Dit mag u niet missen, de West-Friese (folklore) markten te Schagen.

Deze week eens geen zaterdag om boodschappen te doen, maar we trekken er op een donderdag ✅ tussen uit. Indien u van folklore houdt, moet u beslist eens op een donderdag gaan kijken in Schagen.

De West-Friese markten worden de laatste jaren jaarlijks tussen juni en begin september op tien donderdagen gehouden. De markten werden opgezet om in te spelen op het toenemende toerisme, in een tijd waarin het belang van de veemarkten terug liep. De markten trekken al vele jaren per seizoen zo'n 150.000 tot 200.000 bezoekers van buiten Schagen.


Hoogtepunt is de optocht van 20-25 rijtuigen (sjezen, landauers, tilbury's, een speelwagen en de brandspuit van 1912) getrokken door fraaie, veelal Friese paarden. De mensen, op en lopend tussen de wagens, zijn gestoken in historisch verantwoorde klederdracht uit omstreeks 1900. Voorop gaat politie te paard en muziekkapel De Uienhoop.

Daarnaast zijn er folkloristische dansen (ook door kinderen) op een tableau voor de kerk op de Markt. Er hangt een gezellige drukke sfeer op de markt met standwerkers. Iedere West-Friese Markt-donderdag heeft een thema, zoals de dag van het kind (met traditionele kinderspelen), de dag van de dans en muziek, de dag van het ringsteken, de dag van het dier (met nationale geitenkeuring, ponyshow en schapenscheren) en de dag van de oude ambachten.

Uw boodschappen kunt u beter buiten Schagen doen want op donderdag is het zo druk dat u uw auto maar moeilijk kwijt kunt.Eerst nog even sleutelen.

 

Om circa kwart voor elf (Westfriezen kijken niet op een 'minuutje') vertrekt de unieke optocht voorafgegaan door de boerenkapel 'De Uienhoop'. De bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen en gasten, lopend of gezeten op of in andere boerenwagens, sjeezen en landauers, die getrokken worden door prachtige paarden, trekt dan via de Stationsweg, Nieuwe Laagzijde, Gedempte Gracht, Markt, Noord, langs het schilderachtige Rapenpad, Nieuwstraat en vervolgens via de Markt, Rensgars, Gedempte Gracht naar de Laan.

Dansfestival.

Onder leiding van Ome Joop Schilder vangt om ongeveer half twaalf, bij de Grote Kerk op het Marktplein, het folkloristisch dansfestival aan. Eerst is daar de kinderdansgroep, daarna de Westfriese dansgroep die uit volwassenen bestaat. Het geheel wordt begeleid door 'levende' muziek.

Broodmaaltijd

Rond de klok van twaalf doet de kinderdansgroep zich vervolgens tegoed aan een heuse traditionele broodmaaltijd. Compleet met een echte Westfriese krentenmik.

Dagprogramma

Iedere Westfriese donderdag wordt gekenmerkt door een specifiek dagprogramma.

Een compleet dagje-uit!

Zo zie je maar. Op een Westfriese donderdag valt er in Schagen heel wat te beleven. Het is niet voor niks dat menigeen na afloop zegt: "Schagen, meer dan één bezoek waard!"

 

Voor meer info zie Westfriese Folklore

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 


Dit mag u niet missen, de West-Friese (folklore) markten te Schagen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0