Dagje uit naar de tuinen van het Paleis Het Loo

Bent u nog nooit in de tuinen van Het Loo  ✅ geweest en houdt u van strakke tuinen, dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Paleis Het Loo.

 

Kenmerkend voor de zogenaamde formele tuin in de 17de eeuw is de strakke symmetrische aanleg. Zo ook op Paleis Het Loo. Rond de middenas is een aantal bloemperken (broderieparterres) gegroepeerd, ingevuld met geschoren buxushaagjes in decoratieve patronen. De randen (rabatten) zijn opgevuld met een keur aan vaste en éénjarige bloemen en planten, afgewisseld door in model geknipte jeneverbesstruiken, zo kenmerkend voor de Veluwe. De vaak zeldzame gewassen werden door de West-Indische en Oost-Indische Compagnieën van heinde en ver voor Willem III en Mary II meegebracht.


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

De opzet van een tuin als deze moet worden gezien als een per seizoen wisselende bloemen- en plantententoonstelling. Vandaar ook dat de bloemen niet groepsgewijs maar individueel zijn aangeplant, om elke soort goed uit te laten komen. Opzij van het paleis bevinden zich de privé-tuinen van Willem III en Mary II: de Konings- en Koninginnetuin. In die van Mary staat tussen mei en oktober een belangrijke collectie eeuwenoude citrusbomen in kuipen opgesteld, waarvan de bloeiwijze, oranjeappels en oranjebloesem, symbool staat voor het gelijknamige Huis van Oranje.


Fonteinen

 

Tegenover de bescheiden omvang van de tuinen van Het Loo in vergelijking met die van Versailles, stond de reputatie van de waterwerken, die hier permanent vers water spoten door toevoer van hooggelegen grondwater uit de naburige heuvels. Bovendien was de Koningssprong achterin de Boventuin met zijn 13 meter de hoogst spuitende fontein van Europa. De fonteinen zijn in bedrijf van april tot en met oktober.


Tuinbeelden

 

De tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie hebben alle te maken met de bloei en groei van de tuin en verheerlijken de prestatie om zo´n lusthof aan te leggen in een oorspronkelijk dorre heidevlakte. Centraal staat daarbij Venus, de godin van de liefde, als drijvende kracht achter dit alles.


fotograaf: Nick Meijdam

U kunt hier ook wat nuttigen.

Een tuin voor alle seizoenen

 

Een deel van de beplanting op Het Loo wisselt jaarlijks, zowel in de lente als in de zomer. Een zo nauwkeurig mogelijke reconstructie van de oorspronkelijke situatie is nagestreefd.


Tegenover de kleurenpracht van de bloemen in de lente, zomer en vaak ook nog de herfst, staat het bijzondere effect van sneeuw op de decoratieve patronen van de buxusparterres in de winter.


Het mooiste zicht op de tuinen heeft men vanaf de omringende taluds en natuurlijk vanaf het paleisdak, het laatste uitsluitend mogelijk op woensdagen in juli en augustus. Een bezoek aan Paleis Het Loo wordt door de tuinen een bijzondere belevenis, al was het alleen maar om de producten van die tuinen in historisch geschikte boeketten terug te zien in de paleisvertrekken.

Voor meer info zie Paleis Het Loo

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

Dagje uit naar de tuinen van het Paleis Het Loo

Reactie schrijven

Commentaren: 0