Botanische Tuinen Wageningen

Een bezoek aan de botanische tuinen van Wageningen ✅ moet u beslist een keer gedaan hebben. De tuinen zin verbonden met de wetenschap en de planten worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Daarnaast zijn de tuinen bedoeld voor iedereen die meer wil weten van het groeien en bloeien van al dan niet bijzondere planten. Ook als u gewoon een lekkere wandeling wilt maken, bent u van harte welkom.


Het is een zeer verzorgd park en er staan verschillende bankjes waar u heerlijk in de zon of in de schaduw afhankelijk van de weersomstandigheden kunt gaan genieten van de natuur die hier wel zeer aanwezig is. U kunt gaan uitkijken naar de Rijn die kronkelend in de diepte aan u voorbij trekt. Ik heb helaas geen mooie foto voor u om e.e.a. te onderschrijven maar het is zeker de moeite waard!

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

De botanische tuin Belmonte was vroeger een landgoed van een adellijke familie. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de Landbouwuniversiteit het om haar andere tuin De Dreijen uit te kunnen breiden. Belmonte biedt 'onderdak' aan Sierkersen, Rhododendrons, Magnolia's en nog veel meer.

In eik jaargetijde valt er van alles te ontdekken.

 

U vindt de botanische tuinen van Wageningen, De Dreijen en Belmonte, aan de Generaal Foulkesweg, respectievelijk op 37 en 94. De tuinen zijn altijd open en de toegang is gratis.

 

Op 3 oktober 1896 opende de toenmalige minister van Binnenlandse Zakee proeftuin die hoorde bij de Rijkstuinbouwschool. Het vier hectare grote gebied zou het tuinbouwonderwijs gaan ondersteunen. Daarvoor beschikte de tuin ondermeer over een bloemisterij, een warmoezerij (groentetuin), een pomologische tuin (fruittuin) en een boomkwekerijtje.

De Haarlemse tuinarchitect Springer tekende het ontwerp.


De tuin lag bij het schoolgebouw. Sinds 1900 prijkt daar een klok aan de voorgevel. Daarom staat het bekend als 'het gebouw met de klok'. Oudere Wageningers noemen het nog steeds 'De tuinbouwschool'. De klok is in bezit van de gemeente Wageningen; zij zorgt ervoor dat de wijzers altijd de juiste tijd aanwijzen.

 

Het karakter van de schooltuin en het gebouw veranderde in de loop der jaren. Vlak voor de rotstuin vindt u de Tulpebomen (Liriodendron tulipifera). Ze vallen op door hun grote tulpvormige bloemen en bladeren. De bomen zijn vrij hoog, daarom is het moeilijk om de prachtige bloemen van dichtbij te bekijken. Het is een sterke soort; deze is goed bestand tegen luchtverontreiniging en ziektes.

Ook staan hier Magnolia's. Beiden behoren tot de dezelfde Familie: de Magnoliaceae. Ziet u de gelijkenis?

 

Het onderhoud van, de tuin is erg arbeidsintensief. Het zal u opvallen dat er veel bodembedekkende planten voorkomen. Zo worden de kosten van het onderhoud binnen de perken gehouden. De tuinverzorgers hoeven niet vaak te schoffelen, omdat bodembedekkers het onkruid minder kans geven. Het boomschors dat u hier en daar op de grond ziet liggen heeft dezelfde functie.

 

Voor meer info zie Botanische Tuinen Wageningen


Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

 

Botanische Tuinen Wageningen

Reactie schrijven

Commentaren: 0