Boodschappen doen in ...........Wijk bij Duurstede

In Wijk bij Duurstede zijn twee unieke wandelingen uitgezet: een poëzieroute, met dichtregels van bekende en minder bekende auteurs, in beeldhouwwerken en gevelstenen verwerkt.

 

Sinds 2000 is er ook de beeldenroute, ter gelegenheid van het feit dat de stad 700 jaar geleden stadsrechten heeft verworven. Er is toen een aantal projecten ontwikkeld, waaronder het plaatsen van een aantal kunstwerken ter nagedachtenis aan verdwenen poorten en torens die de stad vroeger rijk was. Beide routes staan beschreven in de VVV-uitgave "Monument in de Schijnwerpers". Van de beeldenroute is ook een aparte beschrijving verkrijgbaar.      

 

Ook is het mogelijk om onder leiding van een gids een dergelijke themawandeling te maken.

 


Heemtuin Wijk bij Duurstede
Heemtuin Wijk bij Duurstede

Van Kasteel Duurstede resteert nog een binnenplaats, een tweetal torens, de bourgondische toren en de zogenaamde Donjon, de laatste stamt uit 1270.

Het werd in de 15e eeuw gebruikt als residentie van de bisschoppen van Utrecht, David en Philips van Bourgondië. De beide torens zijn gerestaureerd en er bevinden zich enkele middeleeuwse zalen, geschikt voor presentaties , recepties, diners en feesten vanaf 40 personen . Deze locatie is ook een van de unieke trouwlocaties in de gemeente.

Het Kasteel is op afspraak met de VVV te bezichtigen (zie ook de rubriek stadswandelingen, elders op deze site).

Tijdens de zomermaanden is het terras geopend, mits het weer het toelaat.

De organisatie is in handen van UFOT Kasteel Duurstede.

 

Het Terras ligt op een unieke locatie op de beermuur aan de Lek, met uitzicht over de Stadshaven en de rivier. Een ideale stop tijdens uw fietstocht! Het Terras biedt naast een uitgebreid drankenassortiment lunch & dinergerechten


Eetcafe

 

In de binnenstad van Wijk bij Duurstede is onderscheid gemaakt tussen dag- en nachthoreca. De daghorcea is vooral bedoeld als ondersteuning voor de detailhandel. Voor het kopje koffie met een broodje tijdens het winkelen bijvoorbeeld. De nachthoreca heeft meer een vermaakfunctie. Daaronder vallen kroegen, restaurants en hotels.

 

Nachthoreca

Alleen voor de binnenstad geldt een limitering van het aantal nachthoreca- bedrijven. Het aantal toegestane nachthorecabedrijven is op 19 stuks. Nachthorecabedrijven zijn geopend tot na 21:00 uur. Het is waarschijnlijk dat in de nabije toekomst de openingstijden voor daghoreca worden verruimd tot 22:00 uur. Op deze manier sluit de regelgeving aan bij de Winkeltijdenwet. Het aantal daghorecainrichtingen is in de leefmilieuverordening niet beperkt.

 

Detailhandel in de binnenstad.

 

Imago

De binnenstad van Wijk bij Duurstede heeft met zijn galeries, gezellige culturele activiteiten en een levendig historisch besef een grote aantrekkingskracht op toeristen. Het historisch stratenpatroon, de monumentale gebouwen en weinig auto's dragen bij aan deze sfeer van in vroeger tijden vertoeven.

Maar wel met alle moderne gemakken van 2005. Zo biedt Wijk bij Duurstede een gevarieerd aanbod van landelijke winkelformules, afgewisseld met kleinere winkels waar het recreatief shoppen meer de ruimte krijgt. De winkels zijn voornamelijk rondom de Markt gevestigd. Voorzieningen voor het publiek bevinden zich dus op loopafstand. Maar ook per fiets en auto is de binnenstad goed bereikbaar. Parkeervoorzieningen liggen merendeels buiten het winkelgebied.

 

Wijk bij Duurstede is een leuke, actieve kern.

 

Voor meer info zie Wijk bij Duurstede

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

 

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!


Boodschappen doen in ...........Wijk bij Duurstede

Reactie schrijven

Commentaren: 0