Orchidee van de maand juli Cymbidium

Cymbidium
Cymbidium

Cymbidium ✅door Jan Dekker

Cymbidium in het kort

 

Het geslacht Cymbidium telt meer dan 40 bekende beschreven soorten en werd voor het eerst beschreven in 1799. Het geslacht is te verdelen in drie groepen.

 


De bloemen, die groeien aan lange takken, kunnen een doorsnee van wel 10 cm bereiken en staan dicht op elkaar. Cymbidium planten worden tegenwoordig steeds meer in tuincentra te koop aangeboden. Daarnaast is het ook een zeer populaire snijbloem die, ook in Nederland, in groten getale wordt gekweekt. Cymbidium in de huiskamer en in de tuin.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

 

Cymbidium kan, zodra er geen nachtvorst meer is, een plaatsje in de tuin krijgen. U kunt haar dan (uiteraard in een pot) op een beschutte plaats de hele zomer buiten houden. Cymbidium heeft in de zomer haar groeiperiode en mag dan veel water en regelmatig mest krijgen, zo kunnen de jonge bulben zich helemaal vullen met vocht en voedingsstoffen.

 

Zodra de temperatuur beneden de 10 oC zakt, haalt U de plant weer naar binnen en zet U haar op een koele (10-15oC) en lichte plaats. Tijdens deze koele periode (die nodig is om de bloemvorming te stimuleren) geeft U haar haast geen water (sproeien mag wel af en toe). Wanneer de knoppen zichtbaar worden (en dat kan al rond de jaarwisseling zijn), kunt U de watergift langzaam weer hervatten. Plaats Uw Cymbidium pas in de woonkamer wanneer de knoppen bijna open gaan. Cymbidium groeit goed in een substraat dat wat meer water vasthoudt dan voor de meeste andere orchideeën goed is. Een 1:1 mengsel van dennenschors (bark) en turf of potgrond werkt over het algemeen goed voor deze orchidee. Omdat Cymbidium erg hard kan groeien kan het noodzakelijk zijn om ieder jaar te verpotten. Begin altijd met een kleine pot en verpot pas als deze te klein is geworden (als de bulben net over de potrand heen beginnen te hangen).


Schrik er bij het verpotten niet voor terug om bij Cymbidium iets hardhandiger te werk te gaan dan bij andere orchideeën. Wanneer U Cymbidium bij het verpotten wilt splitsen, kan het vanwege de enorme kluwen aan wortels nodig zijn om met een mes de potkluit te splijten (scheuren zou te veel schade veroorzaken!). Zorg er bij het splijten voor dat U altijd minimaal drie volwassen bulben bij elkaar houdt! Wanneer U Cymbidium op deze manier behandelt, kunt U jaren lang iedere winter genieten van prachtige bloemen.

 

Zie ook onze andere artikelen over orchideeën!

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!           


Orchidee van de maand juli Cymbidium

Reactie schrijven

Commentaren: 0