een haarföhn drogen.

 

 

 

Crêpepapier

Helaas zijn deze vlekken enorm moeilijk te verwijderen. Soms wil direct uitspoelen met water nog wel eens helpen. Als de vlek in wit katoen zit, kunt u proberen de vlek te verwijderen met een beetje bleekmiddel. In andere soorten materiaal kunt u 70% alcohol proberen.

 

Dagcrème

De droge dagcrème bestaat uit poeders op basis van verzeepte ingrediënten. Met handwarm water zijn ze te verwijderen. Vette dagcrèmes geven vetvlekken die u als vetvlekken moet behandelen.

 

Drop

Dropvlekken zijn moeilijk te verwijderen. Op gladde materialen is warm sop meestal wel afdoende. In andere materialen (textielstoffen) moeten we eerst de vaste dropdelen verwijderen. Als zoveel mogelijk drop is weggehaald proberen we eerst of de overgebleven vlek met warm sop is te verwijderen. Lukt dat niet, of niet helemaal, dan behandelen we de vlek met natriumperboraat (5%) en als zelfs die behandeling geen bevredigend resultaat oplevert behandelen we de vlek met gelijke delen ammoniak (5%) en waterstofperoxide (3%). Daarna goed spoelen.

 

 

 

Drukinktvlek

Wasbenzine is het aangewezen bestrijdingsmiddel voor drukinktvlekken op linnen, katoen, vingers, wol of zijde. Ontstane kringen behandelt u na met wasbenzine, daarna geeft u de stof een wasbeurt.

 

Ecoline

Vlekken van ecoline zijn vaak moeilijk te verwijderen. Het beste kan je ze direct boenen met water en zeep. Is dat niet afdoende dan kun je ook verdund bleekwater gebruiken. Let wel op de kleurvastheid van het materiaal!

 

Ecoline in kleding krijg je eruit met melk. Leg de vlek of het hele kledingstuk in de melk, na een tijdje is de vlek verdwenen.

 

Ei

Vlekken die zijn veroorzaakt door eiwit kunt u direct afnemen met koud water als ze vers zijn. Zijn ze verhard, dan weekt u ze in koud water en wast ze daarna weg. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet of kokend water!

 

Vlekken van eigeel wast u in het algemeen weg met een lauw sop van een neutraal wasmiddel.

 

Eigeelvlekken laat men opdrogen zodat je het weg kunt krabben. Restvlekken met wasbenzine bewerken.

 

 

 

Fecaliën

Na verwijdering van de faecalienresten kunt u de vlekken in bijna alle gevallen met een warm sopje verwijderen.

 

Oudere vlekken kunnen wel eens hardnekkig zijn. Op parket moeten ze dan uitgeschuurd worden. Na verwijdering van de vlekken zullen we dan de parket moeten boenen.

 

Frietsaus

Schraap met een lepeltje of mes de overtollige frietsaus eerst weg. Niet te hard op de stof drukken, lichtjes wegschrapen.

Vervolgens breekt u eerst de vetten in de frietsaus af door te deppen met wasbenzine. Hiervoor kunt u ook glycerine gebruiken.

 

Gebruik bij fluweel en zijde liever spiritus. Laat de behandelde plek goed drogen en was de stof tot slot in handwarm water met ammonia.

 

 

 

Fruit

Heeft u aardbeien/kersenvlekken e.d. in uw kleding leg het een dag in melk (eventueel verdund). En weg zijn de fruitvlekken.

 

Voor het verwijderen van fruit- en andere hardnekkige vlekken in wit en gekleurd wasgoed is GlorixO2 (wcreiniger) een goed alternatief ipv. de bekende dure Oxymiddelen. Even de vlek bewerken met GlorixO2(bevat geen bleekmiddel) of ong. 75 ml. in een wasbol doen en in de wasmachinetrommel leggen. Programma kiezen en als de was uit de machine komt zijn de vlekken verdwenen. Werkt perfect!!

 

Betten met kleurloze azijn en wat overblijft eventueel behandelen met een bleekmiddel. Daarna gewoon wassen.

 

Gezichtscrème

Schraap zoveel mogelijk van de gezichtscrème met de achterkant van een mes weg. Licht schrapen om zo inwrijven te beperken.

 

Haast alle gladde oppervlakken kunt u afnemen met een warm sopje van een neutraal afwasmiddel.

 

Vetvlekken in ruwe oppervlakken haalt u weg met water en azijn.

 

Wasbare textielstoffen voorbehandelen met wasbenzine en daarna wassen volgens wasvoorschrift.

 

Tapijt behandelen met trichloorethyleen.

 

 

 

Glycerine

Het is een misverstand dat glycerine vlekken onder de vetvlekken zouden moeten worden gerekend en menigeen is dan wel eens verkeerd uitgekomen. Glycerine is volledig oplosbaar in water en met lauw water kunt u iedere glycerinevlek volledig verwijderen.

 

Voor glycerinevlekken op poreuze steen voegt u aan het water een flinke scheut azijn toe.

 

Gras

Als dit kan dient u dit zo snel mogelijk te behandelen! Dat geld natuurlijk voor alle vlekken, maar voor grasvlekken wel heel bijzonder. Geef de grasvlek geen kans zich vast te zetten! Er zijn twee goede behandelingen voor een grasvlek, waarmee we weinig risico lopen. Maak het volgend recept: 1 deel ammonia, 2 delen zuiver alcohol en 3 delen warm water. Het is belangrijk dat het mengsel warm is, anders werkt het niet. Bij sterke afkoeling het mengsel weer opwarmen. Met dit mengsel en proppen schone watten pakken we de grasvlek aan.

 

Als de vlek nog nieuw is, krijgen we hem misschien in een warm sop wel weg. Als dat geen resultaat geeft, behandelen we de vlek met alcohol en als dat zelfs niet helpt rest ons een behandeling met ammonia (ca. 5%).

 

Insmeren met afwasmiddel en in de wasmachine.

 

Grasvlekken kun je verwijderen door de achterkant van de vlek in te smeren met groene zeep en daarna in de machine.

 

 

 

Groenten

Behandel groentevlekken voor met een schijfje rauwe aardappel. 

Daarna behandelen met een doekje met koud water.

Tomaten- en spinazievlekken uitspoelen in een handwarm sopje.

 

Vlekken van groente in combinatie met vet, room en bloem smeert u eerst in met fijnwasmiddel waarna u de stof wast volgens de wasvoorschriften

 

Haarverf

Zit er wat haarverf op uw wastafel o.i.d. Met wat tandpasta gaat het er zo vanaf!

 

Bespuit de vlek royaal met haarlak en daarna in de wasmachine en wassen, vlek verdwenen.

 

Haarverf op kleding, haarlak erop spuiten en daarna in de wasmachine wassen. Vlekken verdwijnen gegarandeerd.

 

Haarverf op vast tapijt, behandel het met shampoo, "Head & Shoulders", de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 

Hars

Harsvlekken op niet poreuze vlakken of metalen haalt u weg met een sopje.

 

Voor het weghalen van harsvlekken op textielstoffen kunt u wasbenzine gebruiken, spiritus, eau de cologne en ook jenever.

 

Dezelfde schoonmaakmiddelen gebruikt u voor het schoonmaken van uw huid.

 

Vezels van kunststof moet u met wasbenzine behandelen. Als u dus niet weet of het weefsel waarop de harsvlek zit uit kunstvezels bestaat, kies dan de veiligste weg en gebruik wasbenzine.

 

Harsstof dat zich op strijkinstrumenten vastzet en zeer hardnekkig is, verwijdert u met wasbenzine. Daarna het instrument goed drogen en behandelen volgens de onderhoudsvoorschriften.

 

Bij hars vlekken gebruikt u alleen een beetje massage olie en alles verdwijnt als sneeuw voor de zon!

 

Als u hars op uw handen heeft haal dan uw handen met hars door uw haar en u heeft geen last meer van plakkerige handen.

 

Honing

Het zoetste en het kleverigste wat we in onze provisiekast aantreffen is honing en veel mensen zijn dan ook extra bevreesd om met honing te morsen. Die vrees is volstrekt ongegrond omdat honingvlekken wel de allereenvoudigste zijn. Lauw water lost iedere honingvlek op.

 

 

 

Houtskool

Bij het barbecueën onstaan nog wel eens houtskoolvlekken. Ze zijn vlugger gemaakt dan verwijderd. Je kan het eerst proberen weg te halen door in lauw sop te wassen. Lukt dat niet zo best, dan behandelen we de houtskoolvlek met natriumperboraat (5%) en als de houtskoolvlek dan nog niet is verdwenen kan je een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%) gaan proberen. Een oud schort over de kleding aandoen voorkomt mogelijk ergernis.

 

 

 

Houtlijm

De vlek behandelen met een biologisch inweekmiddel (bv Biotex) en daarna wassen.

 

 

 

IJs

IJsvlekken verwijdert u door ze met handwarm water uit te spoelen.

 

Eventueel maakt u de vlek nat en dept u deze in met huishoudzeep (zeep van Dove werkt erg goed) of een fijnwasmiddel, waarna u de stof wast volgens de wasvoorschriften.

Inkt Vlekken verwijderen

Inkt

Inktvlekken in stof kunnen soms verwijderd worden met melk.

 

Inwrijven met alcohol en weg is de inkt.

 

Inkt kunt u ook verwijderen met pure spiritus, werkt echt, en vuile kragen eerst met een beetje afwas in laten trekken en daarna in de wasmachine.

 

Een inktstreep op stoffen bekleding van bank stoelen of kleren, met tandpasta in smeren en gelijk met nat doekje schoon wrijven. Werkt perfect.

 

Bij inktvlekken de vlek inwrijven met koffiemelk tot de vlek verdwenen is, wel zo snel mogelijk de vlek moet nog wel vochtig zijn.

 

Heb je inkt op de tafel of een ander oppervlak? Spuit er haarlak over en veeg dit af met een stukje keukenrol. Geweldig.

 

En de oude vertrouwde ossengalzeep . Even zachtjes inborstelen met een oude tandenborstel en weg inkt!! Ook bij andere vlekken zoals b.v gras werkt het goed!!!

 

Inktvlek op steen: Gewoon spoelen met bleekwater, dan naspoelen met water.

Jam

Vlekken van jam verwijdert u in het algemeen met schoon warm water. Er bevinden zich twee vlekmakers in jam. De suiker en die is in water oplosbaar en dan de kleurstof van rode vruchtsappen. Bij de behandeling van "rode bessen en sappen" vindt u wat u doen moet.

 

 

 

Japanse lelie

Deze bloemen kunnen erge vlekken geven. Je verwijderd ze best met de stofzuiger. Daarna in de zon leggen en de zon zal de vlek weken.

 

 

 

Jodium

Makkelijke tip om jodiumvlekken uit kleding te halen, nog een oude tip uit de verpleegsterswereld. Neem een VitC tablet (ascorbinezuur), maak die nat en wrijf ermee over de jodiumvlek, gegarandeerd dat ie eruit gaat!

 

Direct als er met jodium is geknoeid op kleding, natuurazijn op een keukenrol papiertje en aan weerzijde erop duwen, de azijn trekt de jodium eruit, herhaal dit. Absoluut niet wrijven alleen duwen en laten opzuigen. Dat wordt dan blauw/paarsachtig van kleur,dan in de wasmachine met Ariel en klaar!

 

U kunt het ook oplossen met azijn .Op wasbare textiel kan je ook ossengalzeep gebruiken of water met ammoniak

 

Jus

In het algemeen kan men zeggen dat we eerst het vet uit de jus moeten verwijderen. Dat doen we met wasbenzine of tetra. De vlek die dan nog resteert, halen we weg met een oplossing warm water en een scheut ammonia.

 

Kaarsvet

Vlekken van kaarsvet zijn helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. We beginnen met onze vingers of met de botte kant van een mes zoveel mogelijk kaarsvet weg te halen. De vlek die overblijft, bedekken we met grauw of ander absorberend papier en daarover strijken we met een warm (niet te heet) strijkijzer. In 99 van de 100 gevallen zal het absorberende papier de hele vlek hebben weggenomen. Mochten er na deze ouderwetse behandeling toch nog restvlekken overblijven, dan haalt u die gemakkelijk weg met wasbenzine op een prop schone watten.

 

Kaarsvet op gladde oppervlakten, verwijder je door er even overheen te föhnen.

 

Kaarsvet op de meubelen schrapen we het best weg met een oude bankkaart,gaat zeer goed.

 

Kaarsvet op kandelaars: Leg ze een paar uur in de diepvries en het kaarsvet springt er zo van af.

 

Kaarsvet in textiel (vloerbedekking; kleding; etc.) haal je weg door twee vellen keukenpapier op de vlek te leggen en eroverheen te strijken. Pas de temperatuur van de strijkijzer aan het textiel aan! De vlek gaat er volledig uit!

 

Voor kaarsvetvlekken op delicate stoffen (zijde,synthetisch)is er een product genaamd Treffer op basis van citroenzuur,werkt perfect!!

 

Als je oud kaarsvet op je vensterbank of tafel hebt,maak het dan schoon met een keukenpapiertje en wat terpentine,het kaarsvet verdwijnt met een veeg. Haal er wel even een schoon doekje met water over als je klaar bent!

 

Kaarsvet dat in graniet getrokken is, is een lastige klant. Met veel geduld is dit probleem echter wel op te lossen. Wat zeer belangrijk is: de toepassing die hier omschreven wordt gaat alleen op als het blad echt graniet is! Dus geen arduin of blauwe hardsteen, geen composiet of quartssteen of iets dergelijks!

 

Keukenrol gebruiken die extra dik is en een strijkijzer. In het begin kan je ook even een haardroger gebruiken om de vlek terug vloeibaar te maken en daarna dep je ze op. In de granietkorrels zelf kan niets in, maar tussen de korrels heb je poriën en deze zitten vermoedelijk vol kaarsvet. Meestal zit dit kaarsvet niet erg diep dus keukenrol op de vlek en strijkijzer erop. 

Telkens je de keukenrol licht vochtig ziet worden, direct een nieuw stukje keukenrol gebruiken. Je moet vermijden dat het kaarvet dat je weer vloeibaar maakt zich dieper in de graniet gaat nestelen.

 

Kalk

Kalkvlekken behandelen je met een van de minst agressieve zuren (azijn). Kalkvlekken in katoenen of linnen ongekleurde stoffen met azijn en zuivere alcohol. Daarna kook je de stof in een neutraal sopje. Kalkvlekken in niet-kookechte stoffen zoals gekleurd katoen en linnen, synthetische vezels, wol en zijde, behandelen je met azijn of azijnzuur, waarna je de stof in een handwarm sopje wast.

 

 

 

Karnemelk

Meteen de stof wassen met lauw warm water en wasmiddel. Oudere vlekken kunt u vaak gewoon wegborstelen.

 

Kattenpis

Maak de plek schoon met een gewoon handwarm sopje (bijvoorbeeld van Dove-zeep of met wat Ajax). Vervolgens nadeppen met alcohol (minimaal 70%, hopelijk heeft u dit in huis om te desinfecteren, is te koop bij een drogist). Dit nadeppen is belangrijk om te voorkomen dat de kat weer op de zelfde plek gaat zitten. Een en ander is wel afhankelijk van de stof op uw bank! Pas op met vlekken of kringen na drogen. Probeer daarom eerst altijd uit op een onopvallend stukje.

 

Tip: veel katten zijn gek op de lucht van chloor: maak de kattenbak daarom schoon met chloor. De kans is dan groter dat uw kat daar weer op gaat in plaats van op een plek waar u dat nu net niet wilt.

 

 

 

Kauwgom

Leg het tien minuutjes in de melk en hou het dan onder de warme kraan!

 

Kauwgom op tapijten of zetels moet je bevriezen met een ijsblokje en daarna voorzichtig losschrapen.

 

U kunt het verwijderen met aceton of alcohol. Probeer altijd eerst op een weinig zichtbaar plekje.

 

Kauwgom in je haar kan je verwijderen met pindakaas.

Geen pindakaas bij de hand smelt dan een stuk melkchocolade en kneed deze vloeistof in je haar. Laat het opdrogen en was je haar dan.

 

Kerrie

Spoel de vlek met lauw water af en wrijf de plek vervolgens in met glycerine, of gebruik bij tere weefsels eau de cologne of spiritus.

 

Kersen

Behandel kersenvlekken op dezelfde manier als vlekken van aardbeien.

 

Ketchup

Ketchup-, tomatensaus- of spaghettisausvlekken, na het wassen gewoon buiten ophangen, het liefst in de zon, en de vlek verdwijnt vanzelf door het zonlicht.

 

Kettingsmeer

Kettingsmeer verwijdert u bijvoorbeeld van uw fiets door de smeer goed in te wrijven met (room)boter. Laat dit vervolgens minstens 24 uur inwerken. Daarna afborstelen met water en afwasmiddel

 

Kleding

Het belangrijkste bij vlekken in kleding is probeer te voorkomen dat de vlek in de kleding trekt!

Wat de vlek ook is, altijd het intrekken proberen tegen te houden. Het intrekken is een chemische reactie van de vlek met de kleding. Als de vlek in de kleding is getrokken, is de kans groot dat de vlek er niet of slechts gedeeltelijk uit gaat. De vlek is dan dus vaak blijvend.

 

Bij een ingetrokken vlek zijn de vezels verkleurd door de samenstelling van de vlek. Soms kun je de vlek nog verwijderen door de vlek voor dat u het in de wasmachine doet, de vlek te behandelen (bv witte kleding met chloor en gekleurde kleding met Dasty van de Wibra), even in laten trekken en dan de wasmachine in! Houd u er rekening mee dat als u flink gaat schrobben de kleding gaat slijten en er natuurlijk niet mooier op wordt!

 

Het belangrijkste bij vlekken in kleding is snel handelen!

 

Kleefstoffen, Lijm vlekken verwijderen

Meerdere malen met aceton wassen. Aceton niet gebruiken bij acetaatvezels en chloorvezels. Verse vlekken van 2-componentenlijm onmiddellijk met aceton behandelen.

 

Kleivlekken

Hard geworden en ingetrokken kleivlekken haal je weg door ze een heel klein beetje nat te maken en vervolgens met groene zeep in te smeren. De klei wordt wat zachter en dan kan je hem er zo afkrabben. De resterende vlekken, smeer je nog even goed in met de groene zeep en nadat je het kledingstuk dan in de wasmachine hebt gewassen, zie je er niks meer van!

 

Kleurkrijt

Kleurkrijtvlekken haalt u van alle gladde materialen af met een vochtige lap. Canvasbekleding en geverfde muren neemt u af met een neutraal sopje. Een vlek van kleurkrijt in eterniet haalt u weg met een paar druppels citroensap en een vlek in textielstoffen met wasbenzine.

 

Kleurlatex

Kleurlatex in vloerbedekking krijg je goed weg door het eerst goed nat te maken en daarna een pak soda erop te strooien. Een aantal uurtjes laten intrekken, en stofzuigen.

 

Kleurpotloden

Een vlek in textielstoffen verwijdert u met terpentine

koffie Vlekken verwijderen

Koffie

Koffievlekken geven zelden een probleem als we er direct bij zijn. Van alle gladde oppervlakten halen we de vlek weg met een vochtige doek. Heeft de vlek zich vastgezet, dan kan hij wel eens hardnekkig zijn. Kookechte stoffen (ongekleurd katoen of linnen) koken we uit in neutraal sop. Als daarmee de vlek niet verdwenen is, behandelen we hem met verdund bleekwater (direct daarna heel goed uitspoelen) en als zelfs dat niet helpt, deppen we met trichloorethyleen. 

Gekleurde stoffen (katoen, linnen, wol, zijde), spoelen we eerst in een lauw sop en als dat geen resultaat oplevert, behandelen we de vlek door voorzichtig in rondjes te wrijven met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine. 

Tere ongekleurde stoffen (wol, zijde), spoelen we in lauw sop, daarna passen we een wolbleekmiddel toe en als dat ook geen soelaas biedt, proberen we de vlek weg te wrijven met tetra of wasbenzine. Kunstvezelstoffen spoelen we in handwarm water. Helpt dat niet, dan wassen we de stof in borax, gebruiken daarna eventueel glycerine en ten slotte trichloorethyleen of wasbenzine.

 

Koffievlekken op tapijten Is de inhoud van een kopje koffie op uw tapijt terechtgekomen dan is het niet zo gemakkelijk om een van de bovengenoemde methoden praktisch toe te passen. Daarvoor zijn de omvang en het gewicht van het tapijt een beletsel. In zo'n geval breekt u de bruine kleurstof af door de plek in te wrijven met zuivere glycerine. Direct daarna veegt u de vlek na met water en ammonia. Leg altijd een laag kranten onder het tapijt als dat mogelijk is en probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken. Als de vlek weg is, zet dan een stoel over de natte plek, zodat het tapijt ongestoord kan opdrogen.

 

Heeft u een koffie of wijnvlek in uw vloerbedekking? het sap van een verse citroen doet wonderen!

 

Heb je koffie of rode wijn vlekken op je tapijt giet er dan spa bruis over en daarna een handdoek om te drogen. De spa bruist de vlek weg.

Koperpoets

Koperpoetsvlekken haalt u weg met water en azijn.

 

Kringen in houten meubels

Heb je last van witte kringen in je tafel, dressoir etc. Gebruik dan koperpoets, klinkt raar, maar werkt echt. Doe wat koperpoets op een doekje, en wrijf de plek waar de kring zit goed in, tijdje wrijven, en je ziet het wegtrekken. Je ziet er uiteindelijk helemaal niets meer van!!

 

Kruiden

Gemorste kruiden in poedervorm (bijvoorbeeld kaneel, paprikapoeder of chilipoeder,) eerst zoveel mogelijk proberen er af te kloppen. Gebruik in geen geval water want hierdoor ontstaat een echte vlek. Na het afkloppen kunt u de vlek verder behandelen met alcohol.

 

 

Lak Vlekken verwijderen

Lak vlekken

Lakvlek Onmiddellijk behandelen!

Leg de vlek op een absorberende ondergrond zoals een keukenrol. Daarna een schone witte katoenen doek drenken in terpentine of wasbenzine en daarmee de vlek deppen (niet wrijven!). Het keukenpapier moet regelmatig vervangen worden.

 

Behandeling achteraf

Als de vlek gedroogd is, kan hij niet meer behandeld worden. Raadpleeg dan een professionele stomerij.

Leer verfvlekken

Afhankelijk van de stof waarop ze zitten kunnen ze worden weggehaald met spiritus of aceton. Gebruikt u aceton,kijk dan eerst even in een verborgen hoekje wat de aceton voor uitwerking op de stof heeft. Hoort de stof toevallig bij de acetaatstoffen laat dan de aceton maar staan.

 

Lelie

Als de stampers van de lelie vlekken hebben gemaakt op uw kleding, krijgt u dat er makkelijk af met een stukje oud, droog brood (niet het korstje). Niet eerst met de vingers of een doek overheen wrijven! U kunt natuurlijk ook de stampers uit de bloem knippen.

 

Verse vlek eraf halen met plakband, voorzichtig deppen, of met een roller met plakband zachtjes rollen.

 

Lijm

Lijmvlekken verdwijnen over het algemeen als u de stof in een warm sopje wast. Vlekken die door plasticlijm zijn veroorzaakt, haalt u weg met aceton.

 

Lijmvlekken van stickers, posters prijskaartjes verwijderen met doodgewone terpentijn.

 

Lijmresten (van stickers etc) kunnen verwijderd worden door er pindakaas op te smeren.

 

Lijm (van een lijmpistool) in je kleren kunt u net zo verwijderen als bij kaarsvet. Twee vellen keukenpapier op de lijm, strijkijzer er over heen wrijven zodat de lijm weer warm wordt en weer smelt. Het keukenpapier absorbeert de lijm en weg is vlek.

 

Likeur

Hoewel er een veelheid aan recepten is om likeurvlekken te verwijderen, moeten we ons steeds realiseren dat ze ontstaan door de aanwezige suiker of door kleurstof. Zowel suikervlekken als kleurstofvlekken lossen op in water. Het kan dus nooit kwaad om eerst te proberen de vlek in water op te lossen, alvorens iets anders te proberen. Lukt het niet met water, probeer het dan met een warm neutraal sopje, met zuivere alcohol en tenslotte met natriumperboraat (5%) en wel in deze volgorde.

 

Limonade

Limonadevlekken zijn sneller gemaakt dan verwijderd. We dienen ze uiterst voorzichtig te lijf te gaan. De meeste gladde oppervlakken wissen we met een vochtige lap. Textielstoffen behandelen we eerst met neen warm sopje, als dat niet helpt met alcohol en ten slotte proberen we de limonadevlek met citroensap weg te wrijven. Deze behandeling past u ook toe als er een limonadevlek op het tapijt is gekomen. Zorg er dan voor dat bij de sopbehandeling niet te veel water door het tapijt kan worden opgenomen.

 

Lippenstift

Dit zijn vlekken waarover u nooit mag wrijven. Als u dat doet dringen de verfstoffen diep in de vezels en zijn haast niet meer weg te krijgen. Ether is de oplossing voor lippenstift vlekken. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en leg dan de watten op de vlek. De watten zullen nu de verfstoffen opnemen. Herhaal de behandeling net zo lang tot er geen kleurstof meer op de watten achterblijven.

 

U kunt ze ook verwijderen met wasbenzine.

 

Machineolie

Zorg voor een absorberende onderlaag en behandel de vlek met trichloorethyleen, tetra of wasbenzine.

 

 

 

Make-up crème

Vlekken die door make-up zijn veroorzaakt haalt u direct weg met aceton.

 

 

 

Margarine

Margarinevlekken kunnen we in de meeste gevallen verwijderen door ze met warm sop te behandelen. Lukt dat niet helemaal, wrijf dan de vlek na met trichloorethyleen.

 

Mascara

Mascaravlekken zien er vaak erger uit dan ze zijn. Dep ze met een stevig sopje van zachte zeep.

 

Mayonaise

 

Deze vlekken behandelen we in fasen. Eerst pakken we het vet aan door de vlek af te nemen met tetra, wasbenzine of trichloorethyleen. Daarna laten we de behandelde plek goed drogen. Is de plek droog, dan wassen we hem na met handwarm water en ammonia. 

Uit tere textielstoffen haalt u met weinig risico mayonaisevlekken weg door de stof eerst uit te spoelen in een lauw sopje. Helpt dat niet, dan behandelt u de vlek met wasbenzine, tetra of trichloorethyleen en als de vlek dan nog niet verdwenen is, gebruikt u ossengalzeep.

 

Melk

Verse melkvlekken wrijven we weg met lauw water. Als de vlek echter oud en hard is, moeten we eerst de kaasstof week maken.

 

Daartoe maken we eerst de vlek nat met water en kneden hem dan met borax. Borax breekt de kaasstof af. Is de vlek soepel geworden, dan wassen we hem uit met lauw water.

 

Menie

Een verse menievlek neemt u weg met een dot watten en petroleum of wasbenzine. Dit lukt niet meer als de menievlek ouder is dan een dag. Dan moeten we een ander middel nemen. Smeer dan voor u naar bed gaat de vlek in met groene zeep. De volgende ochtend haalt u de zeep en de verf weg met de botte kant van een mes en wast u de vlek weg in een warm sopje.

 

Mercurochroom

Mercurochroom staat wel bekend als de rode, niet-prikkelende jodium. Met jodium heeft mercurochroom niets van doen en de vlek ervan is even moeilijk weg te halen. Een oud recept zegt dat u de vlek moet leggen in een sterke concentratie waterstofperoxide (ca. 10%) en terwijl de vlek in de peroxide ligt, besprenkelen met ammonia.

Op gekleurde stoffen kunt u dat echter niet toepassen, want door deze behandeling zou niet alleen de vlek verdwijnen maar ook de kleur van de stof. Mercurochroomvlekken in textielstoffen probeert u eerst weg te halen door in een handwarm water te soppen. Als dat niet helpt gebruikt u tetra of trichloorethyleen om de vlek weg te halen.

 

Nachtcrème

Nachtcrèmes, die een huidvoedende werking hebben, hebben een zeer hoog vetgehalte. De vlekken behandelen we als gewone vetvlekken.

 

Nagellak

Nagellak is gemeen spul. Het is moeilijk te verwijderen zonder schade achter te laten. Nagellak lost op in aceton, maar we weten dat het gebruik van aceton toch risico's oplevert. Gedroogde nagellak op gladde vlakken als parket en linoleum kunnen we eigenlijk alleen maar afdoende verwijderen door ze af te krabben. Met een beetje handigheid lukt dat in een handbeweging met een verfkrabber, een schraapstaal of een recht afgesneden stukje glas. De kale plek die overblijft, maakt u goed schoon met zo weinig mogelijk water, waarna u de plek dik in de was zet. Na een poosje de overtollige was weghalen en opwrijven.

 

Niet volledig opgedroogde vlekken.

Plakband er opplakken en vervolgens lostrekken

 

Nagellak (oud) vlekken op kleding lost u op met:

Aceton of thinner brandspiritus + afwasmiddel

 

Nagellak vlekken op huid lost u op met:

Nagellakremover nawassen

 

Nagellak vlekken op kleding lost u op met:

Aceton of thinner water + afwasmiddel

 

Nagellak vlekken op wol lost u op met:

Aceton nawassen

 

Nicotine

Nicotinevlekken haalt u van uw vingers door ze af te schuren met een stukje puimsteen.

 

Verwijder nicotinevlekken op kozijnen of deuren met pure biotex-korrels op een vochtige doek. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon!

 

Last van nicotine tussen uw wijs -en middelvinger? Oplossing: een schijfje citroen over uw vingers halen, desnoods nog eens herhalen.

 

Nicotinevlekken aan de vingers kan je heel gemakkelijk verwijderen met gewone tandpasta.

 

Om nicotinevlekken uit stof te verwijderen dept u heel voorzichtig met kaliumpermangnaat 3%(drogist of apotheker).Eerst proberen op een stukje stof waar het niet op aan komt.

 

U kunt het ook nog met wat citroensap proberen.

 

Of u kunt het proberen met een mengsel van een paar druppels ammoniak en evenveel glycerine.

 

 

 

Olie

Olievlekken behandelen we als alle andere vetvlekken. Een olievlek op een bladzijde van een boek behandelen we met ether. Voor we met de behandeling beginnen, leggen we onder de besmeurde bladzijde een stuk glas of een ander materiaal dat voorkomt dat de vlek zich op de volgende bladzijde doorzet. De grauw-papier-strijkmethode is oud, maar zeer effectief. Vlekken van lijnolie haalt u weg met warm sodawater.

 

Smeerolie aan de handen, de handen wassen met pindakaas. Werkt veel beter dan zeep.

 

Olievlekken op uw kleding,dan doet doodgewoon afwasmiddel wonderen! Smeer wat afwasmiddel op de vlek, laat dit eventjes inwerken, en stop het kledingstuk vervolgens in de wasmachine! Werkt altijd!

 

Een wollen trui met een grote olievlek moet je wassen met spiritus en zout. Werkt altijd.

 

 

 

Olieverf

Als we olieverf gebruiken, kunnen we vegen en vlekken op vingers of kleding haast niet voorkomen. Verse vlekken halen we weg met terpentijnolie of petroleum. Oude, ingedroogde vlekken moeten ongeveer 10 uur weken in zachte zeep. Smeer de vlek daarmee in en krab de zeep en verf met een oud mes weg. Daarna wassen in niet te heet sop.

 

Oost-Indische inkt

Deze vlekken zijn een regelrechte ramp, behalve als u er direct bij bent.

 

Indien de vlek op parket is kunt u niets anders doen dan ze uitschuren. Gebruik hiervoor fijn staalwol, daarna flink in de was zetten. Vlekken in kleding behandelt u met water en ammoniak en daarna met sterk verdunt bleekwater. Bleekwater laat echter op zijde gele vlekken na dus voor u gaat bleken herhaal je nog even de behandeling met water en ammoniak.

 

Verse vlekken op de vingers wast u makkelijk weg met zeep, oude vlekken op de huid moet u wegschuren met puimsteen.

 

Paardebloem

Paardenbloemen geven lelijk vlekken in de vorm van bruine ringen. Paardenbloemvlekken verwijdert u uit textiel door de vlek nat te maken en te behandelen met ossengalzeep.

 

De zeep goed in de vlekken wrijven. 

Daarna inspuiten met witte Glorix O2 (zonder bleekmiddel). 

Laten intrekken en daarna in de wasmachine wassen op 30 graden.

 

Parfum

Parfumvlekken vragen om een radicale aanpak. Wrijf ze voorzichtig met schone watten en alcohol af en als er nog iets over is van de vlek, behandel deze dan met ossengalzeep.

 

Perzik

Helaas zijn vlekken van een perzik zeer hardnekkig en erg moeilijk te verwijderen. Wat wel eens wil helpen is de vlek in te smeren met glycerine. Dit goed te laten intrekken en vervolgens wassen met een wasmiddel

 

Petroleum:

Petroleumvlekken op kleding lost u op met wasbenzine.

 

Petroleumvlekken op textiel lost u op door te strijken tussen keuken- papier.

 

Pindakaas

Schraap zoveel mogelijk pindakaasresten van de stof weg met de botte kant van een mes en probeer daarna de vlek in warm sop eruit te halen. Lukt dat niet, wrijf dan de vlek luchtig met trichloorethyleen.

 

Plakband

Om oude restjes plakband van ramen en deuren etc. te verwijderen, kan je een een stuk keukenrol in spiritus drenken en hiermee goed over de plak blijven wrijven, het gaat er echt af! Je kan het ook proberen met met een flinke scheut azijn op een doek. Even wrijven en het is weg!

 

Ook werkt het met lampenolie op een doekje en dan wrijven. Gegarandeerd dat het zonder schade verdwijnt.

 

 

 

Potlood:

Een potloodvlek in textielstoffen verwijdert u met terpentine.

 

Rode Kool

De vlek nat maken in een kom met water en soda, de vlek verdwijnt snel en je ziet er niks meer van.

 

Rode vruchten

Vlekken van rode vruchten (bessen, aardbeien, kersen etc.) zijn uit je kleding te halen met bier.

 

Vul een schaaltje met wat karnemelk. Leg hierin het gedeelte van het kledingstuk/laken etc. met de vlek. Giet hierover nog wat karnemelk. Laat dit 3 uur staan en spoel de ingedikte karnemelk af..Doe dit direct na het maken van de vlek. Weg is de vlek!

 

Rode vruchten en bessensap

Vlekken van donker gekleurde vruchten, zoals bosbessen, rode bessen, kersen en vlierbessen zijn erg vervelend. Als we zulke vlekken op ongekleurd goed hebben gemaakt is het niet zo erg. Je kan de vlek in waterstofperoxide (3%) leggen en midden op de vlek een paar druppels ammonia druppelen. De vlek zal dan verdwijnen, wel goed naspoelen. 

Gekleurde stoffen kunnen we niet zo behandelen, want met het wegwerken van de vlek zouden we ook de kleurstof van de vezel aantasten. Bij gekleurde stoffen besprenkelen we de vlek met vers citroensap en geven de stof direct een wasbehandeling volgens de gegeven wasvoorschriften.

 

Rode wijn Vlekken verwijderen

Rode wijn

Heeft u een ongelukje met rode wijn, gebruik dan meteen lauw of warm water en het vlekkenprobleem is uit de wereld. Geeft u de vlek kans en tijd om aan het weefsel te hechten, dan heeft u er naderhand een heel karwei aan.

 

Wijnvlekken verdwijnen ook met brandspiritus of alcohol..Na deppen met azijn.

 

Als u gasten heeft en er valt een glas rode wijn over uw tafellaken, is het natuurlijk moeilijk op dat moment het tafellaken weg te halen en te bewerken. Overkomt u een dergelijk ongelukje, leg dan onder de vlek een oude krant en bestrooi de vlek rijkelijk met keukenzout. Het grootste gedeelte van de gemorste wijn zal door het zout worden opgenomen. Als uw gasten zijn vertrokken zult u met de vlek die over is weinig moeite hebben.

 

Een vlek van rode wijn is het allerbest te verwijderen door er meteen rijkelijk witte wijn of nog beter: jonge jenever over heen te gieten Daarna enkele keren met veel schoon water doordrenken en opnemen, omdat anders de witte wijn (de suiker die erin zit) later vuil en stof aannemen waardoor opnieuw vlekken ontstaan.

 

Als je in een discotheek bent en je hebt geknoeid met bessen, of met rode wijn of iets dergelijks, dan heb je meestal geen zout bij de hand! Neem dan bier en giet het glas bier erover heen, daarna niks aan doen. Op laten drogen en gewoon in de wasmachine, zoals je het normaal wast.

 

Sproeien met glasreiniger kan ook helpen.

Roest

Roestvlek op tegelvloeren:

 

Wat heb je nodig:

 

Oxaalzuur, doekje, water, allesreiniger.

 

Om roest weg te halen ga je bij de drogist een flesje oxaalzuur kopen. Zuiver oxaalzuur zit in zeer kleine hoeveelheden ook in bvb cacao, in boontjes, in rabarber, in spinazie. Maar oxaalzuur is giftig. Dus je mond dicht en opletten voor de ogen! Een beetje oxaalzuur op de vlek gieten en met een doek de roest wegwrijven. Herhaal indien nodig. Nadien het oppervlak schoonwrijven met wat water en allesreiniger.

 

Roest in je kleren? Gooi er cola op, even laten intrekken, vervolgens wassen en er is niks meer van te zien! (doe dit wel zo snel mogelijk nadat je de vlek ontdekt hebt)

 

Hardnekkige roestvlekken ,behandel ze dan met dit onfeilbare recept: Doe wat rabarbertakken in de mixer, filter het sap. Strijk het sap over de vlek. Laat een paar uren inweken daarna de kleding gewoon wassen.

 

Ook met het sap van citroen kan je de vlek behandelen. Daarna smeer je er vloeibaar wasmiddel op en dan gewoon wassen.

 

Roestvlekken op blauw hardsteen schuur je met zeer fijn schuurpapier. Bij gepolijste hardsteen gebruik je watervast schuurpapier. Daarna behandelen met de helft lijnolie en de helft terpentijn.

 

Roestvlekken verwijderen van metalen

Het verwijderen van roestvlekken van metalen is afhankelijk van het materiaal waarop de roestvlek zit!.

 

Roest op nikkel

Als er op een nikkelen voorwerp een roestvlek zit dan kun je deze vlek verwijderen door de roestvlek met olie in te wrijven, enkele dagen laten intrekken en dan met een zachte doek afnemen.

 

Roest op porselein of email

Op porselein of email verwijder je de roestvlek met een mengsel van borax en azijn.

 

Roest op metaal (bv. strijkijzer, enz.)

Op metaal kun je roestvlekken verwijderen door een mengsel te maken van boter en zout. Dit moet je ongeveer een uur laten inwerken en daarna met een doek of keukenpapier afnemen.

 

Roest in de badkuip

Roestvlekken in een badkuip kan je door schuren met borax en citroensap verwijderen.

 

Roest op bestek

Roest verwijder je van je messen, vorken en lepels door ze in te wrijven met rauw uiensap.

 

 

 

Roetvlekken

Roetvlekken behandelen we met heet sop.

 

Room

Roomvlekken behandelt u in het algemeen met wasbenzine en als de behandeling niet afdoende is, wrijft u de vlek voorzichtig af met een prop watten waarop trichloorethyleen is gesprenkeld.

 

Rubber

Rubber lost op in wasbenzine en zwavelkoolstof. Een van deze middelen gebruikt u om strepen van rubberzolen van parket of linoleum weg te halen, maar natuurlijk ook de strepen die veroorzaakt werden door de voetjes van een meubel of apparaat. Ook vlekken van bandenplak haalt u weg met wasbenzine of zwavelkoolstof. 

Rubbervlekken op plantaardige vloerbedekking, metalen en gelakte houtsoorten krijgt u meestal weg met een goed warm sopje.

 

Satésaus

Schraap voorzichtig zoveel mogelijk sausresten weg en behandel de vlek daarna met een handwarm sop.

 

Lukt dat niet, wrijf dan de vlek luchtig met wasbenzine.

 

Scheerzeep

In textiel behandelen met water en azijn. Op hout direct afvegen anders naspoelen met water en laten drogen,dan een dikke laag was op zetten.

 

Schimmelvlekken

Op leder. Je kan ze verwijderen met een mengsel van talkpoeder,een paar druppels lampenolie en brandspiritus.

 

Ook met magnesiumpoeder, een paar druppels petroleum en een paar druppels brandspiritus.

 

Schimmel vlekken op viscose behandelen met water en azijn daarna wassen met een hoofdwasmiddel en soda.

 

Schimmelvlekken op behang, behandelen met een mengsel van 1 g salicylzuur + 1 dl spiritus.

 

Schimmelvlekken op hout behandel je met petroleum. Dan naspoelen.

 

Schimmelvlekken op een douchegordijn kan je behandelen met water met bleekwater.

 

Schimmelvlekken op textiel moet je aanstippen met brandspiritus en dan wassen

 

Schoensmeer

Vlekken van schoensmeer vereisen een radicale aanpak. We behandelen de vlek met terpentine en daarna eventueel met ether.

 

Met wasbenzine gaat het ook.

 

Schroeivlek(strijken)

Deze vlekken kan je proberen te wassen met warm water en Borax.

 

Siliconen:

Vloeibare siliconen kan je onmiddellijk verwijderen met thinner.

 

Laat de vlekken nooit indrogen want dan kan je de vlekken niet meer verwijderen. Een siliconenvlek kan je kneden met warme azijn. Daarna wassen.

 

Op arduin: schraap zo veel mogelijk siliconen weg dan kan je ze daarna behandelen met aceton

 

 

 

Sinaasappelsap

Als u sinaasappelsap in witte kleren hebt, was het gewoon zoals altijd uit. Daarna nat op het gras leggen in de zon na enkele uren is de vlek verdwenen.

 

Slagroom

Een slagroomvlek kunt u verwijderen door te deppen met veel lauw water.

 

 

 

Smeer

Smeer de vlek in met boter (halvarine of margarine) en laat het minimaal een uurtje intrekken. Strooi er dan zeeppoeder op en met een beetje warm water wrijft u het er zo uit.

 

Smeer de smeervlekken in met ossengalzeep en laat het kledingstuk in het water weken.

 

Smeervlekken insmeren met handzeep, tafelzout erover en een beetje schuren, daarna in de machine wassen.

 

Ook kan je het proberen met een mengsel van suiker en een afwasmiddel. Dit mengsel met een borsteltje op de vlek inwrijven. Bij hardnekkige vlekken kan je de behandeling nog eens herhalen, waarbij je dan een paar druppels ammoniak aan toevoegt.

 

Spinazie

Wrijf met een rauwe aardappel over de spinazievlek en spoel de vlek vervolgens in een handwarm sopje uit.

 

Sticker

Verwijderen van sticker resten. Neem een stuk van ongeveer 8 cm.(breed) papieren afplak tape, maak daar een rondje van, plakkant naar buiten, en dep die stevig op de sticker restant, steeds verplaatsen natuurlijk. Herhaal dat tot de resten zijn verdwenen.

 

Stickers laten zich prima verwijderen, met pindakaas! Smeer het eerst dik erop, laat het inwerken, en u kunt de sticker verwijderen. Zo kunt u ook kauwgom uit iemands haar verwijderen.

 

Stickervlekken of resten! Koop een flesje Petroleumether en doe wat op een doekje of een stukje keukenrol , even wrijven en klaar.

 

Als je ergens stickers op hebt geplakt, b.v. ijskast computer e.d. je kunt ze verwijderen met lampenolie ,vochtig te maken, even volhouden en de stickers laten los. Je beschadigt hiermee niet de lak van de ijskast of het kunststof van de computerkast.

 

Sticker resten zijn te verwijderen door ze met de föhn te verwarmen en daarna op te rollen.

 

Achtergebleven plaksel van (prijs)stickertjes op glas- of serviesgoed krijgt u er heel gemakkelijk af door er met een doekje met koper- of zilverpoets over heen te wrijven.

 

Voor het verwijderen van prijsetiketten een beetje Pledge er op spuiten en het vliegt er af.

 

Door wat bladglans op de sticker te spuiten poets je het er zomaar af.

 

Stopverf

Deppen met wasbenzine helpt.

 

Stuifmeel

Tip voor het verwijderen van stuifmeel in de kleren van b.v lelies: niet gaan wrijven maar pak een stukje plakband en dep hier net zolang mee op de plek waar het stuifmeel zit, pak desnoods een nieuw stuk als er veel op zit.

 

Als u bijvoorbeeld stuifmeel op uw mouw heeft moet u met uw andere mouw eroverheen wrijven, u ziet er niets meer van. Zolang u met dezelfde soort stof op stof wrijft verdwijnt de vlek.

 

Stuifmeel voorzichtig afkloppen, zijn er dan toch vlekken zichtbaar dan het kledingstuk in de zon hangen. Vlekken verdwijnen dan als sneeuw voor de zon!

 

Tabak

Vermeng eigeel met een beetje spiritus en smeer de vlek hiermee in. In plaats van eigeel met spiritus kunt u ook eigeel met glycerine gebruiken. Voor beide middeltjes geldt: een uurtje laten intrekken en vervolgens met pure alcohol uitspoelen.

 

Oudere tabakvlekken eerst besprenkelen met een mengsel van gelijke delen water en puur citroensap. Daarna behandelen op de bovenstaande manier.

 

 

 

Tapijt met rubberen onderlaag

Vele vlekken op tapijten kunnen gereinigd worden met white spirit, maar doe dit nooit op een tapijt met rubberen ondergrond. Dan los je ook het rubber op.

 

Tectyl

Tectyl en andere hardnekkige stoffen die je op je handen of in je haar hebt gekregen gaan er uit door je handen of je haar eerst met smeer- of bakboter in te wrijven tot het de kleur van de vlek krijgt, en daarna gewoon met handzeep te wassen. Na één keer nog niet schoon, dan gewoon herhalen!

 

Ook met waspoeder krijg je de meest smerige handen schoon, handen vochtig maken, er een beetje waspoeder op, en normaal wassen, eventueel nabehandeling met gewone handzeep om de geur te laten verdwijnen.

 

Teer

Teervlekken in uw kleding? Smeer de plaats in met afwasmiddel, laten drogen en dan wassen in de wasmachine.

 

Als je aan het strand teer aan je voeten krijgt kun je met een beetje creme(nivea) op een doekje het er heel gemakkelijk afvegen.

 

Teer of andere hardnekkige vlekken op de auto haal je er snel af met er eerst boter op te smeren.

 

Thee

Druppel wat vers citroensap, ammonia of blanke azijn op de verse theevlek. Daarna uitspoelen met handwarm water. De behandeling eventueel herhalen, gevolgd door een wasbeurt volgens de wasvoorschriften.

 

Voor hardnekkige vlekken vermengt u eigeel met een beetje spiritus waarmee u de vlek insmeert. In plaats van eigeel met spiritus kunt u ook eigeel met glycerine gebruiken. Voor beide middeltjes geldt: een uurtje laten intrekken en vervolgens met pure alcohol uitspoelen.

Tomaat

Zodra de vlek ontstaan is meteen uitwassen in een sopje.

 

Is de vlek ouder dan kunt u proberen de vlek te verwijderen met water waarin een beetje waterstofperoxyde is opgelost. Pas wel goed op! Waterstofperoxyde bleekt!

 

 

Tomatensaus

Ketchup-, tomatensaus- of spaghettisausvlekken, na het wassen gewoon buiten ophangen, het liefst in de zon, en de vlek verdwijnt vanzelf door het zonlicht.

 

Toner

Tonerinkt is het inktpoeder wat in de toner (of cartridge) van printers of kopieerapparaten zit. Soms bij het verwisselen van de cartridge kan er wat van dat inktpoeder ontsnappen op je kleding of op ge grond. Als het op uw kleding terecht komt kunt u dat het beste verwijderen met een plakband. Even een plakbandje erop leggen (evt lichtjes aandrukken) en er weer aftrekken, dan neemt het plakbandje het inktpoeder op van uw kleding. Herhaal dit zonodig als niet alles weg is.

 

Op tapijt

Het grootste deel van de vlek kan men verwijderen met een stofzuiger. Eventuele resten kunnen behandeld worden met speciale droogshampoo voor tapijten.

 

Op kleding

Het poeder luchtig afkloppen. De lichte verkleuring die eventueel overblijft, gaat er vaak uit met het wassen.

 

Bij ongelukjes met toners is het heel belangrijk om te voorkomen dat er vocht bij komt!. Toner is gewoon droge inkt in poedervorm! Water en oplosmiddelen zouden vlekken van een toner alleen maar vergroten.

 

 

 

Transpiratievlekken:

Transpiratievlekken zijn uit kleding te verwijderen door er (blanke)azijn of glansspoelmiddel (voor vaatwasser) op te doen. Dit laten intrekken en daarna normaal wassen.

 

Transpiratievlekken in kleding insmeren met gewone Sunlightzeep, een nachtje laten intrekken en gewoon in de was doen.

 

Gele zweetvlekken verdwijnen als je ze laat weken in twee delen wasmiddel en een deel water, daarna gewoon uit wassen in de wasmachine.

 

Maak 2 aspirines fijn en los dit op in een1/2 kop water. Doe dit mengsel op de gele transpiratievlek,laat 2 tot 3 uur trekken.

 

Urine

Behandelen met schoonmaakazijn en mocht dat niet helpen dan oxaalzuur Of neem een liter water en los daarin een soeplepel natriumperboraat op. Is de oplossing tot stand gekomen doe er dan een soeplepel ammoniak bij, goed roeren en de urinevlek met dit water behandelen. Daarna met veel zuiver water uitspoelen.

 

Als je kind in bed of op de zetel heeft geplast moet je talk poeder op de plek strooien. Even laten inweken en dan als het droog is met de stofzuiger opzuigen. Zo sla je 2 vliegen in een klap; en de plek is droog zonder kringen en het ruikt niet vies!

 

Kat of hond op je tapijt geplast.

Dep de plek met keukenpapier. Maak een sopje van voorwasmiddel met enzymen en een schep Bicar. Spons de plek daarmee af;

Daarna met verdunde ammoniak of azijn wrijven, zodat de kat of hond het niet meer op hetzelfde plekje zal doen. Je kan ook de etensbak op de plek zetten,dan zal ze nooit meer op die plek plassen.

 

Vaseline

Verwijder je met aceton.

 

Verf

Bij schilderwerk de ruiten of tegelwerk dun insmeren met groene zeep, verfspatten zijn nu na drogen van de verf zo weg te wrijven. De zeep met water en zeem verwijderen en alles is schoon.

 

Als je bij schildersklusjes verf aan je handen krijgt laat dat zich, behalve met terpentine, ook redelijk verwijderen met afwasmiddel.

 

Voordat u gaat verven, wrijf u handen droog in met Unicura zeep. Na het verven wast u uw handen en de verf spoelt er zo vanaf, geen terpentine meer nodig!

 

Als je verf op je handen hebt na het schilderen smeer het dan in met boter. Werkt goed en doet niet zo'n pijn als terpentine.

 

Verfvlekken gaan van je handen e.d. af met olijfolie en is in tegenstelling tot terpentine niet slecht voor de huid.

 

Verfhanden krijg je schoon door je handen te wassen met wat schuurmiddel, helpt ook perfect met smeerolie aan je handen. Het is namelijk bijna gelijk aan garagezeep, een schuurkorrel erin en een ontvetter.

 

Je krijgt de verf ook gemakkelijk van je handen af als je ze insmeert met boter. Een flinke klodder boter goed in masseren, even laten intrekken en afspoelen met water en daarna zeep en ze zijn schoon!

 

Verfvlekken in de vloerbedekking zijn heel gemakkelijk te verwijderen met ovenreiniger.

 

Als u verf in uw kleding heeft moet u het kledingstuk voor het wassen een nacht in de melk zetten.

 

Verf aan je kleding gekregen, spoel het uit met ossengalzeep. Werkt alleen met verf op terpentine basis en mag niet uitgehard zijn.

 

Allereerst voorzichtig opnemen met een tissue. Dan in de meeste gevallen deppen met terpentine. Op kleding eventueel in combinatie met een afwasmiddel.

 

Uitgeharde verfvlekken met thinner behandelen, met een doekje met thinner erover heen (doe het niet te lang want je kleding smelt anders weg!) en direct flink afspoelen. Het is een erg agressief goedje: dus oppassen (o.a. voor bedwelming, maar ook voor ev. beschadiging - eerst even in een hoekje testen dus).

 

 

 

Voor alle verf. Wrijf het goed in met zachte zeep. Laat dit 24 uur staan en dan wassen. Niet eerst natmaken

 

Vernisvlekken

Als de vlekken vers zijn, haalt u ze weg met terpentine of een beetje aceton. Oude vernisvlekken moeten eerst worden geweekt door ze dik in te smeren met zachte gele zeep. Hoe ouder de vlek, hoe langer de zeep op de vlek moet blijven zitten, een vlek van een paar weken een uurtje, een vlek van een paar maanden misschien wel een hele dag. Als de vernisvlek op deze manier is ingeweekt, krabt u de zeep en het vernis weg. Daarna wast u de stof uit in een warm sopje

 

Vet

Vetvlekken kan je uit kleding halen door er een stuk grauw papier (fruitzak van de groenten- boer) met de ruwe kant naar beneden op te leggen en er dan met een zo warm mogelijk strijkijzer overheen te gaan. Herhalen tot het papier geen vet meer opneemt.

 

Vet en jus vlekken: Nat maken en bestrooien met talkpoeder. Een nacht in laten trekken en in de wasmachine wassen, helpt ook met oude vlekken.

 

Soms kunnen vet- en olievlekken gedeeltelijk worden geabsorbeerd door ze te bestrooien met aardappelmeel of zaagsel. Laat het meel of zaagsel eerst een poosje inwerken alvorens het eruit te borstelen.

 

Met vochtige doekjes voor babies kun je vele soorten vlekken, zoals chocolade en vet uit vele soorten stof halen. Werkt minder goed op oude vlekken.

 

Heeft u vetvlekken in uw kleren,doe er dan puur afwasmiddel op en even met een doekje of sponsje inwrijven, daarna in de wasmachine en weg is de vetvlek.

 

Vetvlekken in kleding haal je eruit door de kleding in een vat met regenwater te hangen en dat 1 nacht lang. Daarna eerst aan de waslijn laten drogen en dan wassen op minimaal 40 graden.

 

Vetvlekjes op uw mooie blouse/shirt of iets dergelijks. Dep het met een schijfje citroen, daarna even met een beetje water deppen en dan droogdeppen.

 

Voor vlekken in vloerbedekking; maak stijfsel met water tot een papje en smeer het op de vlek. Na intens drogen, wegzuigen.

 

Water met ossengalzeep is een probaat middel tegen vetvlekken op textiel. Wel goed naspoelen.

 

Op leder:

Ze verdwijnen met glycerinezeep, marseillezeep of lederzeep.

 

Vetvlekken op arduin behandel je met aceton,gebruik geen nagellakremover,daar zit nl.vet in.

 

goed opschuren met scotchsponsje en zeepsop; 

- waar ingevreten vlekken en kringen zijn (door zuren bvb.), met waterschuurpapier. (vgl. carrosseriewerk) opschuren.

 

Vetverwijderaar

Maak een mengsel van een paar druppels afwasmiddel en wat talkpoeder. Deze vlekkenpasta kan je voor alle vetvlekken gebruiken. Ook op zijde.

 

 

 

Viltstift

Bijna alle viltstiftvlekken in je kleren,krijg je er uit, door er met melk op te deppen.

 

Viltstift op ramen,gladde muren of tegels kan je verwijderen met haarlak.

 

De vlekken verdwijnen met brandspiritus of alcohol. Nadeppen met azijn.

 

Vlekken middel voor textiel zelf maken:

 

Meng een eetlepel fijnwasmiddel,een eetlepel azijn,een theelepel citroensap en een halve liter lauw water. Dep hiermee de vlekken van buiten naar binnen. Naspoelen met water.

 

Vlekken op behang of geschilderde oppervlaktes:

 

De vochtige babydoekje zijn ideaal om de vlekken te laten verdwijnen.

 

Vetkrijt

Behandel de vlek met terpentine of wasbenzine. Hierna altijd heel goed naspoelen en wassen in een sopje.

Ook kan je het verwijderen met een pasta van baking soda (natriumbicarbonaat, te koop bij de drogist) en water.

Hiermee kun je krijt,vetkrijt,potlood en inkt van de verf af poetsen.

Ook kan je het proberen met wat onverdunde allesreiniger of afwasmiddel.

 

 

 

 

 

Vliegenvuil

Vliegenvuil moet u zo snel mogelijk verwijderen. Vliegenvuil bevat namelijk etsende zuren die oppervlakken aantasten. Vliegenvuil is gemakkelijk te verwijderen met een doekje wat u drenkt in een zeepsopje of water met een scheut ammonia.

 

Vliegenvuil verwijdert u van glas met een doekje en wat spiritus.

 

Vergulde oppervlakken (zoals schilderijlijsten) nooit met spiritus behandelen want dat lost het verguldsel op. Gebruik hiervoor trichloorethyleen of een licht zeepsopje.

 

Vlierbessen

Los wat waterstofperoxide op in water en behandel hiermee de vlek. Vervolgens goed uitspoelen. Let goed op waterstofperoxide bleekt!

 

Vogelpoep

Vogelpoep moet u zo snel mogelijk verwijderen. Vogelpoep bevat namelijk etsende zuren die oppervlakken aantasten. Vogelpoep is gemakkelijk te verwijderen met een handwarm sopje.

 

Vogelpoepvlekken op kleding spoelt u direct in een handwarm sopje uit, zonodig gevolgd door een wasbeurt volgens de wasvoorschriften.

 

Vruchtensap

Vruchtensapvlekken verwijdert u door er direct koolzuurhoudend bronwater over te gieten en het kledingstuk vervolgens te wassen volgens de wasvoorschriften.

 

Hardnekkige vlekken kunt u beter eerst met wat huishoudzeep (zeep van Dove werkt erg goed) of vloeibaar fijnwasmiddel in deppen waarna u het kledingstuk wast volgens de wasvoorschriften.

 

Wascokrijt

Wascokrijt kan je van muren en deuren verwijderen met een babylotiondoekje.

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

 

Vlekken verwijderen

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  M. Huber (zondag, 23 januari 2022 10:23)

  Ik mis vlekken van zilverpoets....

 • #2

  H. Oskam (zaterdag, 21 oktober 2023 17:29)

  Tandpasta vlekken verwijderen

 • #3

  Lisa (maandag, 01 januari 2024 11:47)

  Hoe krijg je rode kruit van vuurwerk uit de vloerkleed wat in gelopen is