Orchidee van de maand november "Vanda"

Tubtim Velvet
Tubtim Velvet

Vanda

(door Jan Dekker)

 

Vanda ✅ in het kort

De Vanda is afkomstig uit Assam, Birma en Thailand. Het is een soort uit de middengebergten in de tropische zone (mesofiel) . Ze is voor een amateur met een orchideeënverzameling in een kas of binnenshuis het meest geschikt.

 


De stengel kan vrij lang worden, zodat hij zich om boomstammen kan winden. De bladeren groeien om en om aan weerszijde van de stengel.

De wortels zijn bekleed met een sponsachtig weefsel,dat ze een zilvergrijze waas geeft. Ze dienen om minerale zoeten op te zuigen. Ze zijn zo lang om zoveel mogelijk vocht uit de lucht te kunnen halen.

 

Vanda kweken

De Vanda, ook wel de blauwe orchidee genoemd, was ooit een kostbaarheid. Tegenwoordig is de plant als hybride niet meer zo zeldzaam.

De Vanda heeft veel licht en warmte nodig. Een nachttemperatuur van 16 tot 18 graden C en een dagtemperatuur van 21 tot 29 graden C is ideaal.

 


De luchtvochtigheid dient tussen de 50 en 70 procent te zijn door iedere dag te sproeien. In de winter 2 tot 3 keer per week sproeien. Let op dat er geen water in de bladoksels blijft staan!!!

Zorg verder voor een goede luchtcirculatie rondom de pot of mandje.

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over orchideeën!

 

 

Voor meer info zie Orchideeënclub Maasland

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!              

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Orchidee van de maand september

Reactie schrijven

Commentaren: 0