Orchidee van de maand januari, Dendrobium loddigesii

Dendrobium
Dendrobium

Dendrobium ✅door Jan Dekker

 

(door Tim Welting)

 

Zoals al eerder werd beschreven in de Orchidee van de Maand is Dendrobium een geslacht met zeer uiteenlopende behoeftes. Om die reden is het lastig een algemene beschrijving te geven en daarom behandelen we Dendrobium’s het liefst apart. 


We waren dan ook plezierig verrast met een Dendrobium-aanvraag voor een Orchidee van de Maand.

De aangevraagde Dendrobium was Dendrobium loddigesii. De motivatie van de aanvrager om deze soort te behandelen was vanwege de geweldig mooie kleurencombinatie van de bloemen van deze Dendrobium en daarnaast heeft deze plant ook een voor kwekers aantrekkelijk formaat.

 

Dendrobium loddigesii

Dendrobium loddigesii is een bekende en populaire orchidee die afkomstig is uit de middelhoog gelegen gebieden van Zuid-China en Laos en het het beste doet op een blok (deze kweekwijze wordt hier ook beschreven). Na een rustperiode begint de plant met het aanleggen van scheuten die vanaf april verschijnen. In de groeiperiode heeft de plant iedere dag behoefte aan een sproeibeurt, veel indirect zonlicht, matige warmte en een regelmatige toediening van meststoffen. Wanneer de groei in september/oktober stagneert, is het tijd voor de rustperiode.

 


Bij het ingaan van de rustperiode laat Dendrobium loddigesii doorgaans al haar bladeren vallen. Voor bloemontwikkeling wordt Dendrobium loddigesii tijdens deze rustperiode gehouden in een lichte en koele ruimte (10-15oC) waar ze haast geen water ontvangt. Aan het einde van de rustperiode (wanneer de temperatuur en lichtintensiteit weer stijgen) zal Dendrobium loddigesii bloeien uit knoppen op de bovenste delen van de pseudobulben. De bloemen van deze Aziatische orchidee hebben een opvallende oranjegele lip met franjes.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

We willen deze mogelijkheid toch niet voorbij laten gaan om nog een aantal Dendrobium’s te vermelden die een soortgelijke cultuur vereisen en dus goed samen met Dendrobium loddigesii gekweekt kunnen worden. Deze soorten zijn o.a.: Dendrobium parishii, Dendrobium nobile (!), Dendrobium lituiflorum, Dendrobium pierardii en Dendrobium kingianum.

Hierbij willen we de persoon die deze suggestie heeft gegeven hartelijk danken voor zijn bijdrage. Een tweede aanvraag voor een orchidee van de maand is het geslacht Bulbophyllum, deze zal binnenkort behandeld worden.

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over orchideeën!

 

 

Voor meer info zie Orchideeënclub Maasland

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!           

 

 


Orchidee van de maand januari, Dendrobium loddigesii

Reactie schrijven

Commentaren: 0